Νέες φωτογραφίες και βίντεο βλέπουν το φως της δημοσιότητας στα τουρκικά κοινωνικά δίκτυα, από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τελευταίο διάστημα το μνημείο της Αγίας Σοφίας, μετά την εκ νέου  μετατροπή του σε μουσουλμανικό τέμενος, το 2020.

Οι φωτογραφίες συνοδεύονται από σχόλια των χρηστών κατά των αρμόδιων τουρκικών Αρχών, που δεν μπορούν να προστατεύσουν το μνημείο, που συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο βανδαλισμός της αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας, προκάλεσε την αντίδραση της Ελλάδας στην οποία σήμερα αναφέρονται τουρκικά ΜΜΕ, στον απόηχο της καταγγελίας της τουρκικής Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης την Μ. Τρίτη, που προκάλεσε αίσθηση. Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών κάνει λόγο για πράξη που «προκαλεί αποτροπιασμό και λύπη» ζητώντας από τις τουρκικές Αρχές : «να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο».

 Βίντεο του περασμένου Δεκεμβρίου, δείχνει φθορές στους εσωτερικούς τοίχους του μνημείου, πίσω ακριβώς από την αυτοκρατορική πύλη που από τότε διακρίνονται σημάδια βανδαλισμού στην όψη της.

Η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων ανακοίνωσε πως ξεκίνησε έρευνα για την ταυτοποίηση των δραστών.

Όπως έγινε γνωστό, δύο διοικητικοί και δύο τεχνικοί επιθεωρητές της Διεύθυνσης ανέλαβαν να ερευνήσουν την υπόθεση καταστροφής της αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.