Το σημερινό Doodle γιορτάζει τα 142α γενέθλια της δημοσιογράφου, του εκπαιδευτικού και της ακτιβίστριας Rosa Sevilla de Alvero, η οποία θεωρείται ευρέως ένας από τους πιο σημαντικούς σαμπαράστες στην ιστορία των Φιλιππίνων.

Η Ρόζα Σεβίλλη γεννήθηκε αυτήν την ημέρα το 1879 στη Μανίλα, την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων. Ως παιδί, στάλθηκε για να ζήσει με τη θεία της, μια εκπαιδευτική που φιλοξένησε πατριώτες και διανοούμενους Φιλιππίνων στο σπίτι της. Η Σεβίλλη συχνά παρακολουθούσε τις συνομιλίες τους για την καταπολέμηση της εκπαιδευτικής αποικιοκρατίας – επαναστατικές συζητήσεις που βοήθησαν στη διαμόρφωση των πεποιθήσεών της. Μόλις 21 ετών, ο Alvero ίδρυσε το Instituto de Mujeres («Ινστιτούτο Γυναικών») της Μανίλα, ένα από τα πρώτα σχολεία γυναικών στην ιστορία των Φιλιππίνων.

Το ινστιτούτο έγινε εστία για την πρόοδο υπό την ηγεσία της Σεβίλλης – εκπαιδεύοντας τις γυναίκες σε θέματα όπως η ψηφοφορία, η κλίση και το Ταγκαλόγκ. Συνεργάστηκε επίσης με αξιοσημείωτους Φιλιππινέζους ποιητές Ταγκαλόγκ για να παρουσιάσει το πρώτο balagtasan (μια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σε ποιητικό στίχο), η οποία πυροδότησε ένα κίνημα για να γίνει το Ταγκαλόγκ η εθνική γλώσσα. Με το θεσμό της σε καλά χέρια, η Σεβίλλη εγκατέλειψε τη Μανίλα το 1916 για να συσπειρώσει τις γυναίκες σε όλη τη χώρα στον αγώνα της για ψηφοφορία, και αργότερα ίδρυσε την Liga Nacional de Damas Filipinas («Εθνική ένωση γυναικών των Φιλιππίνων») για να υποστηρίξει τον σκοπό της.

Χάρη εν μέρει στην τεράστια έκκληση για δράση της Σεβίλλης, παραχωρήθηκαν δικαιώματα ψήφου στις γυναίκες των Φιλιππίνων το 1937. Σήμερα, το Instituto de Mujeres της Σεβίλλης ζει στην κληρονομιά της ως σχολή μνήμης Rosa Sevilla.

Χρόνια πολλά, Rosa Sevilla de Alvero!

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.