Γράφει ο Θεόδωρος Καλμούκος | Εθνικός Κήρυκας-Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο προγραμματίζει να μεταβεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος για την Αρχή της Ινδίκτου, 1η Σεπτεμβρίου, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη του νέου Εκκλησιαστικού Ετους. Στην ειδική τελετή που γίνεται στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην οποία προΐσταται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος που πρώτος υπογράφει τον Κώδικα του Νέου Ενιαυτού του Κυρίου και στη συνέχεια ακολουθούν οι Συνοδικοί Πάρεδροι και όλοι οι παρευρισκόμενοι ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου. Θα είναι η πρώτη φορά φέτος που ο Ελπιδοφόρος θα υπογράψει τον Κώδικα της Ινδίκτου ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Τελευταία φορά που είχε μεταβεί στο Φανάρι ο Αρχιεπίσκοπος ήταν τον Νοέμβριο του 2019, ενώ κατόπιν δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει επίσκεψη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στη φετινή τελετή της Ινδίκτου θα παραστεί και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, ο οποίος ως γνωστόν με τις ενέργειές του πριν από μερικούς μήνες σύγκλησης «Σύναξης» Προκαθημένων στην Ιορδανία για το ζήτημα χορήγησης Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, έχει δημιουργήσει «απόσταση» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Υπογραμμίζεται ότι μόνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει το προνόμιο και δικαίωμα σύγκλησης των Προκαθημένων και ουδείς άλλος.

Το ίδιο ισχύει και για τη χορήγηση Αυτοκεφαλίας σε τοπικές Εκκλησίες την οποία χορηγεί ιστορικώ και κανονικώ προνομίω ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όπως άλλωστε έχει γίνει τόσο με τις νεότερες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες και τα νεότερα Πατριαρχεία, συμπεριλαμβανομένου και της Μόσχας.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.