Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την εξόδιο ακολουθία, γνωστοποιώντας ότι στον προαύλιο χώρο του ναού και στις δύο αίθουσες της Αρχιεπισκοπής θα τοποθετούν οθόνες και καθίσματα για όσους επιθυμούν να την παρακολουθήσουν. Επίσης, η τελετή θα προβληθεί σε απευθείας σύνδεση στο κανάλι της Αρχιεπισκοπής στο Youtube και στην σελίδα της στο Facebook.

Η επόμενη ημέρα βρίσκει την ομογένεια αλλά και την Αρχιεπισκοπή στην Αυστραλία μουδιασμένους και σαφώς σηματοδοτεί ένα τέλος εποχής, όπου τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι ποικίλα και οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο σχετικά με την διάδοχη κατάσταση είναι σημαντικές.

Η παρουσία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου έπαιξε καταλυτικό ρόλο στα δρώμενα της Αυστραλίας από το 1975. Παρέλαβε μια Αρχιεπισκοπή με πολλές αδυναμίες, την οργάνωσε σε νέες βάσεις και δημιούργησε πολλά ιδρύματα (Θεολογική Σχολή, σχολεία, γηροκομεία, Πρόνοια, κλπ).
Γράφει χαρακτηριστικά ο neoskosmos.com «Συγκρούστηκε με πολλούς: Από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη, και τον πρώην πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη, έως τους (τότε) κορυφαίους του κληρικούς Κουρτέση, Μουτάφη και άλλους, που σήμερα δεν βρίσκονται στη ζωή, Επισκόπους καθώς και με πολλούς ομογενειακούς παράγοντες. Ήταν απόλυτος και συγκρουσιακός, αλλά και πολεμήθηκε όσο κανείς άλλος.

Επί ημερών του, πάντως, εξομαλύνθηκαν οι σχέσεις της Αρχιεπισκοπής με τις ιστορικές Κοινότητες. Μόνο η Κοινότητα Αδελαΐδας παραμένει εκτός Αρχιεπισκοπής και μια-δυο μικρότερες Κοινότητες».

Αίσθηση έχει προκαλέσει στην ομογένεια, και έχει τονιστεί από τα μέσα της χώρας, ότι ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, θα παραστεί ο Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων, ο οποίος είχε υπηρετήσει στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας ως Βοηθός Επίσκοπος με τον τίτλο Θεουπόλεως. «Σε κύκλους της ομογένειας έχει προκαλέσει εντύπωση η επιλογή του Μητροπολίτη Βρυούλων κ. Παντελεήμονα, δεδομένου ότι είχε υπηρετήσει ως Βοηθός Επίσκοπος στη Μελβούρνη και -ουσιαστικά- είχε «εκδιωχθεί» από τον μακαριστό Στυλιανό» τονίζεται στο σχετικό άρθρο.

Στο Φανάρι, όπως εξάλλου, αποκάλυψε από την πρώτη στιγμή η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος υπάρχει έντονος προβληματισμός για το μέλλον της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Μένει δηλαδή να διαφανεί στο επόμενο διάστημα το αν θα παραμείνει μία ενιαία Αρχιεπισκοπή, ή αν θα διασπαστεί σε επιμέρους Μητροπόλεις.

«Τώρα δημιουργούνται νέες συνθήκες. Ομολογώ και δημόσια ότι μας προβληματίζει το αν θα πρέπει να συνεχίσει η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και στο μέλλον να είναι μία ενιαία εκκλησιαστική οργάνωση, μία αρχιεπισκοπή με έναν αρχιεπίσκοπο και βοηθούς επισκόπους. Η μητέρα εκκλησία, η Αγία και Ιερά Σύνοδος θα προσπαθήσει να λάβει τας καλυτέρας αποφάσεις.

Αυτό θα το αποφασίσει η Αγία και Ιερά Σύνοδος αφού θα ζυγίσει προηγουμένως τα υπέρ και τα κατά των εκατέρας δύο πιθανών εναλλακτικών λύσεων» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζητώντας για τον ίδιο και την Αγία και Ιερά Σύνοδο την φώτιση του Αγίου Θεού ώστε «πάρουμε τις καλύτερες και σωστότερες αποφάσεις για την εκκλησιαστική πρόοδο, την σταθερότητα και άνοδο του ποιμνίου μας στους Αντίποδες» είχε δηλώσει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης.

Μέχρι τότε, χρέη του Πατριαρχικού Επιτρόπου στην Αυστραλία έχει αναλάβει Επίσκοπος Δέρβης Θεοφιλέστατος κ.κ. Ιεζεκιήλ.

Live coverage from the Cathederal of the Annunciation of the Memorial Trisagion Service for Archbishop Stylianos of Blessed Memory

Gepostet von Greek Orthodox Archdiocese of Australia am Donnerstag, 28. März 2019

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.