Με αφορμή την επικείμενη Πατριαρχική Λειτουργία στην Τρίγλια, το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019, δημοσιεύουμε ενδεικτικές φωτογραφίες από τα "θεόχτιστα" της Τρίγλιας, όπως τα αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός μας προ δεκαετίας.

Τα θεόχτιστα ρωμέϊκα ξύλινα αρχοντικά της Τρίγλιας στέκονται ολόρθα! Είτε ανακαινισμένα είτε αφημένα στη φθορά του χρόνου, σου θυμίζουν τι πολιτισμό παρήγαγαν οι Ρωμιοί της Μικρασίας, όχι στα πολύ παλιά χρόνια, αλλά στο πρόσφατο παρελθόν.

Αρχιτεκτονική μιας συγκροτημένης κοινοτικής και αρχοντικής ζωής. Όπου τα πάντα έχουν τον λόγο τους και δικαιολογούν την ύπαρξή τους. Και βέβαια σε κλίμακα ανθρώπινη.

Και για να θυμηθώ τον Άρη Κωνσταντινίδη, ο οποίος έγραψε στα δικά του “Θεόχτιστα”, πως οι φωτογραφίες του “θέλουνε να δείξουνε (κι αv δεν το δείχνουνε…), πως δεν έχουνε χαθεί, οριστικά και αμετάκλητα, όλες οι αλήθειες, όλες οι σοφίες, όλες οι ομορφιές, στα τοπία και στα σπίτια, που μπορεί να δει κανείς ακόμα και σήμερα στον ελληνικό χώρο, αρκεί να το θέλει και να το επιδιώκει κι όπως θα το γυρεύει, ακόμα, όλη του η ψυχή… αλήθειες και σοφίες και ομορφιές, που όσο κι αν είναι παλιές, πανάρχαιες, τόσο γίνεται να σταθούνε και σαν πρωτόβγαλτες, στην εποχή μιας τωρινής αισιοδοξίας.”

από ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.