Με Aρχιερατική Θεία Λειτουργία εορτάστηκε η Συναξη των Οσιων Ασκητων της Σκητης Βεροιας στην Ιερα Μονη Θεοτοκου Καλλιπετρας.

Συγκεκριμενα η Κυριακη μετα των Αγιων Παντων, Β Ματθαιου, στη Βεροια ειναι αφιερωμενη στους ασκητες που εζησαν στην κοιλαδα του Αλιακμονα και που σημερα βρισκονται τρια ιστορικα μοναστηρια, της Θεοτοκου Καλλιπετρας (11ος αι), του Τιμιου Προδρόμου (15ος αι) και της Μεταμορφωσεως Μουτσιλης (15ος αι).

Με την ευλογια του οικειου Μητροπολιτου, Σεβασμιωτατου Βεροιας, Ναουσης και Καμπανιας κ. Παντελεημονος, ο Επισκοπος Magveti & Ubisa κ. Μελχισεδεκ ιερουργησε στην πανηγυριζουσα Ιερα Μονη Καλλιπετρας.

Στη Σκητη της Βεροιας οι ιστορικες πληροφοριες αναφερουν οτι οι ασκητες κατελαβαν το χωρο απο τον 3ο αι.

Αρχαιοτερος επωνυμος ασκητης ηταν ο Οσιος Αντωνιος ο Βεροιευς που εζησε τον 9ο αι, ενω ο σπουδαιοτερος ειναι ο Αγ.Γρηγοριος ο Παλαμας, συνεδριο για τον οποιο βρισκεται σε εξελιξη στην εορταζουσα Ι.Μονη.

Ο κ. Μελχισεδεκ συνδεεται πνευματικως με τον Γεροντα του Μητροπολιτη Διδυμοτειχου κ. Δαμασκηνο, ειναι ελληνομαθης, πτυχιουχος του Πανεπιστημιου Αθηνων και συμμετεχει στο συνεδριο με επιστημονικη επιτροπη τον κοσμητορα του Πανεπιστημιου της Τυφλιδος κ. Κοτσο Μπαρνοβι, και τον επισης καθηγητη κ. Αντρεα Ζαχαριου.

Τέλος να σημειωθεί πως το υψηλου επιπεδου επιστημονικο Συνεδριο πραγματοοοιειται στην Αγγλικη γλωσσα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.