Τα Ψυχοσάββατα είναι ένα Μνημόσυνο που κάνει η Εκκλησία ώστε όλοι να έχουν την δυνατότητα να συγχωρεθούν και να κριθούν κατά την Δευτέρα Παρουσία.

Τα επίσημα Ψυχοσάββατα σύμφωνα με την Εκκλησία είναι δύο και μάλιστα οι ημερομηνίες τους είναι κινητές καθώς εξαρτώνται από το Πάσχα.

Πιο συγκεκριμένα το πρώτο είναι το Σάββατο πριν την Κυριακή της Απόκρεω και το δεύτερο είναι το Σάββατο πριν την Πεντηκοστή.

Ειδικά για το 2021 το πρώτο Ψυχοσάββατο πέφτει στις 6 Μαρτίου 2020, ενώ το δεύτερο στις 19 Ιουνίου 2021.

Συνταγή για Κόλλυβα

ΥΛΙΚΑ

250 σιτάρι αποφλοιωμένο
φλούδα από ένα λεμόνι
70γρ αμύγδαλο λευκό ή φιλέ, καβουρδισμένο
80γρ σουσάμι, καβουρδισμένο
200γρ στραγάλι τριμμένο σε σκόνη
100γρ καρυδόψιχα, χονστροσπασμένη
100γρ σταφίδα ξανθή
200γρ ζάχαρη άχνη
5 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο (περίπου 1 μάτσο, χωρίς τα κοτσάνια)
τα σπόρια από ένα μεγάλο ρόδι (περ. 300γρ)
3 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βράστε το σιτάρι μαζί με τη φλούδα λεμονιού για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει, αλλά να κρατάει ακόμη το σχήμα του. Σουρώστε το (το νερό μπορεί να γίνει ασουρές) και απλώστε το σε καθαρή πετσέτα, καλυμμένο και με πετσέτα από πάνω, ώστε να στεγνώσει, αλλά να μην ξεραθεί, περίπου 3-4 ώρες. Αν είναι καλοκαίρι αυτό πρέπει να γίνει στο ψυγείο γιατί το σιτάρι είναι επικίνδυνο και «ανάβει» εύκολα, προκαλώντας σοβαρή δηλητηρίαση!
  2.  Καβουρδίστε το αμύγδαλο και το σουσάμι. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 oC αέρα, απλώστε τον κάθε ξηρό καρπό σε μια λαμαρίνα φούρνου και ψήστε μέχρι να αποκτήσουν ελαφρύ ξανθό χρώμα, περίπου 8-10 λεπτά. Ενδιάμεσα ανακατέψτε ώστε να καβουρδιστούν παντού. Αφήστε τα στην άκρη να κρυώσουν. Μπορείτε να κάνετε αυτό το βήμα και από την προηγουμένη.
  3. Καθαρίστε το ρόδι προσεκτικά από τις μεμβράνες. Για ευκολία μπορείτε να αγοράσετε και έτοιμο καθαρισμένο.
  4. Βάλτε στο μπλέντερ το μισό σουσάμι μαζί με στραγάλια και κάντε τα σκόνη.
  5. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε όλα τα υλικά και ανακατέψτε με τα χέρια σας ώστε να ομογενοποιηθούν και να λιώσει λίγο η ζάχαρη.  Φυλάξτε τα κόλλυβα στο ψυγείο σε σκεύος που κλείνει καλά και καταναλώστε εντός τριών ημερών.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.