ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ – Ένα γαλανόλευκο κύμα σκέπασε τη γειτονιά Greektown του Σικάγο, καθώς Ελληνοαμερικανοί, κάτοικοι του Σικάγο και θεατές, από κοντά και μακριά, παρακολούθησαν την Παρέλαση Ελληνικής Κληρονομιάς για τον εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Με την παρουσίαση να αναλαμβάνει η Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων (ΕΝΩΣΗ) και με τη χορηγεία του Greektown Special Service Area #16, η Παρέλαση Ελληνικής Κληρονομιάς καθιερώθηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα ετήσια events στην ελληνική κοινότητα του Σικάγο από την ίδρυσή της στη δεκαετία του 1960.

Η ημέρα ξεκίνησε στον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και τον Μητροπολίτη Σικάγου Ναθαναήλ.

Η θεία λειτουργία την Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης, σηματοδότησε την έναρξη των εορτασμών για την Ελληνική Ανεξαρτησία και το 40ημερο μνημόσυνο του π. Νικολάου Νικοκάβουρα, προϊσταμένου του Καθεδρικού Ναού της Μητρόπολης Σικάγου για δεκαετίες.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος τίμησε στην ομιλία του την αξιοθαύμαστη και γενναιόδωρη ηγετική μορφή του π. Νικολάου και υπενθύμισε στους ενορίτες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του σε σχέση με την αγάπη, όπως το ζήτησε ο Κύριός μας: “αυτή είναι η εντολή μου: να αγαπάτε ο ένας τον άλλον, όπως αγάπησα εγώ εσάς. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγάπη από αυτή, από το να θυσιάζει κανείς τη ζωή του για τους φίλους του. Ως Χριστιανοί, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, είμαστε δεσμευμένοι σε αυτή την εντολή, μια εντολή που υπερέχει έναντι οποιουδήποτε κανόνα, οποιουδήποτε δόγματος, οποιασδήποτε παράδοσης που τόσο αγαπάμε. Διότι αν δεν τηρούμε αυτή την εντολή πρώτα και κύρια, τότε όλα τα άλλα στην Εκκλησία δεν έχουν νόημα”.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος με τον Μητροπολίτη Ναθαναήλ, τον γενικό γραμματέα της Πολιτείας του Ιλινόις Αλέξη Γιαννούλια, την ταμία της κομητείας του Κουίκ στο Ιλινόις Μαρία Πάππας, τον Πρέσβη της Κύπρου Ευάγγελο Σάββα, τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Σικάγου Εμμανουήλ Κουμπαράκης, τον πρόεδρο του Leadership 100 Τζιμ Λογοθέτη και το μέλος Δημήτρη Μπούση, τον πρόεδρο της ΕΝΩΣΗ Κώστα Χανιωτάκη,τον πρόεδρο του Hellenic American Leadership Council (HALC) Έντυ Ζεμενίδη, τα μέλη της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων Ιλινόις, Έλληνες και φιλέλληνες, συγκεντρώθηκαν στο Εθνικό Ελληνικό Μουσείο πριν ξεκινήσει και επισήμως η παρέλαση.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος εξήρε την ελληνική κοινότητα του Σικάγου για την αγάπη και την υπερηφάνεια που επιδεικνύει για την ελληνική κληρονομιά της. Ο πρόεδρος του HALC Έντυ Ζεμενίδης, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο που συνεχίζει να υπενθυμίζει την άδικη και παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τη σημασία της υποστήριξης της Κύπρου στον αγώνα του έθνους για ελευθερία.

Αν και ήταν μια βροχερή ημέρα, αυτό δεν πτόησε κανέναν από το να παρελάσει. Με τις ομπρέλες στο ένα χέρι και τις ελληνικές σημαίες στο άλλο, οι συμμετέχοντες παρέλασαν υπερήφανα για να γιορτάσουν το κουράγιο των ηρώων του 1821 και τον αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία.

Τα παιδιά και οι ενήλικες φόρεσαν παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές, χόρεψαν με τα τραγούδια της πατρίδας μας και κυμάτισαν ελληνικές σημαίες και πανό της Εκκλησίας με χαμόγελα όλο χαρά. Στην παρέλαση συμμετείχαν κληρικοί και πιστοί από πολλές τοπικές ελληνορθόδοξες εκκλησίες, αναδεικνύοντας υπερήφανα την Ελληνορθόδοξη πίστη τους.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.