Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού και της υφυπουργού Φωτεινής Αραμπατζή, από τα διαθέσιμα κονδύλια του «Εθνικού Προγράμματος Στήριξης Αμπελοοινικού Τομέα 2019- 2023» διατίθενται 4.050.000 ευρώ και μέσω Εθνικής Συμμετοχής διατίθενται 4.950.000 ευρώ.

Ήδη η απόφαση της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ έχει προωθηθεί στον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών κ. Απ. Βεσσυρόπουλο προς υπογραφή, ώστε μετά την έκδοση της ΚΥΑ, οι υπηρεσίες να είναι έτοιμες να δεχθούν αιτήσεις ένταξης στο Πρόγραμμα Απόσταξης εντός των προβλεπομένων ημερομηνιών. Η Γενική Διεύθυνση Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ έχει ορίσει ως ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων την 23η Ιουλίου 2021.

Μικροπιστώσεις, υπόλοιπα παλαιών ετών και κατά βάση ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού που ακόµα εκκρεµούν προς τους αγρότες περιλαµβάνει το πλάνο πληρωµών για το επόµενο δίµηνο, αφού οι διοικητικοί του ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται να έχουν όλα τα «σοβαρά» τακτοποιηµένα. Μεγάλη εκκρεµότητα το αν και πότε θα αποφασισθεί να επιστραφεί στους παραγωγούς η γραµµική µείωση 2,5% της αξίας των δικαιωµάτων τους υπέρ Εθνικού Αποθέµατος του περασµένου ∆εκεµβρίου. Πρόκειται για πολιτική απόφαση που ακόµα δεν έχει παρθεί.

Εν τω µεταξύ, µετά την πρώτη εκκαθάριση του Μέτρου 11 των Βιολογικών της περασµένης εβδοµάδας να έχει δώσει περίπου 25 εκατ. ευρώ, η επόµενη δεύτερη εκκαθάριση δροµολογείται για το φθινόπωρο, από… Σεπτέµβρη και µετά. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, από τις εγκεκριµένες πιστώσεις για τα Βιολογικά (όλες τις δράσεις και όλα τα µέτρα), υπάρχει ένα υπόλοιπο της τάξης των 25 περίπου εκατ. ευρώ, το οποίο υπολογίζεται να «καλύψει» τόσο τις ενστάσεις που τρέχουν µέχρι την ερχόµενη ∆ευτέρα 12 Ιουλίου όσο και τα όποια προβλήµατα υπήρχαν µε τους φορείς πιστοποίησης, αλλά και όλους όσοι για οποιονδήποτε λόγο δεν πληρώθηκαν αυτό το διάστηµα.

Όσον αφορά τώρα την πληρωµή των ειδικών ενισχύσεων στους παραγωγούς υπαίθριου καρπουζιού, mini και obla, καλοκαιρινής και φθινοπωρινής πατάτας, θερµοκηπιακών καλλιεργειών σε ντοµάτες και αγγούρια όλης της χώρας πλην Κρήτης και βουβαλοτροφίας, αυτή δροµολογείται µέχρι το τέλος του µήνα, δεδεµένου ότι το σύστηµα των αιτήσεων έκλεισε στις 2 Ιουλίου. Υπενθυµίζεται ότι δικαιούχοι είναι οι παραγωγοί που πληρούν τους εξής όρους επιλεξιµότητας:

Έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣ∆Ε για το 2020,
Οι εκτροφείς ελληνικού βούβαλου είναι εγγεγραµµένοι στο γενεαλογικό βιβλίο της φυλής
∆εν εξακολουθούν να έχουν στη διάθεσή τους ενίσχυση που έχει κριθεί παράνοµη και ασυµβίβαστη µε βάση προηγούµενη απόφαση της ΕΕ ή του ∆.Ε.Ε του ν. 4152/2013.
Πιο πίσω και η ενίσχυση 253 ευρώ ανά θηλυκό ζώο αναπαραγωγής για 61.000 χοιροµητέρες, αφού πρώτα υποβληθούν οι σχετικές αιτήσεις των κτηνοτρόφων. Εν τω µεταξύ, εγκρίθηκε επίσηµα και από την Κοµισιόν η ενίσχυση µε 253 ευρώ ανά θηλυκό ζώο αναπαραγωγής για 61.000 χοιροµητέρες, συνολικού ποσού περί τα 15,5 εκατ. ευρώ, στα πλαίσια ενός προγράµµατος ύψους 20 εκατ. ευρώ, για ενίσχυση της χοιροτροφίας και των εκτροφών γηγενών µαύρων χοίρων, καθώς και των παραγωγών µελιού, στο πλαίσιο της πανδηµίας του κορωνοϊού.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.