Επανέλαβε στον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόλιν Στιούαρτ τη θέση του υπέρ διορισμού Προσωπικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ.

Υπάρχει κώλυμα όσον αφορά τον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος επανέλαβε στον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόλιν Στιούαρτ τη θέση του υπέρ διορισμού Προσωπικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, με τις εξουσίες που είχε η Τζέιν Χολ Λουτ. Τάχθηκε δε υπέρ του ανοίγματος νέου οδοφράγματος στη Λευκωσία, στην Πύλη Αμμοχώστου.

Σε δηλώσεις του στο τουρκοκυπριακό «πρακτορείο ειδήσεων» ο Τουρκοκυπριος ηγέτης είπε ότι ανέφερε στο Καναδό διπλωμάτη πως σε περίπτωση που γίνουν αποδεκτά τα δύο κυρίαρχα, ίσα κράτη και το ίσο διεθνές καθεστώς, μπορούν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και πως δεν τίθεται θέμα η τουρκοκυπριακη πλευρά να εγκαταλείψει ή να κάνει πίσω από αυτή τη θέση.

Ο κ. Τατάρ είπε ότι ο κ. Στιούαρτ γνωρίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν και πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ περιμένει από τις δύο πλευρές να εντατικοποιήσουν την εργασία στις «διμερείς» – όπως είπε – τεχνικές επιτροπές, ν’ αυξηθεί η συνεργασία των «δύο λαών», με τρόπο που θα είναι προς το κοινό συμφέρον όλων και να παράξουν μια σειρά από κοινά σχέδια, που θα είναι προς όφελος και το καλό και των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων. «Κι εμείς εξάλλου έτσι το βλέπουμε», είπε.

Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι οι Επιτροπές για την υγεία, την πολιτιστική κληρονομιά, την ισότητα των φύλων αλλά και άλλους τομείς, εργάζονται. «Μοιραζόμαστε μερικές από τις απόψεις και τις σκέψεις μας μαζί τους για να αυξήσουμε την πυκνότητα και να βελτιώσουμε το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών. Επιπλέον, είπα και στον ίδιο ότι αν ανοίξει μια επιπλέον πύλη (οδόφραγμα) στην Λευκωσία, ν’ ανοίξει η Πύλη Αμμοχώστου, θα ήταν καλό».

Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε πως είπε στον Κόλιν Στιούαρτ ότι το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα που συνεχίζεται εδώ και 60 χρόνια και δεν είναι εφικτό να βρεθεί μια λύση σύντομα, λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα να κάνει πίσω από το νέο όραμα, τη νέα πολιτική που έθεσε στη Γενεύη τον περασμένο Απρίλιο και βασίζεται στην “κυριαρχική ισότητα και το διεθνές στάτους” των Τουρκοκυπρίων. «Είναι ξεκάθαρη αυτή η νέα μας στάση με τη στήριξη και της Τουρκικής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Τατάρ είπε στον κ. Στιούαρτ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ότι η τουρκοκυπριακη πλευρά προχωρεί με άνοιγμα στο Βαρώσι μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» με σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και με νομικά κατάλληλο τρόπο.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.