Τα Χριστούγεννα γιορτάζουν σήμερα στο Άγιο Όρος, ενώ ειδικότερα στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας η συγκεκριμένη ημέρα προσλαμβάνει ιδιαίτερα πανηγυρικό χαρακτήρα, αφού το Καθολικό της Μονής τιμάται στην Γέννηση του Σωτήρος. Χριστούγεννα, όμως, είναι σήμερα και στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπως επίσης και στην Ιερά Μονή Σινά, καθώς και σε άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, που ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο, σύμφωνα με το οποίο τα Χριστούγεννα εορτάζονται στις 07 Ιανουαρίου.

Τα Χριστούγεννα στο Άγιο Όρος γιορτάζονται σε κατανυκτικό κλίμα, χωρίς στολισμούς, πολύχρωμα λαμπάκια και δώρα, αλλά με προσευχή, αγρυπνίες και με απόλυτη πνευματική προσέγγιση.

Σε αυτή τη γωνιά της Ελλάδας γιορτάζεται η ουσία των Χριστουγέννων, κάθε τυπικό που ακολουθείται έχει ως πυρήνα το Χριστό, ενώ ακόμη και η φύση, στην πιο αγνή της μορφή, φαίνεται να συμμετέχει στις ακολουθίες των μοναχών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE

Η παραμονή των Χριστουγέννων είναι ημέρα αυστηρής νηστείας. Χθες το βράδυ τελέστηκαν αγρυπνίες σε όλες τις Ιερές Μονές, Κελλιά και Σκήτες.

Προηγήθηκε η τέλεση του Αγίου Ευχελαίου, ενώ ακολούθησε ο Μέγας Εσπερινός με τη Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου. Για τους επισκέπτες, που φιλοξενούνται στις Μονές την εορταστική αυτή περίοδο η εμπειρία είναι κάτι το πρωτόγνωρο και μοναδικό.

Σε όλα τα μοναστήρια του Αγίου Όρους τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια, όπως άλλωστε αρμόζει σε μία Πολιτεία που είναι ολόκληρη αφιερωμένη στη Θεοτόκο.

Ωστόσο, ανάμεσα στις είκοσι Μονές της Αθωνικής Πολιτείας υπάρχει μία, η οποία από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της ήταν αφιερωμένη στο θαύμα της Γέννησης του Χριστού.

Πρόκειται για την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας ή αλλιώς Σιμωνόπετρα, το μοναδικό μοναστήρι στο Άγιο Όρος, το οποίο είναι αφιερωμένο στη Γέννηση του Χριστού και πανηγυρίζει την ημέρα των Χριστουγέννων.

Η συγκεκριμένη Μονή ιδρύθηκε από τον Όσιο Σίμωνα, στα μέσα του 14ου αιώνα και αρχικά ονομαζόταν «Νέα Βηθλεέμ» εξαιτίας του θαύματος με το αστέρι, που οδήγησε στη δημιουργία της.

Φανούρης Ευστράτιος
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 3.63 (8 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

1 Σχόλιο

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1
Βασιλειος Παναγος

Αμην