Με λαμπρότητα και συγκίνηση ο Ιερός Κλήρος και το Χριστεπώνυνο Πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος βίωσε απόψε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας ένα μεγάλο δώρο, προς τον ιεροψαλτικό κόσμο όλης της Στερεάς Ελλάδος και προς την εν Φθιώτιδι παροικούσα τοπική Εκκλησία, του Αυθέντου και Δεσπότου του Γένους, της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού μας Πατριάρχου Κυρίου Κυρίου Βαρθολομαίου.

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης, ανταποκρινόμενος σε ευλαβικό αίτημα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, απένειμε το οφφίκιο του Άρχοντος Υμνωδού της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, αποστέλλοντας και σχετικό Πατριαρχικό Πιττάκιο, στον Ελλογιμώτατο κ. Δημήτριο Μαντέ, στον επί δεκαετίες Πρωτοψάλτη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, στον ευλαβέστατο και ακούραστο εργάτη της Θείας Λατρείας και διάκονο της μουσικής παιδείας του τόπου.

Την χειροθεσία ετέλεσε, σεπτή Πατριαρχική Εντολή, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλο, τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγάθωνος, Αρχιμ. π. Γερμανό Γιαντσίδη και πολλών κληρικών, ιεροψαλτών και λαϊκών συνεργατών της Μητροπόλεως.

Επίσης παραβρέθηκαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, οι Δήμαρχοι Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος και Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χαντζής, ο Φρούραρχος Λαμίας – Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος κ. Γεώργιος Κανέλλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Φούρλας, ο Διοικητής Α.Τ. Λαμίας κ. Αθανάσιος Σκαρμούτσος, ο Πρόεδρος της ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας κ. Γεώργιος Γιαννίτσης, ο Συντονιστής ΠΕ.ΚΕ.Σ. Στερεάς Ελλάδος κ. Χρίστος Μαρκαντώνης, η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων Β/θμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδος κ. Αικατερίνη Καλογήρου, ο Διευθυντής του Προτύπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας κ. Ιωάννης Ζαχαράκης, καθώς και πολλοί πιστοί από την πόλη.

Ο Άρχων Υμνωδός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Δημήτριος Μαντές μετά την απονομή του οφφικίου και την γενομένη χειροθεσία απευθυνόμενος προς τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών ανέφερε τα εξής:

«Σεβασμιώτατε Πάτερ και Δέσποτα,

Μετά βαθείας συγκινήσεως λαμβάνω εκ των τιμίων χειρών σας την σεπτήν Πατριαρχικήν τιμήν, ευλογίαν και ευαρέσκειαν του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου.

Τη υμετέρα προτάσει η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία με κατατάσσει εις την χορείαν οφφικιάλων αυτής.

Το οφφίκιον του Άρχοντος Υμνωδού, το οποίο μου απένειμε ο Παναγιώτατος και μου προσφέρετε σήμερα τη σεπτή εντολή και αναθέσει Αυτού, αποτελεί δι΄ εμέ ύψιστην ευλογίαν και αναγνώρισιν της πολυετούς πενιχράς μου μου διακονίας εις τον πάνσεπτον τούτον Ι. Ναόν και των τοπικών μας Εκκλησιών.

Ευλαβώς εν ευχαριστία πολλή αποδέχομαι τούτο, κατασπαζόμενος νοερώς την δεξιάν της σεπτής κορυφής, ου μην αλλά και της υμετέρας Σεβασμιότητος της κοσμούσης τον περίβλεπτον αρχιερατικόν θρόνον της Παλαιφάτου Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Η αρχιερατεία Υμών, Δέσποτα της καρδιάς μας, με την θείαν τοποθέτησή Σας, στον Φθιωτικό επισκοπικό θρόνο, εκφράζεται, ενισχύεται και εμπεδώνεται αεικινήτως και αενάως με έργα αγάπης, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και συμπαραστάσεως.

Το χριστεπώνυμο πλήρωμά Σας, ευχαριστεί τον Ύψιστον για την χαρισματούχον και ευλογημένη ποιμαντορία Σας, στον Φθιωτικό επισκοπικό θρόνο, ευχόμενο, ευλογημένην, ευφρόσυνον, και αγλαόκαρπον πολυετή προσφορά Σας, με υγεία και μακροημέρευσιν.

Εις πολλά έτη Δέσποτα!».

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αντιφωνώντας απευθύνθηκε με σεβασμό και αγάπη στον αγαθό γέροντα, άξιο τέκνο της Ανατολικής Φθιώτιδος, στον νέο Άρχοντα Υμνωδό της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, κ. Δημήτριο Μαντέ, τονίζοντάς του χαρακτηριστικά: «Σεβαστέ μου Άρχοντα, ο Πατριάρχης του Γένους μας στο πρόσωπό σας τιμά όλους τους ευλαβείς και ανιδιοτελείς και ταπεινούς εργάτες της Εκκλησίας μας. Αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης ότι είναι ο ίδιος ο πραγματικός άρχοντας, ο άρχοντας πατέρας μας, που ξέρει να τιμά και τον πιο μικρό, και τον πιο αφανή, και τον πιο άσημο. Είναι πραγματικός άρχοντας ο Πατριάρχης μας, ο οποίος στέκει αγέρωχος στην αιώνια αποστολή του, βαλλόμενος μεν και πολεμούμενος και συκοφαντούμενος υπό εμφανών και αφανών εχθρών του Γένους και της Πίστης, αλλά πάντοτε χριστομιμήτως ευλογών, ευεργετών και πάντας ιώμενος. Αισθανόμαστε τεράστια ευγνωμοσύνη γι’ αυτήν την τεράστια Πατριαρχική ευεργεσία και είμαι βέβαιος ότι ο Πατριάρχης μου μας επιφυλάσσει και άλλες πολλές ακόμη μεγάλες ευεργεσίες στην μαθουσάλεια, εύχομαι, πατριαρχεία του. Γι΄ αυτό, άρχοντά μου κ. Μαντέ, σας θερμοπαρακαλώ και ως πνευματικός σας πατέρας με αγάπη σας το ζητώ: «Μέχρι να κλείσετε τα μάτια σας να πολυχρονίζετε τον Πατριάρχη του Γένους μας».

Ακολούθως, ο Ελλογιμώτατος γέροντας Άρχων Υμνωδός της Αγίας Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Δημήτριος Μαντές, τη συνοδεία και ετέρων ιεροψαλτών, απέδωσε κατανυκτικώς, ευχετικώς, καρδιακώς και σεμνοπρεπώς το Πολυχρόνιον του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου Κυρίου Κυρίου Βαρθολομαίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.