Με ομιλητή τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Θεμιστοκλή Μουρτζανό, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων συνεχίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου, 6 Μαΐου 2023, στον νέο Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου, οι εορταστικές εκδηλώσεις, με τίτλο: «Α’ Χριστοφόρεια 2023», που συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και ο Δήμος Αγρινίου, προς τιμήν του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστόφορου, πολιούχου του Αγρινίου.
Ο π. Θεμιστοκλής ανέπτυξε το θέμα: «Η οικογένεια στην μετά-COVID πραγματικότητα».
Στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι ζούμε σε μια νέα πραγματικότητα, πιο ψηφιακή, πιο βίαιη, χωρίς όρια συχνά. Αυτό είναι κάτι που καλούμαστε ως Εκκλησία να αποδεχθούμε, ώστε να προσαρμοστούμε ως προς τις συνθήκες ποιμαντικής μας.
Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα γίνεται πολεμική. Ο δικαιωματισμός γίνεται η κύρια ιδεολογία της. Υπάρχει η δυσκολία της ασκητικής, της υπομονής, της προσευχής, καθώς έμφαση δεν δίνεται στο πρόσωπο του άλλου ως εικόνα Θεού, αλλά στον χαρακτήρα και στα παράπονά μας από αυτόν. Νιώσαμε στον εγκλεισμό, ότι είναι εύκολο να μην μπορείς, να μην αντέχεις, να μην θέλεις την συνύπαρξη με τον άλλον.
Προστέθηκε ένα επιπλέον άγχος θανάτου, όχι όμως προς μετάνοια, αλλά ως ψυχολογική αντίδραση με σκοπό να ζήσουμε, να απολαύσουμε, γιατί θα πεθάνουμε.
Στη συνέχεια περιέγραψε τη συμπεριφορά των παιδιών τονίζοντας, ότι τα παιδιά εξοικειώθηκαν περισσότερο με τον ψηφιακό κόσμο, με αποτέλεσμα η κριτική τους σκέψη και δημιουργικότητα να πορεύεται προς τα εκεί. Κυριαρχούν τα ανέκδοτα του FB και τα βίντεο του Tik Tok.
Στις φαινομενικά νέες αυτές συντεταγμένες δεν χρειάζεται απογοήτευση, αλλά η πίστη ότι τίποτα δεν έχει πια χαθεί, καθώς επανέρχεται το κύριο ερώτημα: τί είναι για τον καθέναν μας η σχέση, ποιά η σημασία για τα παιδιά της περιπέτειας και της δημιουργικότητας, πώς θα ξαναβρούμε τον παιδαγωγικό χαρακτήρα της σχέσης στο ζευγάρι και στην ανατροφή των παιδιών, τί μας διδάσκει η πίστη;
Η σχέση είναι εξουσία ή αγάπη, απλώς συνύπαρξη ή συνεννόηση, κάλυψη της μοναξιάς ή μοίρασμα χαράς και αγάπης;
Πόσο αληθινό χρόνο περνούν οι γονείς μεταξύ τους ως ζευγάρι ο ένας για τον άλλον; Πόσο ελκυστικοί είναι ο ένας για τον άλλον, όχι μόνο σωματικά, κυρίως ψυχικά, ως προσωπικότητες;
Πόσο λιγότερο ΕΓΩ μπορούμε να βγάλουμε, πόσο περισσότερο ΕΜΕΙΣ; Πόσες μνήμες μπορούμε να χτίσουμε, πίστης, σχέσης που οδηγεί και στον Θεό και στον συνάνθρωπο;
Τί σημαίνει περιπέτεια και δημιουργικότητα για τα παιδιά; Πόσο εύκολα μπορούμε να τα βγάλουμε από τον θρίαμβο του κινητού, του Instagram, του Tik Tok;
Πόσο γόνιμη περιπέτεια μπορεί να γίνει η κατήχηση; Πόσο μπορούμε να επανέλθουμε στο παιχνίδι εκτός της οθόνης, στην ιστορία – αφήγηση, στην άθληση; Το ΟΧΙ στο Διαδίκτυο δεν είναι εύκολο αν δεν υπάρχει ένα όραμα, ένα αφήγημα που να οδηγεί κάπου.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του περιέγραψε τα γνωρίσματα του παιδαγωγικού χαρακτήρα της σχέσης του ζευγαριού και της ανατροφής των παιδιών: κοινωνία προσώπων – αποδοχή του σώματος, όχι όμως θεοποίησή του – ο καλός λόγος- η ψυχική ανθεκτικότητα, που συνεπάγεται την άρση του σταυρού μας- υπέρβαση του θυμού εναντίον του άλλου γι’ αυτό που δεν είναι- υπέρβαση του αισθήματος μοναξιάς.
Η δύναμη της πίστης στην μετά- covid εποχή, τόνισε ο ομιλητής, είναι η ένταξη στην κοινότητα της Εκκλησίας, η προσευχή, η συγχώρηση, η υπομονή. Όλα είναι Ανάσταση, όχι θάνατος!
Ακολούθησε διάλογος, κατά τον οποίο ο εισηγητής απάντησε στις ερωτήσεις που του έθεσαν οι συμμετέχοντες.
Τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Δαμασκηνό εκπροσώπησε ο αιδεσιμολογιώτατος π. Ιωάννης Γκιάφης, Προϊστάμενος του Ναού και τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γεώργιο Παπαναστασίου, ο Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Ζώης.