Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση η τουρκοκυπριακή πλευρά να κάνει ένα βήμα πίσω «από την πολιτική δύο ξεχωριστών κυρίαρχων ίσων κρατών».

`Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη φιλοξενεί η εφημερίδα Kıbrıs Postası στη σημερινή της έκδοση. Οι δηλώσεις έγιναν στη διάρκεια διαδικτυακής ομιλίας του Τατάρ στο Τουρκικό Πανεπιστήμιο Çankırı Karatekin με θέμα: «Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Κυπριακού προβλήματος».

Ο Τατάρ υποστήριξε, ανάμεσα σε άλλα, ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστοί «λαοί» στην Κυπριακή Δημοκρατία, ότι «η πολιτική της λύσης, η οποία προβλέπει τη συνεργασία δύο κυρίαρχων ισότιμων κρατών που πρεσβεύουμε σήμερα, πηγάζει από εδώ».

Είπε ότι «αντί για μια ομοσπονδιακή συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει τους κινδύνους της επιστροφής στην προ του 1974 περίοδο μετά το τίμημα και τις θυσίες που έγιναν», πρότειναν την πολιτική «των δύο χωριστών κυρίαρχων ίσων κρατών». Είπε πως ανακοίνωσαν τη νέα πολιτική προς τη διεθνή κοινότητα με την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας.

Τονίζοντας την ανάγκη αγώνα έτσι ώστε όλος κόσμος να αποδεχτεί «την ύπαρξη της ΤΔΒΚ», ο Τατάρ είπε πως «όλες αυτές οι αδικίες που έγιναν στον τουρκοκυπριακό λαό εξηγήθηκαν στους αρχηγούς και αντιπροσώπους ξένων αποστολών και ότι ο κόσμος είδε και αποδέχτηκε ότι υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο. Εδώ είναι μια Τουρκική Δημοκρατία που ο κόσμος δεν αναγνωρίζει, αλλά αποδέχεται», είπε.

Σημειώνοντας «ότι παρά τα εμπάργκο που επιβλήθηκαν στον τουρκοκυπριακό λαό, υπάρχουν φοιτητές από 144 διαφορετικές χώρες στην ΤΔΒΚ», ο Τατάρ είπε· «Καθώς ενισχύουμε τη δική μας ύπαρξη και αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με τον κόσμο με την εμπορική, οικονομική και πολιτιστική έννοια, αυτή η αναγνώριση θα έρθει μια μέρα», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ είπε ότι «ως ξεχωριστός λαός, κυβερνάμε τον εαυτό μας και η `τδβκ` έχει το δικαίωμα να συνάπτει συμφωνίες με τη Δημοκρατία της Τουρκίας ως προς τη δομή, τα σύνορα και τη θαλάσσια δικαιοδοσία της. Έτσι η ύπαρξη και τα δικαιώματά μας έχουν αυξηθεί στη Γαλάζια Πατρίδα».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.