Μετά από δυόμιση μήνες χωρίς την παρουσία πιστών στους Ιερούς μας Ναούς, σήμερα Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021 και σύμφωνα πάντα με την πιστή τήρηση των προβλεπομένων μέτρων προστασίας, η Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε με την φυσική παρουσία πιστών, έστω και περιορισμένου αριθμού.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ετέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Γαλανέικων Λαμίας, στην πολυπληθή αυτή Ενορία της πόλεως, σε αυτόν τον Ναό, όπου είχε προγραμματιστεί η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στις 8 Νοεμβρίου παρελθόντος έτους και η οποία ματαιώθηκε λόγω του 2ου lockdown.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, όπως τόνισε: «Ξεκινάμε σήμερα μια συνεχή νέα μεγάλη περιοδεία σε κάθε γωνιά της Φθιώτιδος και την ξεκινάμε από εκεί που την αφήσαμε…».

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετεδόθη απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή της θεραπείας του εκ γενετής τυφλού από την Ιεριχώ και χαρακτηριστικά επεσήμανε:

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που συνόδευαν τον Χριστό στην είσοδό Του στην Ιεριχώ, ακούγοντας τον τυφλό να αρχίζει να κράζει «᾿Ιησοῦ υἱὲ Δαυΐδ, ἐλέησόν με» προσπαθούν να του επιβάλλουν τη σιωπή, να μην διαταράξει την φαντασμαγορική κατ’ αυτούς είσοδο του Χριστού στην Ιεριχώ. Και αυτός, όσο περισσότερο τον επιτιμούν για να σιωπήσει, τόσο περισσότερο κράζει και φωνάζει, τόσο περισσότερο δυναμώνει η καρδιά του, δυναμώνει η ψυχή μου, γιατί πάνω από όλα δυνάμωνε η όρασή του, η πνευματική του όραση, η εσωτερική του όραση, γιατί αυτός ήταν ο πραγματικά βλέπων.

Αυτοί που ήταν γύρω από τον Χριστό, δεν έβλεπαν, τους είχε τυφλώσει η θέα η εξωτερική, τους είχε τυφλώσει η εικόνα, τους είχε τυφλώσει η αντικειμενική αίσθηση. Θα μπορούσαμε να πούμε, ότι είχαν μία νατουραλιστική προσέγγιση, αισθησιοκρατική, φυσιοκρατική προσέγγιση, έμεναν μονάχα σε αυτό το οποίο μπορούσαν να δουν με τα εξωτερικά μάτια και δεν διείσδυαν σε αυτό που δεν φαίνεται με τον εξωτερικό οφθαλμό, σε αυτό όμως που είναι η πραγματική αλήθεια, η πραγματική ζωή, το πραγματικό νόημα. Έβλεπα έναν Χριστό ηγέτη, έβλεπαν έναν Χριστό, απλώς ως το πρόσωπο που μπορεί να επιλύει τα κάθε είδους προβλήματα και δεν μπορούσαν να δουν, ότι αυτό το Πρόσωπο είναι ο Σώτήρας, ο Λυτρωτής, είναι Αυτός που ευεργετεί και θεραπεύει τον κάθε άνθρωπο, που δίνει την πραγματική αίσθηση, την πραγματική όραση, την πραγματική ζωή».

Σε άλλο σημείο του κηρύγματος του ο Σεβασμιώτατος ετόνισε:

« Ο Χριστός θεραπεύει τον τυφλό και τον θεραπεύει μέσα από μία διαδικασία διαλόγου. Είναι πάρα πολύ μεγάλο πράγμα να συζητάς, είναι πάρα πολύ μεγάλο πράγμα να ακούς, είναι πάρα πολύ μεγάλο πράγμα να δίνεις τη δυνατότητα στον άλλον να σου μιλήσει. Πολλές φορές μας ενοχλούν οι άνθρωποι και νομίζουμε ότι αναστατώνουν την ησυχία και την ηρεμία της ζωής μας, τους αποφεύγουμε από τον φόβο ότι δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο αίτημά τους, στις ανάγκες τους, αισθανόμαστε ότι είμαστε πού λίγοι και προτιμούμε να στρέψουμε αλλού την κεφαλή, να αποφύγουμε τον σκόπελο, όμως πολλές φορές στο βάθος τους οι άνθρωποι, έστω και αν ζητάνε ένα κομμάτι ψωμί, πάνω από όλα μπορεί να ζητάνε και ψάχνουνε έναν άνθρωπο που θα χαρίσει λίγο χρόνο από τον χρόνο του, λίγο χώρο από την καρδιά του, λίγη ανοιχτωσιά από την ψυχή του, για να τον ακούσει, να βγάλει τον πόνο του, τον καημό του, την αγωνία του και την πίκρα του. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ανθρώπους, οι οποίοι ενώ δεν έλαβαν την ποθούμενη βοήθεια, εντούτοις να ευχαριστούν και να ευγνωμονούν. «Σε ευχαριστώ που με άκουσες, που είχες την υπομονή να με ακούσεις, σε ευχαριστώ που ανέχτηκες να βγάλω από μέσα μου ό,τι έχω, τον πόνο μου και τον καημό μου, ακόμα και το θυμό και την οργή μου. Σε ευχαριστώ που με τόση λεπτότητα και ευγένεια στάθηκες δίπλα μου και με αντιμετώπισες με αρχοντιά και με αξιοπρέπεια. Αυτό που μου χάρισες είναι ανώτερο από αυτό που σου ζητούσα. Σου ζητούσα ένα κομμάτι ψωμί και εσύ μου χάρισες την ψυχή σου και εσύ μου χάρισες τη δυνατότητα να ξεκουραστώ και να αναπαυθώ κοντά σου».

Κλείνοντας το κήρυγμά του ο κ. Συμεών ανέφερε:

«Ο τυφλός Βαρτιμαίος, ο οποίος δεν βρήκε μονάχα το σωματικό φως, βρήκε και απέδειξε στους άλλους τη δική τους τυφλότητα και συγχρόνως απέδειξε, ότι το αληθινό φως, δεν βρίσκεται μονάχα στη θέα των ορατών, αλλά βρίσκεται και στη θέα των αόρατων, βρίσκεται στην αντίληψή όχι μόνο των ρητών, αλλά και στην αντίληψη των αρρήτων, βρίσκεται στη δυνατότητα να εμβαθύνει κανείς, να προχωρά κανείς, να ψάχνεται βαθιά μέσα του, να αναδεικνύει αυτό που έχει, που του έχει χαρίσει ο Θεός και να το προσφέρει στην κοινωνία των αδελφών του, για να αλλάζει ο εαυτός του, να αλλάζει το περιβάλλον του, να αλλάζει ο κόσμος ολόκληρος αδελφοί μου».

Προ της απολύσεως ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως και Προϊστάμενος της Ενορίας, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, με υιικά αισθήματα αγάπης, σεβασμού και τιμής, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την αγιαστική παρουσία του στο Ναό, στα πλαίσια της Ιεράς Πανηγύρεως, η οποία εορτάσθηκε κάτω από ειδικές συνθήκες προ ολίγων ημερών, τον ευχαρίστησε για την στήριξη και την πατρική αγάπη με την οποία περιβάλλει το ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο της Ενορίας, αλλά τον ευχαρίστησε και για ένα ακόμη δώρο της αγαπώσης καρδίας του, την προσφορά παλαιού Δεσποτικού Θρόνου, του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Αμβροσίου, ο οποίος ευρισκόταν στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Αμβροσίου στο Επισκοπικό Μέγαρο, το οποίο και φιλοκάλως ανακαίνισε.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ευχαρίστησε για άλλη μία φορά στο πρόσωπο του Πρωτοσυγκέλλου όλους τους Ιερείς της Μητροπόλεως για την ευσυνειδησία και υπευθυνότητα την οποία επέδειξαν κατά την δύσκολη νέα αυτή περίοδο εγκλεισμού, αλλά ο κ. Συμεών ευχαρίστησε και τους Αγίους Ιεροψάλτες, οι οποίοι καίτοι οι Ιερές Ακολουθίες τελούταν κεκλεισμένων των θυρών, καίτοι οι Ιεροί Ναοί έχουν περιέλθει σε τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, άπαντες με ιερό ζήλο και καρδιακή αγάπη, συνέχιζαν να ψάλλουν και να υμνούν τον Θεό.

Έτσι στο πρόσωπο του Αγίου Πρωτοψάλτου του Ναού και Μουσικολογιωτάτου Καθηγητού, κ. Σεραφείμ Κυρίτση, ο οποίος τυγχάνει παράδειγμα ιεροπρεπείας και μύστης της ιεράς παραδόσεως, ο Σεβασμιώτατος ετίμησε όλους τους Ιεροψάλτες της Ιεράς Μητροπόλεως, χειροθετώντας τον κ. Σεραφείμ Κυρίτση, Πρωτοψάλτη της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Η πρωτοβουλία αυτή του Σεβασμιωτάτου επισφραγίστηκε με το παρατεταμένο «Άξιος» του λαού.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.