Το ετήσιο προσκύνημά τους στο «Όρος των Σταυρών» στη Γκραμπάρκα πραγματοποίησαν στις 18-19 Αυγούστου οι Ορθόδοξοι πιστοί στην Πολωνία.

Κάθε χρόνο κατά την εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (5-6/18-19 Αυγούστου) οι πιστοί ανεβαίνουν στο όρος αυτό, το οποίο χαρακτηρίζεται ως το «Άγιον Όρος» των Πολωνών, συνεχίζοντας μια παράδοση η οποία κρατά από το 1710 όταν μια επιδημία χολέρα κυρίευσε την ανατολική Πολωνία. Τότε οι κάτοικοι κατασκεύασαν χειροποίητους σταυρούς και ανέβηκαν στο όρος Γκραμπάρκα όπου και προσευχήθηκαν για την κατάπαυση της επιδημίας. Σε ανάμνηση του γεγονότος αυτού κάθε χρόνο πραγματοποιείται πομπή στο σημείο αυτό.

Επίσης, εκεί εδρεύει η Μονή των Αγίων Μάρθας και Μαρίας, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Ορθόδοξου μοναχισμού στη χώρα, καθώς και ναός αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Στις φετινές λατρευτικές εκδηλώσεις προεξήρχε ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββας.

Στο κήρυγμά του κατά την ακολουθία του Εσπερινού ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι «η εορτή της Μεταμορφώσεως είναι μια γιορτή του φωτός» τονίζοντας παράλληλα πως η πρόνοια του Θεού ήταν μεγάλη κατά το πέρασμα των αιώνων και παραμένει μεγάλη μέχρι και σήμερα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.