Το δικαίωμα λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων τους για την πώληση προϊόντων έχουν εξασφαλίσει σειρά λιανεμπορικών επιχειρήσεων, μέσω της τελευταίας ΚΥΑ, η οποία άφησε ανοιχτό παράθυρο για B2B πωλήσεις σε επαγγελματίες.

Αλυσίδες δύναται να διαθέτουν προϊόντα που ανήκουν σε ΚΑΔ, που δεν απαγορεύεται η διάθεση τους, και άρα να εξυπηρετούν καταναλωτές, που έχουν ωστόσο επαγγελματικό ΑΦΜ.

Η όλη δε διαδικασία επιτρέπεται να γίνει με φυσική παρουσία των πελατών στα καταστήματα, παρά το γεγονός του ότι τα περιοριστικά μέτρα που παραμένουν σε ισχύ, δεν έχουν επιτρέψει την υβριδική λύση του click away για σειρά λιανεμπορικών επιχειρήσεων.

Οι επιχειρήσεις ακολουθούν τις οδηγίες της νέας ΚΥΑ, η οποία υπαγορεύει την εξακρίβωση της επαγγελματικού ΑΦΜ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται η επαγγελματική ιδιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε ελεύθερος επαγγελματίας -χωρίς να είναι απαραιτήτως τεχνίτης- μπορεί να προμηθευτεί ανάλογα προϊόντα.

Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με όσα προβλέπει η τελευταία ΚΥΑ, η οποία εκδόθηκε σε ΦΕΚ στις 28 Νοεμβρίου: «Επιχειρήσεις που λειτουργούν με πολλαπλές δραστηριότητες (ΚΑΔ), συνεχίζουν τη λειτουργία τους ως προς δραστηριότητες που δεν καταλαμβάνονται από τους ΚΑΔ της περ.

α) υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Η προσέλευση των επαγγελματιών-αγοραστών γίνεται με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων περί μάσκας, χρήσης απολυμαντικού κατά την είσοδο και τήρησης ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου.

Κατά την είσοδο στο κατάστημα οι επαγγελματίες-αγοραστές επιδεικνύουν έγγραφο από το οποίο αποδεικνύεται η επαγγελματική τους ιδιότητα.

Επιτρέπονται πωλήσεις μόνο με έκδοση τιμολογίου και όχι με απόδειξη λιανικής πώλησης.

Η αναλογία επαγγελματιών-αγοραστών στον χώρο έκθεσης των επιχειρήσεων είναι 4:200 (άτομα/τ.μ.). Στα σημεία τιμολόγησης τηρείται απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των πελατών και μεταξύ υπαλλήλων και πελατών.

Απαγορεύεται η παρουσία μη επαγγελματία αυτοτελώς ή ως συνοδού άλλου επαγγελματία».

΄Ετσι ανοίγουν το ένα μετά το άλλο ανοίγουν τα μεγάλα καταστήματα όπως Plaisio, IKEA, Praktiker και Κωτσόβολος μόνο για έκδοση τιμολογίου.

Πριν λίγο το Public ανακοίνωσε ότι ανοίγει για αγορές με τιμολόγιο 31 καταστήματα από τις 10 έως τις 6 κάθε μέρα, εκτός Κυριακής. Στην ίδια λογική Plaisio, ΙΚΕΑ και άλλοι.

Ήδη πάντως υπάρχουν αντιδράσεις από τις μικρές επιχειρήσεις που δεν ανοίγουν… έστω και για τα επαγγελματικά ΑΦΜ.

Αυτή τη στιγμή είναι στον αέρα το άνοιγμα για τα Jumbo, τον Μουστάκα, τον Ζαχαριά και όλα τα παιχνιδάδικα. Κανείς δεν ξέρει αν ανοίγουν τη Δευτέρα, μαζί με άλλα καταστήματα που θα ανοίξουν. Αν ανοίξουν φαίνεται ότι αυτό θα γίνει με τη μέθοδο του click away.

Ωστόσο παραμένει μεγάλο το ερώτημα. Χριστούγεννα χωρίς παιχνίδια; Θα ξεκαθαρίσει αύριο, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη εμπλοκή. Η κυβέρνηση αλλάζει διαρκώς σχέδια. Η δε επιτροπή των λοιμωξιολόγων είναι ξεκάθαρη.

Ζητάει μεγάλη προσοχή, και να γίνουν μικρά προσεκτικά βήματα, όπως το άνοιγμα κομμωτηρίων ή των βιβλιοπωλείων, για να εκτονωθεί και λίγο ο κόσμος στις γιορτές μέσα στην πίεση που υπάρχει.

Αυτό επισήμανε την Πέμπτη στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.