Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει καθορίσει δύο Σάββατα, τα οποία αφιερώνει στους κεκοιμημένους της. Είναι τα μεγάλα Ψυχοσάββατα, το ένα πριν από την Κυριακή της Απόκρεω και το άλλο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής.

Βέβαια η αγάπη των ανθρώπων για τους δικούς τους, που δεν ζούν πια μαζί τους, δημιούργησε την εκκλησιαστική παράδοση άλλων τεσσάρων ψυχοσάββατων, που δεν συμπεριλαμβάνονται όμως στο Τυπικό της Εκκλησίας μας. Αυτά είναι, το Ψυχοσάββατο της Τυρινής, το Σάββατο της α΄ εβδομάδος των νηστειών, όπου και εορτάζουμε το «δια κολλύβων» θαύμα του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, το Σάββατο του Λαζάρου …και για τους Θεσσαλονικείς, αλλά και σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα και στη Μακεδονία και στη Θράκη, υπάρχει κι ένα τρίτο καθιερωμένο ως Ψυχοσάββατο που σχετίζεται με τους εορτασμούς του πολιούχου της πόλεως Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου. Αυτό είναι το Σάββατο πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου,του πολιούχου και προστάτη της Θεσσαλονίκης.

Αξίζει να παραμείνουμε πιστοί σε αυτές τις ευσεβείς παραδόσεις και να τις κρατήσουμε ζωντανές. Οφείλουμε να τις διδάξουμε στα παιδιά μας. Η προσευχή μας για τους κεκοιμημένους είναι η έμπρακτη απόδειξη της αγάπης μας για αυτούς.

Στα πλαίσια του Ψυχοσαββάτου αυτού την ερχόμενη Παρασκευή 20 Οκτωβρίου από τις 3.30-4.30μ.μ. οι ιερείς της ενορίας θα μεταβούν στα κοιμητήρια για να τελέσουν Τρισάγια. Στη συνέχεια στις 5 μ.μ. θα ξεκινήσει ο Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και θα τελεσθεί και το προβλεπόμενο Τρισάγιο «..υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως πάντων των επ’ελπίδι αναστάσεως ζωής αιωνίου κεκοιμημένων ευσεβώς ορθοδόξων χριστιανών, βασιλέων, πατριαρχών, αρχιερέων, ιερέων, ιερομονάχων, ιεροδιακόνων, μοναχών, πατέρων, προπατόρων, πάππων, πρωπάππων, γονέων, συζύγων, τέκνων, αδελφών και συγγενών ημών, εκ των απ’αρχής και μέχρι των εσχάτων…»

Πέρα από τα κόλλυβα ή το πρόσφορο, που είναι απαραίτητα, καλό θα είναι αν μπορείτε, αντί να φέρετε διάφορα κεράσματα, να φέρετε τρόφιμα, τα οποία στη συνέχεια θα διατεθούν σε φτωχούς ενορίτες μας δια του Κοινωνικού μας Παντοπωλείου και του Συσσιτίου… – ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΓΡΙΤΑΣ.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.