Αναθεωρείται ο καταστατικός χάρτης

Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να γίνουν στο καταστατικό της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC) τον ερχόμενο Μάιο, στην εαρινή αρχιερατική Σύνοδο. Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ οι αλλαγές θα αφορούν τον χαρακτήρα, την οργάνωση αλλά και το όνομα της σερβικής Εκκλησίας.

Η εφημερίδα «NOVOSTI» του Βελιγραδίου σε δημοσίευμά της την Τρίτη αποκαλύπτει το σχέδιο πρότασης για την αναθεώρηση του καταστατικού.

Το νέο όνομα που προτείνεται είναι «Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία-Πατριαρχείο Πεκίου» αναφέρει η εφημερίδα και εκτιμά ότι η προσθήκη στη σημερινή ονομασία της πόλης Πετς (Πέκιον) του Κοσόβου, που αποτελεί την επίσημη έδρα του Πατριάρχη των Σέρβων, αποσκοπεί στην επισήμανση των δεσμών με το Κόσοβο.

Ο επίσημος τίτλος -σύμφωνα με το σχέδιο πρότασης- του Πατριάρχη των Σέρβων θα είναι πλέον «Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου-Καρλοβακίου και Πατριάρχης σερβικών και παραθαλασσίων χωρών».

Αλλαγές προβλέπονται επίσης, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στην οργάνωση όπου οι 13 Επισκοπές αναβαθμίζονται σε Μητροπόλεις.

Μία σημαντική αλλαγή προτείνεται στον τρόπο εκλογής του Πατριάρχη. Η προηγούμενη πρακτική, του αποκαλούμενου «αποστολικού λαχνού», όπου τυχαία επιλέγονταν ένας από τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους, καταργείται, και η εκλογή του Πατριάρχη θα γίνεται πλέον με πλειοψηφία 2/3. Η Σύνοδος για την εκλογή κάθε νέου Πατριάρχη θα πραγματοποιείται στην πόλη Πετς του Κοσόβου.

Ο σημερινός καταστατικός χάρτης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ισχύει από το 1931.

από zougla

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.