Η Πρόεδρος της Βουλής απηύθυνε ομιλία στη Βουλή στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων - «Δεν πρόκειται για φαινόμενο μακρινό και εξωτικό, αλλά αγγίζει ανθρώπους δίπλα μας, τους πιο ευάλωτους, αδύναμους και άτυχους από εμάς».

Στο ζήτημα του trafficking αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων. Παρών στη συνεδρίαση ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας καθώς και οι συναρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης.

«Σήμερα υπάρχουν 27 εκατομμύρια σύγχρονοι σκλάβοι σε ολόκληρο τον κόσμο και ελάχιστα θύματα, διασώζονται από τις Αρχές, ενώ εξαιρετικά περιορισμένος είναι και ο αριθμός των δουλεμπόρων που διώκονται και καταδικάζονται», τόνισε η κυρία Σακελλαροπούλου, εξηγώντας ότι η εμπορία ανθρώπων δεν συναρτάται μόνο με τη δυσχέρεια της καταστολής του, αλλά και με τις κοινωνικές ανισότητες και προκαταλήψεις, ιδίως τη δική μας ανοχή.

«Δεν πρόκειται για φαινόμενο μακρινό και εξωτικό, αλλά αγγίζει ανθρώπους δίπλα μας, τους πιο ευάλωτους, αδύναμους και άτυχους από εμάς», επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι η οικονομική κρίση και η πανδημία του κορονοϊού επιτείνουν τις ανισότητες και δημιουργούν συνθήκες ύφεσης, με αποτέλεσμα την έξαρση της εμπορίας.

«Σε συνθήκες ανέχειας, τα θύματα συνιστούν παθητικούς δέκτες της εκμετάλλευσής τους. Άνθρωποι που έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες, πολέμους και διωγμούς, και βρίσκονται σε καθεστώς ακραίας ένδειας, γίνονται εύκολα έρμαια κάθε επιτήδειου που τους υπόσχεται ένα καλύτερο μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Σακελλαροπούλου προέταξε την ανάγκη προστασίας, περίθαλψης και αλληλεγγύης προς τα θύματα, όπως και τη βιώσιμη κοινωνική ενσωμάτωση των πλέων ευάλωτων, όπως οι πρόσφυγες και κυρίως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος, ανέφερε, «προϋποθέτει την καθολική αναγνώριση και την επίγνωση της βαρύτητάς του, ιδίως τη συνειδητοποίηση ότι δεν πρόκειται για φαινόμενο μακρινό και εξωτικό, αλλά ότι αγγίζει ανθρώπους δίπλα μας, τους πιο ευάλωτους, αδύναμους και άτυχους από εμάς. Γυναίκες και μικρά παιδιά, μετανάστες και άποροι, γίνονται καθημερινά αντικείμενα διακίνησης, με στόχο τη σεξουαλική εκμετάλλευση, την καταναγκαστική εργασία, την εξώθηση στην παρανομία και κάθε άλλη μορφή εργαλειοποίησης».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «η αδιαφορία μας είναι η πιο σκληρή υποκρισία και απαξίωση και απαξίωση, όχι μόνο της ζωής των ανθρώπων αυτών, αλλά και της δικής μας ελευθερίας».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.