ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE: Μια ξεχωριστή εορτή για την επέτειο του ΟΧΙ! Στο πανεπιστημιακό ναύδριο της Αγίας Ειρήνης και Τριών Ιεραρχών Αιγαίου Ρόδου.

Ανήμερα της μεγάλης εθνικής εορτής του ιστορικού ΟΧΙ και τη γιορτή της Σημαίας υλοποιήθηκε μια συγκινητική πρόταση προς το δραστήριο εφημέριο του παν/κού ναϋδρίου π. Κυριακό Μανέττα . Η κα Νικολέττα Μανωλά , συνταξιούχος επιχειρηματίας αλλά και ευσεβής εκκλησιαζόμενη και φανατική υποστηρίκτρια του πνευματικού έργου του ιερέα και της λειτουργίας του ναϋδρίου, πρότεινε να γίνει μία πνευματική εκδήλωση για τους αναπήρους του πολέμου του 1940 .
Ο μακαριστός πατέρας της Μάρκος Γιαννούλης ήταν ανάπηρος πολέμου με ακρωτηριασμένο πόδι από το γόνατο και κάτω.Η καταγωγή του από την Αθήνα και τον Πειραιά . Μαζί με τη μακαριστή κα Αργυρώ κατοίκησαν στη Ρόδο 60 χρόνια και διατήρησαν για πολλά χρόνια το περίπτερο “τιμητικά” στην περιοχή του Νεοχωρίου ,στην πλατεία της τότε παιδαγωγικής Ακαδημίας Ρόδου και αγαπήθηκαν πολύ από Ροδίτες και ξένους επισκέπτες σαν ένα αγαπημένο και χαριτωμένο ζευγάρι.
Η πρωτοπόρα αυτή ιδέα έγινε με χαρά αποδεκτή από τον παπά Κυριάκο Μανέττα που ζήτησε να καθιερωθεί κάθε χρόνο στην Αγία Ειρήνη.Έτσι την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 6.30-9.00 μ.μ στο παν/κό ναϋδριο της Ρόδου έγινε παράκληση στην Παναγία τη Σκέπη της Θεοτόκου Νικοποιού , που βρίσκεται στο ιερόν της Αγίας Σοφίας Κων/λης , της Παναγίας Ελεούσας Κύκκου της Κύπρου ,δωρεά του αγαπητού Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου στον π. Κυριακό Μανέττα.Επίσης στην Παναγία Σουμελά δωρεά της οικογένειας Ιορδάνη και Σωτηρίας Τσελεπίδη από το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης στη μνήμη του μονάκριβου γιου τους Χρήστου . Έγινε η πρέπουσα δέηση για υγεία και δύναμη της ανθρωπότητας , της νεολαίας , των σωμάτων ασφαλείας , της πανεπιστημιακής κοινότητας του Αιγαίου Ρόδου , για την πανδημία του κορωνοίού , για κλήρο και λαό και ιδιαιτέρως για τους παρευρισκόμενους παρά την κακοκαιρία.
Συγκινημένος ο π. Κυριακός έψαλλε ειδικό τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων γνωστών και αγνώστων , ηρώων , αμάχων , στρατιωτών στο μέτωπο του πολέμου του 1940.Ιδιαίτερα μνημονεύθηκαν ο αντιβασιλέας Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός ,που υπήρξε η καρδιά της πονεμένης Ρωμιοσύνης την εποχή του 40 , η μεγάλη καλλιτέχνιδα Σοφία Βέμπο ,ο Μητροπολίτης και εθνάρχης Απόστολος Τρυφωνας που δι’ωχθηκε από τους Ιταλούς για το ορθόδοξο-πατριωτικό του φρόνημα. Κρατώντας την Ελληνική σημαία με τους ήχους της καμπάνας έψαλλαν όλοι μαζί τον Εθνικό Ύμνο , Τη Υπερμάχω,το τροπάριο του Αγίου Δημητρίου και της Παναγίας.
Συγκίνηση προκάλεσε ο επίκαιρος και μεστός απλότητας , συνοχής και επιστημονικής δομής λόγος της πρεσβυτέρας -καθηγήτριας κ. Μαργαρίτας Παναγή Μανέττα για την ιστορία της Ελληνικής Σημαίας.Επεσήμανε τους σοβαρούς λόγους τιμής , συγκίνησης , εθνικής και προσωπικής υπερηφάνιας που ένιωθαν οι πρόγονοί μας ήρωες , μάρτυρες και λαός .Είμαστε υποχρεωμένοι να την τιμούμε και με υπερηφάνια να τη στολίζομε σε σπίτια , μαγαζιά ,παντού.
Στη συνέχεια έλαβε το λόγο η κα Λέττα Μανωλά αφού ευχαρίστησε τον π. Κυριακό Μανέττα , εξήγησε με συγκίνηση το λόγο της αναπηρίας του πατέρα της ο οποίος νεώτατος κι αρτιμελής έλαβε μέρος στον πόλεμο του 40 και έχασε το πόδι του.Άξιο συγκίνησης είναι το γεγονός ότι ενώ ο ίδιος μετέφερε ότι ήταν νεκρός για να μην τον παντρευτεί η κα Αργυρώ, εκείνη έμαθε την αλήθεια , με πρωτόγνωρες προσπάθειες και τον παντρεύτηκε.Ευτύχησε δε να αποκτήσει μαζί του τρεις χαριτωμένες κόρες.Μαρτυρίες αληθινές , διδακτικές,επίκαιρες , που διδάσκουν διαχρονικά.
Στο τέλος όλοι οι παρευρισκόμενοι προσκυνώντας τα ιερά Λείψανα του ναϋδρίου και τις εικόνες πέρασαν στο ΣΠΥΡΙΔΩΝΕΙΟ πνευματικό κέντρο και μοιράστηκαν πλούσια εδέσματα και γλυκά Ροδίτικα,που ευγενώς προσέφερε η κα Νικολέττα Μανωλά- Γιαννούλη.

Φανούρης Ευστράτιος
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (2 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.