Αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο του Λόγγου και σε μνημεία της Έδεσσας πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ είχε συναντήσεις με τον Δήμαρχο Δημήτρη Γιάννου και τον Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ έθεσε στην Υπουργό την ανάγκη αναστήλωσης και αποκατάστασης της παλαιάς Μητρόπολης στα Γιαννιτσά. Η Λίνα Μενδώνη τον ενημέρωσε ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει σχεδόν ολοκληρώσει την εκπόνηση και της τελευταίας μελέτης ωρίμανσης, οπότε μετά τις σχετικές εγκρίσεις, το έργο θα προταθεί από το ΥΠΠΟΑ για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2021-2027, όπως και το έργο της ανακαίνισης του Κειμηλιαρχείου, για το οποίο υπάρχει ήδη μελέτη από την Μητρόπολη Έδεσσας.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Γιάννου έθεσε στην Υπουργό το πάγιο αίτημα της δημιουργίας αρχαιολογικού μουσείου στην πόλη. Η Λίνα Μενδώνη, ανταποκρινόμενη στην διαχρονική απαίτηση της πόλης, ζήτησε από τον Δήμαρχο να συνεργαστεί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για την ανέγερση του μουσείου. Εφόσον βρεθεί ο χώρος, το ΥΠΠΟΑ θα δρομολογήσει αμέσως την εκπόνηση των μελετών.

Τον προγραμματισμό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας για τον ευπρεπισμό και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στο Βαρόσι, στο κέντρο της πόλης, παρουσίασε στην Υπουργό η Προϊσταμένη της υπηρεσίας Μπετίνα Τσιγαρίδα. Η διευθέτηση του χώρου αποτελεί άμεση προτεραιότητα, προκειμένου να αποκτήσει αναγνωσιμότητα και να καταστεί προσιτός στο ευρύ κοινό.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης στο έργο της «Αναβάθμισης του Πολυχώρου Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος» και του περιβάλλοντος χώρου του», το οποίο εκτελεί ο Δήμος Εδέσσης μέσω Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου, διαπιστώθηκε η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του γραπτού διακόσμου του μνημείου το οποίο είχε ενσωματωθεί στην αρχική χρήση του κτηρίου, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας, και αποφασίστηκε η παράταση της Προγραμματικής Σύμβασης μέχρι τον Αύγουστο 2022, προκειμένου να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.