Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών ο αριθμός των Ρώσων που θεωρούν ότι το Πατριαρχείο Μόσχας έχει πολύ μεγάλη επιρροή στο κράτος υπερδιπλασιάστηκε. Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων στην κοινωνιολογική μελέτη της ανεξάρτητης ρωσικής οργάνωσης «Λεβάντα».

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ενώ το 2016 το 5% των πολιτών θεωρούσαν ότι η Εκκλησία ασκεί υπερβολικά μεγάλη επιρροή στο ρωσικό κράτος, το 2021 αυτός ο αριθμός μεγάλωσε στο 11%. Την ίδια ώρα το 44% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η πίεση που ασκεί η Εκκλησία είναι τόση όση απαιτούν οι περιστάσεις ενώ το 18% των Ρώσων πιστεύουν ότι η επιρροή του Πατριαρχείου Μόσχας είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από όσο χρειάζεται.

Την ίδια ώρα, το 21% των πολιτών θεωρούν ότι η Ρωσική Εκκλησία και οι άλλες θρησκευτικές οργανώσεις δεν πρέπει καθόλου να επεμβαίνουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Παράλληλα η έρευνα δείχνει ότι μεγάλωσε και ο αριθμός των Ρώσων που πιστεύουν ότι η θρησκεία δεν πρέπει να είναι παρούσα στην εκπαίδευση (31%).

Την ίδια ώρα, τα αποτελέσματα της έρευνας θα πρέπει να προβληματίσουν σοβαρά το Πατριαρχείο Μόσχας καθώς -παρά τα όσα υποστηρίζει σχετικά με το «πολυπληθέστερο ποίμνιο»-, μόλις το 7% των ερωτηθέντων χαρακτήρισαν τον εαυτό τους ως θρησκευόμενους. Το 43% χαρακτήρισαν τον εαυτό τους ως «σχετικά θρησκευόμενους», το 30% ως μη θρησκευόμενους και το 20% ως απολύτως μη θρησκευόμενους.

Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.