Με την ομιλία του συμπροεδρεύοντος του 4ου Συνεδρίου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και τη θρησκευτική ελευθερία, Δρ. Αντονυ Λυμπεράκη, ξεκίνησαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου.

Ο Δρ. Λυμπεράκης αναφέρθηκε στη σημασία της διεξαγωγής του Συνεδρίου στην Αθήνα, στην Αρχαία Αγορά, καθώς και στους στενούς δεσμούς της Ελλάδας με τη διασπορά και την Ορθοδοξία.

Ακόμη, έκανε λόγο για την απουσία δημοκρατικών αρχών σε χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, καθώς και για καθεστώτα όπως η Τουρκία που αποτρέπουν την ελεύθερη έκφραση. “Στεκόμαστε εδώ εμείς οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για να τα πούμε όλα αυτά στον κόσμο”.

Όπως σημείωσε, “Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ουκρανία, με την υπογραφή του για τη χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας, χάρισε σε 43 εκατ. Ουκρανούς τη θρησκευτική ελευθερία”.

Έκανε ακόμη λόγο για την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας σε ομόδοξο κράτος, στην Ουκρανία, με την τελευταία να προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Σήμερα συγκεντρωθήκαμε εδώ γι αυτούς τους ανθρώπους που διώκονται και δεν μπορούν να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα ελεύθερα, τόνισε ο Δρ. Λυμπεράκης.

Πρόσθεσε δε ότι “είμαστε εδώ για να διαβεβαιώσουμε ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας να υπάρχει θρησκευτική ελευθερία για όλα τα δόγματα, για όλους τους ανθρώπους. Ελευθερία χωρίς δημοκρατία δεν υπάρχει”.

Από την πλευρά του ο συμπροεδρεύων Άρχοντας, Αθανάσιος Μαρτίνος, έκανε λόγο για τη συγκυρία υπό την οποία διεξάγεται αυτό το συνέδριο, καθώς μαίνονται τόσο σημαντικές συγκρούσεις στην περιοχή και όχι μόνο.

“Σήμερα οι ορθόδοξοι χριστιανοί όλων των εθνοτήτων στρέφουν το βλέμμα τους στον Οικουμενικό Πατριάρχη για παρηγοριά και ελπίδα. Μετά την κατάρρευση της σοβιετικής ένωσης, έχουν αυξήσει το ποίμνιο του Οικουμενικού Πατριάρχη. Τα γεγονότα έχουν δικαιώσει την απόφαση του κ. Βαρθολομαίου να χορηγήσει τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία”.

Η θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Τουρκία έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια. Τολμώ να πω ότι η όποια ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, περνάει μέσα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τόνισε ο κ. Μαρτίνος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.