Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η στρογγυλή τράπεζα με τίτλο «Η Ευχαριστία ως έργον του λαού».

Πρόκειται για την τρίτη εκδήλωση του κύκλου «Η λειτουργία μετά τη λειτουργία», που διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας και το Βικαριάτο των γαλλόφωνων ενοριών (αγίας Μαρίας των Παρισίων και αγίου Αλεξίου της Ουγκέν, Οικουμενικό Πατριαρχείο) σε συνεργασία με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος (Παπαθωμάς), Καθηγητής Κανονικού Δικαίου στο Τμήμα Θεολογίας του ΕΚΠΑ και στο Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας «Άγιος Σέργιος», ο Michel Stavrou, Κοσμήτορας του Ινστιτούτου Ορθόδοξης Θεολογίας «Άγιος Σέργιος» και Καθηγητής στο Καθολικό Ινστιτούτο στο Παρίσι και η Julia Naett Vidovic, Καθηγήτρια Ιστορίας των Συνόδων και Βιοηθικής στο Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας «Άγιος Σέργιος», ενώ τη συζήτηση συντόνισαν ο πρωτοπρεσβύτερος π. Σέργιος Sollogoub, εφημέριος του ναού του αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Μεντόν στο Παρίσι, και ο Παντελής Καλαϊτζίδης, Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία της Ευχαριστίας για τη ζωή της Εκκλησίας από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια ως σήμερα, αφού «η Εκκλησία χωρίς τη Θεία Ευχαριστία δεν είναι Εκκλησία». Η Ευχαριστία δημιουργεί μια κοινότητα, αλλά αυτή η διάσταση έχει ατονήσει λόγω του ισχυρού ατομικισμού στη μοντέρνα και τη μετα-μοντέρνα εποχή, που έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση των νέων ανθρώπων από την Εκκλησία. Σημαντική είναι η ζωντανή επαφή και εμπειρία μέσα στην ενορία, ιδιαίτερα στις μικρές ενορίες όπου η επαφή των πιστών είναι στενή, ώστε να συνυπάρχουν το «εγώ» και το «εμείς», δηλαδή μια σωματική παρουσία και μια συνοδική διάσταση.

Τα τελευταία χρόνια, οι περιορισμοί της πανδημίας έκαναν φανερή την ανάγκη συμμετοχής στη λειτουργία και την κοινοτική της έκφραση, ενώ σύμφωνα με ορισμένες απόψεις η μετανεωτερικότητα εμπεριέχει και μια νοσταλγία του κοινοτικού πνεύματος, με αμφισβήτηση του άτεγκτου νεωτερικού ορθολογισμού. Στη συζήτηση που ακολούθησε, έγινε λόγος και για την κοινωνική διάσταση της Ευχαριστίας, δίχως την οποία η Εκκλησία θα μείνει κλεισμένη στους τοίχους του ναού. Τέθηκαν ερωτήματα για τους έμφυλους ρόλους μέσα στην Εκκλησία, για τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που εμφανίζει η Εκκλησία αλλά και για την έλλειψη ουσιαστικής συμμετοχής που υποκρύπτεται πίσω από τον μεγάλο όγκο των τυπικά Ορθοδόξων στις κατά παράδοση Ορθόδοξες χώρες. Έγινε λόγος για τη διαλεκτική σχέση ανάμεσα στο προσωπικό και το ατομικιστικό πνεύμα αλλά και για την προσωπική διάσταση της προσευχής, που ταυτόχρονα εκφράζει και ένα πνεύμα κοινότητας και συλλογικότητας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.