Την Τετάρτη 10 Απριλίου, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ, κ. Δαμιανός και Πρόεδρος του Αμπετείου Ιδρύματος επισκέφθηκε το Κοπτικό.

Πατριαρχείο στην Abbasiya Καΐρου και συνάντησε τον Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας, κ. Θεόδωρο ΙΙ (Tawardos) ακολουθούμενος από τον Ιερομόναχο π. Ακάκιο, Γραμματέα της Ι. Μονής Αγίας Αικατερίνης και από αντιπροσωπεία του Εκπαιδευτικού, Πολιτιστικού και Φιλανθρωπικού Ιδρύματος της Αμπετείου Σχολής.

Ο Πατριάρχης των Κοπτών κ. Θεόδωρος εξέφρασε την ευχαρίστησή του και επεσήμανε τη σημασία της Μονής της Αγίας Αικατερίνης για όλους τους Αιγυπτίους.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος του Αμπετείου Ιδρύματος εξέφρασε την χαρά του για την μετά δέκα έτη συνάντησή του με τον κ. Θεόδωρο δηλώνοντας ότι η Κοπτική Εκκλησία αποτελεί μία από τις αρχαιότερες χριστιανικές εκκλησίες πού μέχρι τα μέσα του 5ου αιώνος συναποτελούσε την αδιαίρετη Εκκλησία.

Τόνισε επίσης ότι η παρουσία του Χριστιανισμού στον κόσμο και μάλιστα σε έναν τόσο δοκιμαζόμενο κόσμο από πολέμους, ανισότητες, αρρώστιες και φτώχεια είναι ευλογία για όλους, καθώς είναι αυτός που από καθήκον σκορπίζει την αγάπη και την ειρήνη που χρειάζονται όλοι οι άνθρωποι, είτε αυτοί είναι χριστιανοί είτε όχι.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δαμιανός μίλησε για το Ίδρυμα της Αμπετείου Σχολής το οποίο έχει διανύσει περίπου 160 χρόνια ζωής και συνεχίζει να υποστηρίζει την ελληνική εκπαίδευση στο χώρο της Αιγύπτου, αλλά και επιτελεί πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο όπως και αυτή την περίοδο που παραχώρησε κτίριό του σε Σουδανούς χριστιανούς πρόσφυγες μαθητές που οι οικογένειές τους έφυγαν κυνηγημένοι από το βόρειο Σουδάν λόγω του φρικτού εμφυλίου πολέμου και για τους οποίους φρόντισε και φροντίζει η αγάπη του Πατριάρχη κ. Θεοδώρου.

Επίσης, επαίνεσε την ευρεία αναπτυξιακή κίνηση που έχει αναλάβει το αιγυπτιακό κράτος στο Σινά και την περιοχή της Αγίας Αικατερίνης και το αεροδρόμιο που ανακατασκευάζεται εκεί για να υποστηρίξει την τουριστική κίνηση και κυρίως τον θρησκευτικό προσκυνηματικό τουρισμό, όλους εκείνους που προσέρχονται για να γνωρίσουν και να προσευχηθούν στον τόπο όπου εμφανίστηκε ο Θεός και συνομίλησε με τον άνθρωπο δια του Προφήτου Μωϋσέως, τον οποίον αναγνωρίζουν οι τρείς μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες, του Ιουδαϊσμού, Χριστιανισμού και του Ισλάμ. Αυτή είναι η θετική πλευρά της ανάπτυξης αν και από την άλλη πλευρά στερεί την ησυχία του χώρου όπου και
αναπτύχθηκε ο ησυχασμός και μοναχισμός.

Ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος σχολίασε επαινώντας το κοινό φιλανθρωπικό έργο μεταξύ της κοινότητας που ηγείται και του Ιδρύματος της Αμπετείου Σχολής εκτιμώντας την αξία της κοινής εργασίας και κοινής υπηρεσίας που ο Κύριος Ιησούς αναμένει από εμάς τους υπηρέτας του αμπελώνος Του και τη μελλοντική συνεργασία τους όσον αφορά τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε αιγυπτίους πολίτες και κόπτες κληρικούς για όσους θέλουν να προσεγγίσουν και να σπουδάσουν τη βαθύτερη γνώση της Πατερικής Θεολογίας.

Στο τέλος ευχήθηκαν όπως ο Σταυρωθείς και παθών Κύριος ημών Ιησούς Χριστός του οποίου τα Θεία Πάθη μετ’ ολίγον θα εορτάσωμεν να αξιώσει όλους τους διωκομένους και πάσχοντες ανθρώπους της ευλογίας της Αγίας και λαμπροφόρου Αναστάσεως, δια της οποίας να δωρήσει την πολυπόθητη ειρήνη στον κόσμο, την χαρμονή και την αγάπη Του.

Εκ του Γραφείου του Αρχιεπισκόπου
Και Προέδρου του Αμπετείου Ιδρύματος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.