Όπως ανέφερε το υπουργείο Έκτακτων Περιστατικών της Δημοκρατίας του Ταταρστάν, οι διασώστες ανέσυραν επτά σορούς από το αεροπλάνο, ενώ συνεχίζει η επιχείρηση των αρμόδιων αρχών.

Η Αγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις με το Oruc Reis – «Αν γίνει κάτι, θα στείλουμε τους Τούρκους πίσω στον 19ο αιώνα»
Η επανεμφάνιση του Oruc Reis, η οποία αναμφίβολα φέρνει στη μνήμη το καλοκαίρι του 2020, έρχεται σε συνέχεια των παρενοχλήσεων από τουρκικά πολεμικά πλοία στις έρευνες του ερευνητικού -γαλλικών συμφερόντων- Nautical Geo για τον αγωγό EastMed στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ
Η Αγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις με το Oruc Reis – «Αν γίνει κάτι, θα στείλουμε τους Τούρκους πίσω στον 19ο αιώνα» |
Δεν έχει τέλος η προκλητική στάση της Τουρκίας, καθώς το Oruc Reis βγαίνει ξανά στην Ανατολική Μεσόγειο για έρευνες, συγκεκριμένα στις θαλάσσιες περιοχές βόρεια της Κύπρου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου. Το Oruc Reis θα συνοδεύουν τα πλοία «Αταμάν» και «Τζενγκίζ Χαν».

Η επανεμφάνιση του Oruc Reis, η οποία αναμφίβολα φέρνει στη μνήμη το καλοκαίρι του 2020, έρχεται σε συνέχεια των παρενοχλήσεων από τουρκικά πολεμικά πλοία στις έρευνες του ερευνητικού -γαλλικών συμφερόντων- Nautical Geo για τον αγωγό EastMed στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ.

Η ελληνογαλλική συμφωνία «ενοχλεί» την Τουρκία
Η ενόχληση της Άγκυρας είναι έκδηλη με τη συμφωνία που έγινε με τη Γαλλία. Ο Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε τους Έλληνες πολιτικούς ότι οξύνουν το κλίμα και ότι η Τουρκία δεν διεκδικεί τίποτα από καμία χώρα, ενώ είναι έτοιμη για διαπραγμάτευση. Ταυτόχρονα, η Τουρκία υποστηρίζει ότι με το Nautical Geo παραβιάζονται τα δικαιώματά της σε ζώνες ευθύνης.

Το επικίνδυνο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι στα τουρκικά ΜΜΕ καλλιεργείται ένα πολεμικό κλίμα.

«Υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική της Άγκυρας, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει» τόνισε ο Γιώργος Φίλης, διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Γεωστρατηγικής. «Έχει αλλάξει η παράμετρος με την ελληνογαλλική συμφωνία αμοιβαίας υποστήριξης. Κατά συνέπεια, το παράθυρο ευκαιρίας της Τουρκίας να κάνει οτιδήποτε μικραίνει» είπε και πρόσθεσε πως στη γειτονική χώρα υπάρχει διαγκωνισμός σχετικά με το τι θα ακολουθήσει στη μετά Ερντογάν περίοδο.

«Η Τουρκία θα προσπαθήσει να μετρήσει την ελληνογαλλική συμφωνία και πιστεύω ότι θα προσπαθήσει να μετρήσει περισσότερο τους Γάλλους. Είναι λογικό, πάντα στο πλαίσιο του παραλογισμού της Τουρκίας. Θα το συνδέσω, επίσης, με τα 40 F-16 που έχουν ζητήσει, μπας και εξισορροπήσουν την κατάσταση με την ελληνική αεροπορία. Η Τουρκία τραβάει από κάθε πλευρά το σκοινί και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, γιατί δεν ξέρουμε τι θα συμβεί».

«Στην πράξη θα δοκιμαστεί η ελληνογαλλική συμφωνία. Όταν γίνονται αυτές οι συμμαχίες, το αν θα επέμβει ο σύμμαχος ή όχι, έγκειται στη διαπραγμάτευση. Δηλαδή, όταν έγινε η αγγλοπολωνική συμμαχία λίγο πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για να εγγυηθούν οι Άγγλοι την ασφάλεια της Πολωνίας, ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι εγγυάται την ανεξαρτησία της Πολωνίας, όχι τα σύνορά της. Δηλαδή, βρισκόμασταν λίγο πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και οι Άγγλοι ακόμα το συζητούσαν!» δήλωσε ο κ. Φίλης.

«Θέλω να πω ότι εμείς πρέπει να ξέρουμε ότι εάν η γαλλική και η ελληνική κυβέρνηση ενεργοποιήσει το άρθρο 2, έγκειται στις γεωπολιτικές επιδιώξεις του κάθε γεωπολιτικού παράγοντα. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.