Ι.Μ.Αλεξανδρουπόλεως: Στο στόχαστρο της εφημερίδας “Μιλλέτ Εφημερίδα Τούρκων Δυτ. Θράκης” βρέθηκε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, εξαιτίας της πρόσφατης δήλωσής του για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Θράκη στις Ευρωεκλογές για την επικράτηση του ΚΙΕΦ σε δύο από τους τρεις νομούς (Ξάνθης, Ροδόπης).

“Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη Θράκη, που φαίνεται ότι δεν στόχευσε στις Βρυξέλλες αλλά σε εθνικιστικούς στόχους, χρειάζεται πλέον να μας προβληματίσει σοβαρά”, αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του.

Η εφημερίδα από την πλευρά της ερμηνεύει κατά το δοκούν τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, εμπλέκοντας την Εκκλησία σε πολιτικά παιχνίδια και αναφερόμενη… σε “τουρκική μειονότητα”, ενώ στη πραγματικότητα στη Θράκη υπάρχει μόνο μουσουλμανική μειονότητα: “Αίσθηση δημιούργησε σε διάφορες κοινωνικές ομάδες στην Ελλάδα, η επιτυχία του κόμματος ΚΙΕΦ, που ίδρυσε η τουρκική μειονότητα, μετά τις Ευρωεκλογές 2024.”

Επιπλέον, προσθέτει: “Οι δηλώσεις αυτές του Μητροπολίτη Άνθιμου, αποκαλύπτει την γραμμή της Ελλάδας, ειδικότερα στα εθνικά θέματα και στα μειονοτικά (Τούρκοι, Μακεδόνες κλπ)” αναφέρει προκληκτικά η εφημερίδα.

“Οι αρχηγοί της Ελλαδικής Εκκλησίας, ειδικότερα ο Αρχιεπίσκοπος και Μητροπολίτες, τραβάνε την προσοχή, κατά καιρούς, με τις δηλώσεις κατά των Τούρκων και του Ισλάμ. Τέτοιου είδους δηλώσεις, έχουν ως στόχο την Τουρκική μειονότητα και απειλώντας την, θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια /τοπική ειρήνη και τη δημοσία ασφάλεια”, προσθέτει η εφημερίδα.

Επίσης, ισχυρίζεται ψευδώς ότι ο Μητροπολίτης προκάλεσε την αντίδραση του Ισλαμικού κόσμου με δηλώσεις μίσους, στοχοποιώντας τόσο τον Προφήτη όσο και το Ισλάμ, κάτι που δεν ισχύει, καθώς ο Μητροπολίτης δεν έκανε καμία αναφορά στο Ισλάμ στη δήλωσή του.

«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη Θράκη, που φαίνεται ότι δεν στόχευσε στις Βρυξέλλες αλλά σε εθνικιστικούς στόχους, χρειάζεται πλέον να μας προβληματίσει σοβαρά.

Η αφίσσα του ΚΙΕΦ δικαιώθηκε, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής Πολιτείας και της Κοινωνίας, από δεκαετίες, να ενσωματώσει σύνολο τον θρακικό πληθυσμό στον ελληνικό και ευρωπαϊκό κορμό.

Έτσι το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την τακτική της γείτονος να εμμένει στον Αναθεωρητισμό της, να διατηρεί το cassus belli και να εμπνέεται από μια «Γαλάζια Πατρίδα», επιβάλλει, χωρίς στ ρουθοκαμηλισμούς πια, να δούμε όλα τα θέματα της περιοχής μας εξ υπαρχής και από άλλη οπτική γωνία. Και όπως είπε ο ποιητής (Μανώλης Αναγνωστάκης) «…και όχι αυταπάτες προπαντός»!

Και η απάντηση που έδωσε η εφημερίδα στην δήλωση του Μητροπολίτη είναι η εξής:
Έμμεση προειδοποίηση απο τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως: Πρέπει να αλλάξει η οπτική μας

Οι δηλώσεις που έγιναν από την Εκκλησία, μετά από τα αποτελέσματα των εκλογών, αύξησε τις ανησυχίες ως προς την μειονοτική πολιτική στην Ελλάδα.

Αίσθηση δημιούργησε σε διάφορες κοινωνικές ομάδες στην Ελλάδα, η επιτυχία του κόμματος ΚΙΕΦ, που ίδρυσε η τουρκική μειονότητα, μετά τις Ευρωεκλογές 2024.

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, εμμέσως προειδοποίησε υπονοώντας, ότι η επιτυχία του ΚΙΕΦ, είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα και ότι δεν ενσωματώθηκε αρκετά η μειονότητα στην περιοχή, τονίζοντας ότι για αυτό το λόγο πρέπει να αλλάξει η οπτική απέναντι σε αυτή και ότι πρέπει να αναπτυχθούν πολιτικές που θα ξεπεράσουν τις πολιτικές τις ενσωμάτωσης.

Οι δηλώσεις αυτές του Μητροπολίτη Άνθιμου, αποκαλύπτει την γραμμή της Ελλάδας, ειδικό-τερα στα εθνικά θέματα και στα μειονοτικά (Τούρκοι, Μακεδόνες κλπ). Οι αρχηγοί της Ελ-λαδικής Εκκλησίας, ειδικότερα ο Αρχιεπίσκοπος και Μητροπολίτες, τραβάνε την προσοχή, κατά καιρούς, με τις δηλώσεις κατά των Τούρκων και του Ισλάμ. Τέτοιου είδους δηλώσεις, έχουν ως στόχο την Τουρκική μειονότητα και απειλώντας την, θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια /τοπική ειρήνη και τη δημοσία ασφάλεια.

Ο Μητροπολίτης προκάλεσε την αντίδραση του Ισλαμικού κόσμου, σχετικά με δηλώσεις μίσους, στοχοποιώντας τον Προφήτη και το Ισλάμ, που είχε κάνει στο παρελθόν. Τέτοιου είδους ρητο-ρική, υποσκάπτει θρησκευτικές και εθνικές εν-τάσεις και ζημιώνει την κοινωνική ειρήνη. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι βασική υποχρέωση κάθε ατόμου και θεσμού και η προστασία αυτών, είναι σημαντική για την εξασφάλισης την κοινωνικής γαλήνης.

Η ανάπτυξη πολιτικών που θα εμποδίσει την αποξένωση και που θα στηρίζει την ενσωμά-τωση των μειονοτήτων στην Ελλάδα, έχει με-γάλη σημασία για την διεθνή ειρήνη και για την εσωτερική γαλήνη της Χώρας. Στο σημείο αυτό, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, να ερμη-νευθούν ως σημείο καμπής για όλες τις πλευρές και όχι ως εθνική απειλή.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.