Σαρανταλείτουργο λέγεται η τέλεση της Θείας Λειτουργίας επί σαράντα συνεχείς ημέρες. Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Άνω Βαθείας στην Ευβοία θα τελεστεί σαρανταλείτουργο αρχίζοντας στις 15 Νοεμβρίου μέχρι και τα Χριστούγεννα.

Τι είναι το Σαρανταλείτουργο;

Το Ιερό λέγεται η τέλεση της Θείας Λειτουργίας επί σαράντα συνεχείς ημέρες. Οι σαράντα αυτές λειτουργίες γίνονται υπέρ υγείας των ζώντων και ιδιαιτέρως υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων χριστιανών. Το Σαρανταλείτουργο υπέρ ζώντων και κεκοιμημένων γίνεται συνήθως τις ημέρες της νηστείας των Χριστουγέννων από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι την 25 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την παράδοσή μας στο Σαρανταλείτουργο μνημονεύονται όσοι έχουν φύγει από μας προς τον Κύριον. Αυτό συμβαίνει από την πρώτη μέχρι την τεσσαρακοστή ημέρα. Το Σαρανταλείτουργο δεν μπορεί να γίνει κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Αυτό ισχύει γιατί στις πένθιμες και αυστηρές ημέρες της νηστείας δεν γίνονται Λειτουργίες παρά μόνο το Σάββατο και την Κυριακή.

Η πράξη αυτή της Εκκλησίας μας στηρίζεται στη διαβεβαίωση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, που το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, όταν έκαμε την πρώτη Θεία Λειτουργία στο Μυστικό Δείπνο, είπε ότι το αίμα Του είναι το αίμα που επικυρώνει την Καινή Διαθήκη. Είναι το αίμα που χύνεται υπέρ των πιστών Του εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον. Τα λόγια αυτά του Χριστού μαρτυρούν ότι η Θεία Λειτουργία είναι θυσία λατρευτική και ευχαριστήρια, ικετευτική και πρεσβευτική. Αλλά συγχρόνως είναι και θυσία εξιλασμού. Είναι δηλαδή θυσία για συγχώρεση των αμαρτιών μας.

Σαρανταλείτουργο και Αποστολή Ονομάτων

Όπως καταλαβαίνετε δεν πρέπει να αρκούμαστε στην αποστολή των ονομάτων για μνημόνευση μόνο. Πρέπει να συμμετέχουμε στη Θεία Λειτουργία. Να πηγαίνουμε κατάλληλα προετοιμασμένοι με εξομολόγηση και προσευχή. Να κοινωνούμε των Αχράντων Μυστηρίων του Χριστού εις άφεσιν αμαρτιών ημων και εις ζωήν αιώνιον. Να μεταλαβαίνουμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού και υπέρ αναπαύσεως των αγαπημένων μας νεκρών για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες τους. Γιατί η χάρη και το έλεος του Θεού δεν έρχονται μαγικά κι από μόνα τους. Χρειάζεται εργασία και ιδρώτας, αγώνας και προσπάθεια, άσκηση πνεύματος και σώματος, τέντωμα ψυχής και λαχτάρα θείας ζωής, για να αποκομίσουμε κι εμείς και οι νεκροί μας “μέγα κέρδος και πολλήν όνησιν”.

Σαρανταλείτουργο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Άνω Βαθείας

Όπως μας πληροφορεί ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Άνω Βαθείας Ευβοίας:

Ανακοινώνεται στο ευσεβές πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδας ότι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Άνω Βαθείας Ευβοίας θα τελεστεί σαρανταλείτουργο αρχίζοντας στις 15 Νοεμβρίου μέχρι και τα Χριστούγεννα.

Μπορείτε να στέλνετε τα ονόματα υπέρ υγείας και υπέρ αναπαύσεως στο παρακάτω email: [email protected]

Παρακαλούμε να τα αποστείλετε εγκαίρως, έως 14 Νοεμβρίου ώστε να μνημονεύονται τα ονόματα, αρχίζοντας την 15 Νοεμβρίου έως την ημέρα των Χριστουγέννων.

Προσοχή, δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση, απλά αποστείλετε τα ονόματα υπέρ υγείας και υπέρ αναπαύσεως.

Καλή Δύναμη και ο Θεός μαζί μας.

Σαρανταλείτουργο και Νηστεία

Σας υπενθυμίζουμε ότι η νηστεία της Σαρακοστής των Χριστουγέννων αρχίζει μαζί με το Σαρανταλείτουργο 15 Νοεμβρίου.

  • Μέχρι των Εισοδίων 21 Νοεμβρίου και από 18 έως 24 Δεκεμβρίου δεν τρώμε ψάρι
  • 21 Νοεμβρίου έως 17 Δεκεμβρίου Εκτός Τετάρτης και Παρασκευής μπορούμε να τρώμε Ψάρι.

 

Καλή Σαρακοστή και Καλή Δύναμη στον Πνευματικό αγώνα σας.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4.7 (10 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

3 Σχόλια

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1

ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ
ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
ΘΕΟΔΩΡΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ
ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ
ΗΛΙΟΑΤΗΣ
ΥΠΕΡ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ
ΠΑΠΠΟΥ ΠΡΟΣ ΠΑΠΠΟΥ
ΣΜΑΡΑΓΔΑΣ

2

ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ

3

ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ