Στον ιστορικό ιερό Ναό Αγ. Αθανασίου της ομωνύμου, ηρωοτόκου γενετείρας του Σερραίου Αρχιστρατήγου της εθνικής μας παλιγγενεσίας του 1821, Εμμανουήλ Παπά, ιερούργησε, σήμερα Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 201 ετών από της κοιμήσεως του μεγάλου Έλληνα εθνεγέρτου (+05-12-1821).

Ο ως είρηται Ιερός και Ενοριακός Ναός του Αγ. Αθανασίου ανηγέρθη το έτος 1805, με δαπάνες και επιστασία του Γ. Οικονόμου, ανεψιού του Εμμανουήλ Παπά και υιού του παπα-Αθανασίου Οικονόμου, αδελφού του ήρωος.

Κατά τον Σερραίο ιστορικό Ευάγγ. Στράτη, ο ήρωας και τα αδέλφια του, πέραν της οικονομικής συνδρομής, μετέφεραν και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση του Ναού. Έτσι, επικράτησε στην οικογένεια και το επώνυμο Παπάς αντί Οικονόμου.

Κατά την διάρκεια της Αρχιερατικής Θ. Λειτουργίας, στον μνημειώδη αυτό Ναό με το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο το οποίο συντηρήθηκε τελευταίως χάρις και στην συγκινητική οικονομική χορηγία της Αντιπεριφέρειας Σερρών, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Θεολόγος, εκόμισε απότμημα εκ του χαριτοβρύτου Ιερού Λειψάνου του Αγίου Χαραλάμπους ως ευλογία στον Ναό και ακολούθως ετέλεσε την ειδική ακολουθία επί σαλευθείση αγία Τραπέζη, λόγω των εκτεταμένων εργασιών στερεώσεως της αγίας Τραπέζης αλλά και συντηρήσεως και ανακαινίσεως συνολικώς του ιερού βήματος του ιστορικού αυτού Ιερού Ναού.

Προ της απολύσεως τελέσθηκε το ιερό μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως της ψυχής του ενδόξου Αρχιστρατήγου.

Συμπροσευχητικώς παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Ν. Παναγιωτόπουλος, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο Σερραίος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Αχ. Καραμανλής, οι Βουλευτές Σερρών κα Φ. Αραμπατζή και κ.κ. Θ. Λεονταρίδης, Αν. Χατζηβασιλείου, Ελευθέριος Αβραμάκης και Κων/νος Μπούμπας, ο Διοικητής του Γ’ Σ.Σ. Υποστράτηγος Σ. Κωστάκογλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος Εμμανουήλ Παπάς κ. Νότας, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Πυλαίας – Πανοράματος κ. Ιγ. Καϊτεζίδης. αντιπροσωπείες των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών του τόπου καθώς και τμήματα σχολικών μονάδων και πολιτιστικών συλλόγων, με τις γαλανόλευκες σημαίες, τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους.

Ακολούθως, τον πανηγυρικό της ημέρας λόγο εξεφώνησε επιτυχώς ο φοιτητής του Πανεπιστημίου Μακεδονία στο Τμήμα Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων Κωνσταντίνος Κάτος, γέννημα – θρέμμα του Εμμανουήλ Παπά, ο οποίος αναφέρθηκε στον αγώνα του Αρχιστρατήγου αλλά και στην έννοια της ελευθερίας όπως την υπερασπίστηκαν τότε και όπως σήμερα τίθεται και πάλι ως δικαίωμα και επιλογή.

Στην συνέχεια στον χώρο της κεντρικής πλατείας της κωμοπόλεως Εμμ. Παπά, ενώπιον της προτομής του Σερραίου ήρωος, εψάλη ιερό τρισάγιο, κατετέθησαν στέφανοι, ετηρήθη ενός λεπτού σιγή και ανεκρούσθη ο Εθνικός μας Ύμνος. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση από μαθητικά και στρατιωτικά τμήματα.

Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Σερρών
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.