Το Πατριαρχείο Μόσχας είναι δυσαρεστημένο με την απώλεια επιρροής στην Ορθοδοξία και αυτό που σκέφτηκε, προκειμένου να ανατρέψει την κατάσταση, είναι να ξαναγράψει τους κανόνες που καθοδηγούν την Εκκλησία στην επίλυση διαφόρων ζητημάτων και εδαφικών διαφορών. Στις 16 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε -στην Εκκλησία του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα- το συνέδριο «Παγκόσμια Ορθοδοξία: Πρωτοκαθεδρία και καθολικότητα υπό το πρίσμα του ορθοδόξου δόγματος», όπως μας ενημερώνει η επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία λέει ότι ο σκοπός του συνεδρίου είναι να συζητήσει θέματα όπως η πρωτοκαθεδρία, η καθολικότητα, η σειρά χορήγησης αυτοκεφαλίας. Δηλαδή, τα θέματα συζήτησης της Πανορθόδοξης Συνόδου της Κρήτης το 2016, με τη συμμετοχή όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, όπου το Πατριαρχείο Μόσχας αρνήθηκε να συμμετάσχει ακριβώς επειδή επρόκειτο να συζητήσουν τη διαδικασία χορήγησης αυτοκεφαλίας.

Τώρα όπου οι ιθύνοντες της Ρωσικής Εκκλησίας είδαν πως χάνουν την επιρροή και το κύρος τους, αποφάσισαν να ξαναγράψουν του κανόνες «από τη δική τους σκοπιά» ώστε να έχουν έστω και έτσι μια ευκαιρία να τραβήξουν με το μέρος τους τους ιεράρχες από άλλες Τοπικές Εκκλησίες. Καθώς στο Πατριαρχείο Μόσχας καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να εξαγοράσουν όλους τους ιεράρχες, αναρωτιέται αν μπορούν να εξαπατήσουν ορισμένους από αυτούς, παρουσιάζοντάς τους πληρωμένες κοινωνιολογικές έρευνες και μονόπλευρη ερμηνεία του εκκλησιαστικού ζητήματος της Ουκρανίας. Πέραν τούτου, πρέπει κάπως να εξηγήσουν τα ψέματά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κληρικοί της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι οποίοι κάνουν τη διακονία τους στην Ουκρανία, θα μεταβούν στη Ρωσία -μια χώρα που έχει επιτεθεί στην Ουκρανία- και εκεί θα υποστηρίξουν τα επιχειρήματα του Πατριαρχείου Μόσχας. Πλάι στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο -οποίος θα ανοίξει το συνέδριο- και τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα (επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων Πατριαρχείου Μόσχας), ο οποίος θα παρουσιάσει την έκθεση της ολομέλειας του συνεδρίου.

Για δύο ημέρες, 16 και 17 Σεπτεμβρίου, η Ρωσική Εκκλησία θα συζητάει για το «κακό Οικουμενικό Πατριαρχείο», το οποίο θα κατηγορήσει για όλα τα δικά της λάθη. Είναι πιθανό ότι το ζήτημα της παραβίασης των Εκκλησιαστικών Κανόνων από τους ιεράρχες της Ρωσική Εκκλησίας και της προσάρτησης της Μητρόπολης του Κιέβου από το Πατριαρχείο Μόσχας δεν θα τεθεί καν στη διάσκεψη. Είναι επίσης προφανές ότι σοβαροί επιστήμονες – ειδικοί στους Εκκλησιαστικούς Κανόνες- δεν έχουν προσκληθεί στο συνέδριο, ώστε να μην ακουστούν απόψεις που διαφέρουν από την άποψη του Κρεμλίνου.

Σοβαρά συμπεράσματα, που θα είχαν ενδιαφέρον από εκκλησιαστική, ιστορική ή άλλη άποψη, δεν αναμένεται να δούμε με το πέρας αυτού του συνεδρίου. Και εκείνα τα «συμπεράσματα» που αναμένεται να βγουν αναμένεται με έναν «περίεργο τρόπο» να συμβαδίζουν με την αντικανονική γραμμή που τηρεί η Ρωσική Εκκλησία τα τελευταία χρόνια.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.