Στα δυο άκρα της Λοκρίδος, στον Μώλο και στην Αμφίκλεια, αλλά και στην Λαμία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για την μεγάλη Θεομητορική Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών χοροστάτησε στον Μεγάλο Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην όμορφη κωμόπολη του Μώλου στην Λοκρίδα.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου ως «το πρόσωπο, το οποίο ενώνει και το οποίο εκφράζει και συγκροτεί την κοινότητα μέσα στη δική μας παράδοση και ενώνει γιατί είναι Μάνα, είναι μητέρα, είναι Μητέρα όλων».

Ο κ. Συμεών αναφερόμενος στο κοινοτικό πνεύμα τόνισε ότι: «η Παναγία μας είναι η εγγυήτρια του κοινοτικού πνεύματος. Αν κρατήθηκε η γλώσσα, αν κρατήθηκε η πίστη, αν κρατήθηκε η παράδοση, αν κρατήθηκε ο πολιτισμός, αν άντεξαν οι θεσμοί μέσα στο διάβα του χρόνου, μέσα σε δύσκολες συνθήκες και καταστάσεις, αυτό οφείλεται στον κοινοτισμό, αυτό οφείλεται στις κοινότητες, οι οποίες αναπτύχθηκαν γύρω από τις Εκκλησίες, γύρω από τις Ενορίες, σε τέτοιο σημείο, που ο κοινοτισμός σήμερα να κρατά όρθια την ελληνική ψυχή και την ελληνική παράδοση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στην Αυστραλία, στην Ευρώπη, παντού στην ομογένεια, ακόμη και στην Αφρική και σε κάθε μεριά του πλανήτη θα βρει κανείς τους Έλληνες γύρω από τις Ενορίες, γύρω από τις Εκκλησίες κι εκεί να ενισχύεται και να εμβαθύνεται το κοινοτικό πνεύμα. Ασφαλώς η ενότητα δεν καλλιεργείται με χαϊδολογήματα, δεν καλλιεργείται με επαίνους και κολακείες αλλά μια πραγματική και στέρεη ενότητα βασίζεται πάνω στην αλήθεια των σχέσεων.

Όλα αυτά μας τα ανοίγει μπροστά μας το πρόσωπο της Παναγίας που είναι το πρόσωπο της συγχώρεσης, που είναι το πρόσωπο της κατανόησης, που είναι το πρόσωπο της καταλλαγής, που είναι το πρόσωπο, το οποίο εκφράζει την ιερότητα μέσα στη ζωή μας.

Τα Εισόδια της Παναγίας μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα κάλεσμα σε μια είσοδο και δική μας είσοδο σε έναν άλλο τρόπο ζωής και σε έναν άλλο τρόπο σκέψης και σε έναν άλλο τρόπο σχέσεων.

Όλα τα οποία συμβαίνουν και στη ζωή μας, την προσωπική και στην ζωή μας την συλλογική να μην τα αντιμετωπίζουμε ως θεάματα, είτε διασκεδαστικά είτε αποκρουστικά ενίοτε, αλλά να τα αντιμετωπίζουμε ως μηνύματα, ως μηνύματα και προσκλήσεις για να ταρακουνιόμαστε και να κοιτάμε πολύ καλά τι κάνουμε εμείς, πως πορευόμαστε εμείς, πως διαχειριζόμαστε εμείς τους ανθρώπους που έχουμε κοντά μας, τις θέσεις τις οποίες έχουμε, τις δυνατότητες τις οποίες έχουμε, το σπίτι μας, την οικογένειά μας, τη γειτονιά μας. Αν κάνουμε αυτήν τη διαδικασία ο κάθε ένας έντονα και με ειλικρίνεια, τότε θα προφυλάξουμε από πολλά δεινά και τις κοινωνίες μας και τους εαυτούς μας και κυρίως θα δημιουργήσουμε άμυνες και ο κοινοτισμός είναι η άμυνα, η ενότητα είναι η άμυνα, ο διάλογος είναι η άμυνα, η προσπάθεια και η αυτοκριτική είναι η άμυνα την οποία την έχουμε πολύ ανάγκη καθώς πολλοί ιοί, πολλές πανδημίες παρακμιακές, έρχονται και μας επιτίθενται κι έχουμε ανάγκη να βρούμε άμυνες, να αντισταθούμε και να σταθούμε όρθιοι και να μην μας καταρρακώσει όχι μόνο την ψυχολογία αλλά ακόμα και τη διάθεση για αγώνα και για προσπάθεια όλα αυτά τα οποία κατά καιρούς συμβαίνουν γύρω μας. Η Παναγία μας λοιπόν εκφράζει στο πρόσωπό Της την ενότητα και την κοινότητα».

Με εγκάρδια λόγια αγάπης, υιικού σεβασμού και τιμής, ο Προϊστάμενος της Ενορίας, Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτ. π. Κωνσταντίνος Βάγιας, καλωσόρισε εκ μέρους σύσσωμου του πληρώματος της Ενορίας για πολλοστή φορά τον Σεβασμιώτατο στο Μώλο και τον ευχαρίστησε για όλες τις συγκινήσεις και τις δυνατές στιγμές, τις οποίες ζουν κοντά του, τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνεργάτες του, αλλά και όλος ο λαός των Καμένων Βούρλων και των γύρω περιοχών με την ζωή και την δράση του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως στο Καινούργιο Λοκρίδος «Η Αγία Αικατερίνη», όχι μόνο το καλοκαίρι με την φιλοξενία χιλιάδων παιδιών από την Φθιώτιδα και από άλλα μέρη του κόσμου, αλλά και όλο τον χρόνο, μέσα από τις δράσεις που πραγματοποιούνται εκεί κάτω από την εμπνευσμένη και πεπνημένη καθοδήγηση του ιδίου του Σεβασμιωτάτου.

Με προτροπή του π. Κωνσταντίνου, ο κ. Συμεών ευλόγησε, ευχαρίστησε και τίμησε όλους τους ευλογημένους συνεργάτες της Ενορίας, οι οποίοι διακονούν τις δράσεις του Ναού αλλά συμμετέχουν και ενεργά στην διακονία των παιδιών στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος μαζί με την πατρική του ευχή έδωσε ως ευλογία και μία εικόνα του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου σημειώνοντας:

«Θα ήθελα λοιπόν αυτή την ευκαιρία να μου επιτρέψετε να προσφέρουν μία ευλογία σε κάποιους εθελοντές και εθελόντριες από τον Μώλο συγκεκριμένα από το Μώλο, γιατί ήταν εκατοντάδες οι εθελοντές και οι εθελόντριες που συνέδραμαν στη λειτουργία και φέτος στη θερινή λειτουργία του Κατασκηνωτικού κέντρου « Η Αγία Αικατερίνη» στο Καινούργιο Λοκρίδος. Θα ήθελα να προσφέρω σε αυτά τα παιδιά μια εικόνα του Οσίου Βησσαρίωνος, καθώς μάλιστα κατά αγαθή συγκυρία σαν σήμερα γεννήθηκε ο Όσιος Βησσαρίων, γεννήθηκε 20 Νοεμβρίου και είναι εμπνευστής και προστάτης αυτών που διακονούν και αυτών που ελεούν, αυτών που προσφέρουν με αγάπη».

Ακολούθησε πάνδημη Ιερά Λιτανεία της Εφεστίου Εικόνος των Εισοδίων της Παναγίας και της Ιεράς Εικόνος του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου στους δρόμους του Μώλου, συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Λοκρών, των αρχόντων, μελών Πολιτιστικών Συλλόγων ενδεδυμένων με παραδοσιακές στολές, καθώς και πλήθους πιστών.

Ανήμερα της Θεομητορικής Εορτής, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Επίσημη Δοξολογία υπέρ των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας, η οποία τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

Ο Σεβασμιώτατος ευχόμενος πατρικώς χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Δεχθείτε, όχι μόνο τις προσευχές μας και τις ευχές μας, αλλά και την βεβαιότητά μας, ότι έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδος μας, οι οποίες αποτελούν την εγγύηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της δημοκρατίας των συνόρων της αγάπης και του πολιτισμού, γιατί αυτά είναι τα απεριόριστα σύνορα του Ελληνικού Έθνους και του Ρωμαίϊκου Γένους. Είναι σύνορα απεριόριστης αγάπης, τα οποία όμως όποιος τολμήσει να τα αγγίξει, όπως τόνισε και εμβληματικός Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, θα βρει μπροστά του Μαραθώνα, Αλαμάνα, Θερμοπύλες, θα βρει μπροστά του Αθανάσιο Διάκο, θα βρει μπροστά του την απάντηση του Έλληνα Αγνώστου Στρατιώτη και Μαχητή. Χρόνια πολλά!».

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών χοροστάτησε στον Μεθέορτο Αρχιερατικό Εσπερινό στον ιστορικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Αμφικλείας.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και πάλι στο πρόσωπο της Παναγίας τονίζοντας ότι: «Όποιος θέλει να αισθάνεται και να είναι νέος στην κυριολεξία, να αισθανθεί ότι είναι παιδί της Παναγίας και συνάμα αδελφός με όλους, γιατί όλοι μας είμαστε παιδιά της Παναγίας, που απολαμβάνουμε την μητρική της αγάπη και το μητρικό και γλυκό της χάδι».

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε πνευματικό τον π. Χρήστο Καλιακούδα, Προϊστάμενο της Ενορίας του Αγίου Ευσταθίου Κουμπουριανών, ευχόμενος να διακονήσει με αγάπη και φόβο Θεού το Μυστήριο της Πνευματικής Πατρότητος και να αναδειχθεί Άξιος αυτής της μεγάλης διακονίας, που του εμπιστεύεται η Εκκλησία.

Ακολούθως ο κ. Συμεών βράβευσε κατά το έθνος τους μαθητές της Γ’ Λυκείου του παρελθόντος εκπαιδευτικού έτους 2021- 2022, οι οποίοι πέτυχαν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Πατρίδος μας.

Όλες οι Ιερές Ακολουθίες της Θεομητορικής Εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.