Τη στήριξη της Ουάσιγκτον για τα καίρια θέματα που αφορούν την πορεία του Ελληνισμού, αναμένεται να ζητήσει ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει την Τετάρτη (29/3) με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος θα εκπροσωπήσει την ελληνοαμερικανική κοινότητα στην επίσημη δεξίωση που διοργανώνει ο Λευκός Οίκος για τον εορτασμό της επετείου της ελληνικής ανεξαρτησίας. Λίγο πριν τις κοινές δηλώσεις, ο κ.κ. Ελπιδοφόρος θα έχει, όπως είθισται, μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, όπου θα ζητήσει στήριξη για μια σειρά από θέματα, τα οποία θα καλύπτουν το Αιγαίο, την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το μήνυμα που θα εκπέμψει στον πρόεδρο Μπάιντεν, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής απάντησε: «θα τον ευχαριστήσω καταρχήν για τη τιμή που κάνει η αμερικανική κυβέρνηση για άλλη μια φορά, τιμώντας την Ελληνική Επανάσταση και το ελληνικό έθνος και τον πολιτισμό μας, αλλά και την εκκλησία μας, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Και θα τον παρακαλέσω να συνεχίσει την αμερικανική πολιτική να είναι πάντα στο πλευρό όχι μόνο των ελληνικών θεμάτων στην Ελλάδα, στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και να υποστηρίζει το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο».

Η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας επιστρέφει στον Λευκό Οίκο με τη καθιερωμένη της μορφή έπειτα από τρία χρόνια απουσίας, καθώς το 2020 είχε αναβληθεί λόγω της έναρξης της πανδημίας. Το 2021 είχε διοργανωθεί μια ψηφιακή εκδήλωση, ενώ το 2022 είχε κριθεί σκόπιμο να μετατοπιστεί για τον Μάιο, με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιούσε τότε επίσημη επίσκεψη στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης, ο υπεύθυνος πρωτοκόλλου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραχώρησε δείπνο το βράδυ της Τρίτης προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στον προεδρικό ξενώνα του Λευκού Οίκου (Blair House). Το «παρών» στο δείπνο έδωσαν Αμερικανοί νομοθέτες, η πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Κύπριος πρέσβης, Μάριος Λυσιώτης, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης, καθώς και επιφανή στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, όπως ο Φίλιπ Κρίστοφερ από την οργάνωση ΠΣΕΚΑ, ο Έντι Ζεμενίδης από το HALC, ο Νικ Λαρυγγάκης από το AHI, και ο Δημήτρης Κόκοτας από την AHEPA.

Κοινός τόπος στις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη αλλά και όλων των νομοθετών ήταν ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο και ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να εργάζονται για τη περαιτέρω ενδυνάμωση τους.

Γιώργος Τσούνης: Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα

«Είναι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ στο προεδρικό ξενώνα του Λευκού Οίκου (Blair House) για ένα δείπνο προς τιμήν της 202ης επετείου της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Όπως γνωρίζουμε, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ιδρύθηκε πάνω στις αρχές και στα ιδανικά που εδραιώθηκαν στην Ελλάδα, με τη δημοκρατία να είναι το κυριότερο από αυτά. Οι δύο χώρες μας μοιράζονται μια ιερή ευθύνη για την προστασία της δημοκρατίας. Η σχέση των ΗΠΑ και της Ελλάδας δεν ήταν ποτέ καλύτερη και συμβάλλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα της περιοχής. Η Ελλάδα είναι σαφώς ένας απαραίτητος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και (οι δύο χώρες) ενεργούν πάντα με αρχές και βρίσκονται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

«Ο τρόπος με τον όποιο ο Αμερικανός πρόεδρος και η αμερικανική κυβέρνηση τιμούν την Ελληνική Επανάσταση αποτελεί άλλη μια ένδειξη της μεγάλης σημασίας την οποία αποδίδει η υπερδύναμη αυτή για την Ελλάδα μας, για τα ελληνικά συμφέροντα και τα ελληνικά θέματα. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον ελληνισμό να δείξει την ενότητα του, να δείξει την ομοφροσύνη του και να συνταχθεί με τη σωστή πλευρά της ιστορίας και για να προωθήσει τα εθνικά θέματα αλλά και για να συνταχθεί με τη σωστή πλευρά του κόσμου, με τον ελεύθερο κόσμο, τον κόσμο που προάγει τη δημοκρατία, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Βουλευτής Κρις Πάπας: Συμπρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας στη Βουλή των Αντιπροσώπων (Hellenic Caucus)

«Αυτή η μέρα είναι πάντα μια υπέροχη ευκαιρία για να μνημονεύσουμε τον αγώνα της Ελλάδας για ανεξαρτησία μετά από εκατοντάδες χρόνια οθωμανικής τουρκικής κυριαρχίας. Και νομίζω ότι αυτό που δείχνει αυτή η ημέρα είναι ότι η δημοκρατία μπορεί να επικρατήσει. Μπορούμε να προχωρήσουμε και να αγωνιστούμε για τις αξίες μας. Και αυτό είναι που στηρίζει την ισχυρή σχέση μας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας. Είναι οι κοινές μας αξίες, η εκτίμησή μας για την ελληνική κληρονομιά και τον πολιτισμό και την Ορθόδοξη θρησκεία. Και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στέκονται πλάι-πλάι με την Ελλάδα καθώς θα συνεχίσουμε να προχωρούμε. Χρόνια πολλά, ευτυχισμένη 202η επέτειος της Ελληνικής Ημέρας Ανεξαρτησίας και ανυπομονούμε για πολλούς ακόμα τέτοιους εορτασμούς στο μέλλον».

Γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν

«Είναι υπέροχο που βρίσκομαι εδώ για να γιορτάσουμε την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής (Ελπιδοφόρο) και άλλους προσκεκλημένους, συμπεριλαμβανομένου της πρέσβειρας της Ελλάδας (Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου) και του πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας (Μάριου Λυσιώτη). Αυτή είναι μια γιορτή για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Και αυτή τη στιγμή η σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας είναι ισχυρότερη από ποτέ. Γιορτάζουμε τις κοινές μας αξίες και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία με την Ελλάδα».

Βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη

«Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι το Blair House. Είναι ένας όμορφος χώρος, όπου φιλοξενούνται οι ξένοι αρχηγοί κρατών όταν επισκέπτονται (την Ουάσιγκτον). Είναι μια ωραία ευκαιρία να δούμε μερικούς από τους ηγέτες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, καθώς και τους πρέσβεις μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και από την Ελλάδα, να συγκεντρώνονται εδώ, καθώς γιορτάζουμε τα 202 χρόνια της ανεξαρτησίας της Ελλάδας».

Μάικ Εμάνουελ: Επικεφαλής Ανταποκριτής και Παρουσιαστής στην Ουάσιγκτον του Τηλεοπτικού Δικτύου Fox

«Είναι ευλογία να βρισκόμαστε εδώ γιατί είναι η ιρλανδική κοινότητα και η ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ που έχουν την ευκαιρία να γιορτάζουν την εθνική τους μέρα στον Λευκό Οίκο. Έτσι, μας κάνει όλους ως Ελληνοαμερικανούς πολύ περήφανους να βλέπουμε στο σπίτι της αμερικανικής πολιτικής να γιορτάζεται η καταγωγή και η κληρονομιά μας. Είχα την ευκαιρία να καλύψω τον Λευκό Οίκο επί της προεδρίας του Τζορτζ Μπους και του Μπαράκ Ομπάμα. Και ως ένας εγγονός μεταναστών το να βρίσκεσαι στον Λευκό Οίκο και να καλύπτεις την αμερικανική πολιτική είναι μια τόσο μεγάλη ευλογία. Νιώθω, λοιπόν, περήφανος και χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ σήμερα».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.