Στις 28 Νοεμβρίου γιορτάζει τα 54α γενέθλιά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, υπέρτιμος, Έξαρχος Ωκεανών Ατλαντικού και Ειρηνικού, ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Ελπιδοφόρος. Ο Ελπιδοφόρος ήταν εκείνος που το 2018 έγραψε βιβλίο για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Κίεβο το 2008. Τότε, ως Γενικός Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου και αρχιμανδρίτης, ο Ελπιδοφόρος είχε έρθει στο Κίεβο για να ενημερωθεί για την εκκλησιαστική κατάσταση της Ουκρανίας και να κάνει σειρά επαφών με ορθόδοξους ιεράρχες.

Μετά από αυτή την δουλειά που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και άλλοι Έξαρχοι πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη για τους εορτασμούς της Βαπτίσεως των Ρως το 2008. Η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη τότε έδειξε ξεκάθαρα την αγάπη των Ουκρανών για τη Μητέρα – Εκκλησία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος επίσης αντιμετώπισε τις παραπληροφιακές διαρροές του Πατριαρχείου Μόσχας εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη και των Κανονικών του δικαιωμάτων. Ένα από αυτά τα έργα, αφιερωμένα στον Οικουμενικό Πατριάρχη, είδε το φως της δημοσιότητας το 2014. Σε αυτό γινόταν λόγος για το πρωτείο στην Ορθόδοξη Εκκλησία και στο γεγονός ότι συγκεκριμένα ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει δικαίωμα να λαμβάνει τις εφέσεις από άλλους επισκόπους και είναι «πρώτος μεταξύ ίσων».

Ακόμα ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ερεύνησε το ποια ακριβώς δικαιώματα είχαν δοθεί στον Πατριάρχη Μόσχας το 1686 εργάστηκε σκληρά για να τεκμηριώσει -βάσει Εκκλησιαστικών Κανόνων- τις ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την επίλυση του ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος και την παραχώρηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Ο Ελπιδοφόρος ήταν αυτός που συνέβαλε στην αποκάλυψη των ψεμάτων της Ρωσικής Εκκλησίας περί «μεταφοράς της μητροπολιτικής εξουσίας του Κιέβου στη διοίκησή τους». Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στην Ουκρανική Ορθοδοξία να ανοίξει τον δρόμο προς την ανεξαρτησία.

Αναφερόμενος στο Πατριαρχείο Μόσχας ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έλεγε ότι «η Μητέρα της Ουκρανικής Εκκλησίας είναι στην Κωνσταντινούπολη ενώ της Ρωσικής Εκκλησίας η στο Κίεβο». Ως γνήσιο στήριγμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τάχθηκε με τους κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ιεράς Παράδοσης, μιλώντας για τα αιώνια και αποκλειστικά προνόμια και αρμοδιότητες του Οικουμενικού Πατριάρχη και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης για την παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην Ορθοδοξία.

Βλέποντας το σημαντικό έργο του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ολόκληρη η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης εμπιστεύτηκε στον Ελπιδοφόρο να γίνει Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, όπου ο ίδιος συνέχισε το έργο της ανοικοδόμησης του ναού του Αγίου Νικολάου, ο οποίος είχε καταστραφεί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 9ης Σεπτεμβρίου. Με τις προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου ολοκληρώθηκε και καθαγιάστηκε ο Ναός του Αγίου Νικολάου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία. Έτσι, μέσα σε δύο χρόνια και λίγους μήνες, ο Αρχιεπίσκοπος μπόρεσε να λύσει τα κατασκευαστικά, οικονομικά και συνταξιοδοτικά προβλήματα που ταλαιπωρούσαν την αμερικανική Αρχιεπισκοπή για δεκαετίες.

Ο Ελπιδοφόρος δεν έμεινε αμέτοχος και όταν η πανδημία χτύπησε την ανθρωπότητα. Με τις προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου και τη βοήθεια δωρητών, η Αμερικανική Αρχιεπισκοπή έχει δωρίσει περίπου 250.000 δολάρια για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Συνεχίζοντας τις δραστηριότητές του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος δεν ξεχνούσε να στηρίξει την Ουκρανία, λέγοντας ότι με τον καιρό η Ρωσία θα αναγκαστεί να αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα που προέκυψε μετά τον τόμο της Ουκρανικής Εκκλησίας. «Έχω απόλυτη πίστη στην προφητική διακονία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Εκκλησία και να επιστρέψει εκατομμύρια πιστών στην Εκκλησία. Ωστόσο, όπως σε όλες τις προφητείες, υπάρχει ένα χρονικό διάστημα μεταξύ της πρόβλεψης και της εκπλήρωσης. Η πορεία της ιστορίας θα τείνει προς τη δικαιοσύνη και την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Είμαι βέβαιος ότι ο χρόνος θα βοηθήσει τη Ρωσική Εκκλησία να αποδεχθεί αυτή την πραγματικότητα με ρεαλισμό, αυτοκυριαρχία και χριστιανικό πνεύμα» είχε δηλώσει ο Αρχιεπίσκοπος. Μια άλλη φορά, εκθέτοντας τα γεωπολιτικά σχέδια του Κρεμλίνου, σημείωσε ότι ήταν συμφέρον για τη Ρωσία να έχει εκκλησίες του Πατριαρχείου Μόσχας στις πρώην σοβιετικές χώρες για να μπορεί να επηρεάζει αυτές τις χώρες.

Έτσι λοιπόν, όλη η ομάδα του Πνευματικού Μετώπου Ουκρανίας και οι Ουκρανοί είμαστε ευγνώμονες στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο για αυτά που έχει κάνει στην κατεύθυνση της εκκλησιαστικής ανεξαρτησίας της Ορθοδοξίας από τη Μόσχα. Σας ευχόμαστε χρόνια πολλά για τα γενέθλιά σας.

Σας ευχόμαστε τη χάρη του Θεού, υγεία, ευλογία, δύναμη και έμπνευση για την εκτέλεση της ποιμαντικής σας διακονίας. Ευχόμαστε με τις προσευχές σας και τη συνεργασία του Θεού η Ουκρανία να αποκτήσει ενότητα και αναγνώριση σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο και ο Θεός να σας χαρίσει πολλά και καλά χρόνια.

Είς πολλά έτη, δέσποτα!

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.