ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ : Το κατώτατο ποσό της προσωρινής σύνταξης μένει στα 384 ευρώ (όσο η εθνική σύνταξη για 20 έτη), όπως και πριν, για όλες τις κατηγορίες. Το ανώτατο ποσό της προσωρινής σύνταξης για τους συνταξιούχους από Ταμεία ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων δεν θα είναι πάνω από τις δυόμισι εθνικές συντάξεις, δηλαδή 384+384+192=960, αντί των 768 ευρώ που είναι τώρα. Στους συνταξιούχους από Ταμεία μισθωτών και ΟΓΑ το πλαφόν θα είναι 768 ευρώ {384+384 ευρώ).

Ταυτόχρονα με την εξέλιξη αυτή, εγκαινιάστηκε η ψηφιακή σύνταξη, με πλήρως ηλεκτρονική και αυτοματοποιημένη διαδικασία απονομής συντάξεων σε δύο κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως τονίζει στα «Π» ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Αρχικά, στους αγρότες του πρώην ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση και τους δικαιούχους σύνταξης χηρείας από μεταβίβαση, λόγω θανάτου συνταξιούχου. Ακολουθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις από 1ης/1/2017 συντάξεων γήρατος ΟΓΑ και χηρείας λόγω θανάτου συνταξιούχου.

Ο δικαιούχος χρειαζόταν να προσκομίζει μέχρι και 9 διαφορετικά δικαιολογητικά, ενώ πλέον δεν θα χρειάζεται να προσκομίσει κανένα έγγραφο, λέει ο υπουργός. Ακολουθούν έως το τέλος του 2020 οι συντάξεις αναπηρίας και οι συντάξεις γήρατος των υγειονομικών (τ. ΤΣΑΥ).

Τον Απρίλιο του 2021 οι συντάξεις γήρατος μισθωτών (τ. ΙΚΑ), Δημοσίου και μηχανικών (τ. ΤΣΜΕΔΕ).

Τον Ιούλιο του 2021 οι συντάξεις γήρατος των ελεύθερων επαγγελματιών (τ. ΟΑΕΕ), των νομικών (τ. ΤΑΝ) και των δημοσιογράφων (τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ). Σε ό,τι αφορά τις παλαιές, εκκρεμούν 160.000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη και 100.000 για επικουρική.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ – ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Οι προσωρινές θα δίδονται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα στους δικαιούχους που είναι άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και στους γονείς και νόμιμους κηδεμόνες που προστατεύουν άτομα με αναπηρία.

Δεν θα έχουν αύξηση στο ποσό της προσωρινής οι συνταξιούχοι του Δημοσίου με αίτηση από 13/5/2016 και μετά, αφού λαμβάνουν το 50% των μέσων μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών τους του τελευταίου 12μήνου πριν από την αίτηση, χωρίς να ισχύει κανένα πλαφόν Δηλαδή, συνταξιούχος του Δημοσίου με μέσο μισθό 2.000 ευρώ έχει προσωρινή σύνταξη 1.000 ευρώ, ενώ συνταξιούχος Ταμείου ιδιωτικού τομέα με μισθό 2.000 ευρώ έχει προσωρινή σύνταξη 768 ευρώ.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΣΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ 2020

Στις συντάξεις χηρείας η προσωρινή αυξάνεται στο 70% της σύνταξης του θανόντος και ουσιαστικά θα λαμβάνεται εξαρχής η οριστική σύνταξη, καθώς αντιστοιχεί στο 70% της σύνταξης του θανόντος.

Στις αναπηρικές θα καταβάλλονται, ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας, ως εξής:

α) προσωρινή 75% με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% και

β) προσωρινή 50% με αναπηρία έως 66,99%. Επίσης, έρχονται αναδρομικά όπου έχει υποβληθεί αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13/5/2016 και δεν έχει εκδοθεί η οριστική σύνταξη.

Η αύξηση προσωρινής σύνταξης ισχύει για όσους υπέβαλαν τις αιτήσεις τους σε έντυπη μορφή και όχι ηλεκτρονικά.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.