Μια μεγάλη συναυλία παλαιάς βυζαντινής μουσικής με τίτλο «Άγγελος Πρωτοστάτης, ήχος πλάγιος δ΄» θα πραγματοποιηθεί από το Ψαλτικό σύνολο Ρωμαίϊκο την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 στη Μητρόπολη Αθηνών, με αφορμή τη συμπλήρωση 156 χρόνων από τα εγκαίνιά της (21/5/1862 - 21 Μαΐου 1862).

Στην συναυλία αυτή θα ερμηνευθούν σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση ύμνοι της Ακολουθίας του Ευαγγελισμού, το Κοντάκιο ΤΗ ΥΠΕΡΜΑΧΩ και ο πρώτος στίχος του ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ: Άγγελος Πρωτοστάτης σε ήχο πλάγιο Δ,΄ όπως μας τα διέσωσαν μουσικά χειρόγραφα του ΨΑΛΤΙΚΟΥ (11ος – 13ος αι) και τα μετέγραψε προσφάτως ο μουσικολόγος – ερευνητής Ιωάννης Αρβανίτης. Το ΡΩΜΑΙΪΚΟ ψαλτικό σύνολο διευθύνει ο Γιώργος Μπιλάλης.

Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018
Τόπος: Μητρόπολη Αθηνών (Ευαγγελισμός Θεοτόκου)
Ώρα ενάρξεως: 8.00μμ
Διάρκεια: 60 λεπτά
Είσοδος ελεύθερη

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.
Τη συναυλία οργανώνει το Μελωδικό Καράβι και το ΚΟΥΦΙΣΜΑ.

Βίντεο

Αφίσα

Άγγελος Πρωτοστάτης αφίσα

Ψαλτικό Σύνολο Ρωμαίϊκο

Το Ψαλτικό Σύνολο Ρωμαίϊκο ιδρύθηκε το 1992 στην Φιλαδέλφεια (ΗΠΑ) με σκοπό την έρευνα, διδασκαλία και παρουσίαση της μουσικής (ψαλτική και κοσμική) της αυλής του Βυζαντινού Αυτοκράτορα στην Κωνσταντινούπολη.

Έχοντας επιλέξει δεξιοτέχνες ψάλτες και οργανοπαίκτες υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Μπιλάλη και μεθοδική έρευνα στις χειρόγραφες μουσικές πηγές, ερμηνεύει ανέκδοτα μέλη από τους 80 και πλέον επώνυμους μουσουργούς του Βυζαντίου.

Το Ρωμαίϊκο έχει ερμηνεύσει έργα βυζαντινών, μεταβυζαντινών και νεοελλήνων συνθετών συμμετέχοντας σε διεθνή φεστιβάλ, gala concerts, ιερές τελετές και άλλα πολιτιστικά γεγονότα. Εμφανίζεται από το 2001 στον ετήσιο κύκλο συναυλιών του World Music Institute ερμηνεύοντας παράλληλα την Βυζαντινή και Οθωμανική ψαλτική παράδοση της Κωνσταντινουπόλεως στους καθεδρικούς Ναούς St. Bartholomew (ΝΥC) και St. Matthew (DC). Η δισκογραφία του Ρωμαίϊκου περιλαμβάνει τα εξής έργα: Sounds of the Parthenon (1996), Thy Cross we adore (2000), Της συκής το έγκλημα (2001), Βηθλεέμ ετοιμάζου (2002), η Λειτουργία σε ήχο Α΄ (2005), από τον Ακάθιστο στο Νυμφίο (2007), Χριστός επί γης (2007), Byzantine Christmas (2007). 

Facebook: https://www.facebook.com/romeiko.enseble

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.