ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: Ενώ το πεζοδρόμιο είναι για χρήση των πεζών και των κατοικίδιών τους, κάποιοι φυτεύουν πεύκα αγνοώντας, ότι το ριζικό τους σύστημα δημιουργεί προβλήματα ( καταστροφή & ανύψωση πλακών) και παρεμποδίζεται η ομαλή διέλευση των πεζών.
Σε πολυσύχναστη Λεωφόρο των Βορείων Προαστίων Αττικής, (Β.Τ. Αθηνών – Λ. Ανδρέα Παπανδρέου & Δεληγιάννη) όπως αποτυπώνεται σε φωτογραφία του άρθρου, ένα πεύκο με επικίνδυνη κλίση, έχει την ρίζα του στην άκρη του οδοστρώματος… περνά πάνω από το πεζοδρόμιο και εισέρχεται σε πολυκατοικία πάνω από την κυρία είσοδο των πεζών.
Καθημερινά πολλοί μαθητές περνούν από το σημείο, καθώς απέναντι, από το εν λόγω πεύκο, υπάρχει Σχολική μονάδα!
Ανθρώπινη παρέμβαση και το τοιχίο στο οποίο ακουμπά το πεύκο. Ποιος ο λόγος διατήρησης αυτού του επικίνδυνου πεύκου, μέχρι σήμερα – 26 /08/ 2023;
Στο Ηράκλειο Κρήτης, επί της Λ. Δημοκρατίας το έτος 2022 , πεύκο από πεζοδρόμιο ξεριζώθηκε, καταπλάκωσε και αφαίρεσε την ζωή από Συνάνθρωπό μας.
Στην Ελλάδα τα τελευταία 45 χρόνια (την στιγμή που γράφεται τό άρθρο, υπάρχουν δασικές πυρκαγιές και καταβάλονται τεράστιες προσπάθεις, για να περιοριστούν !), έχουμε βιώσει τις οδυνηρές επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών.
Μετά από μια δασική πυρκαγιά στην πατρίδα μας ( Αττική, Βοιωτία, Χαλκιδική, Πελοπόννησο, Έβρο…) εξετάζοντας τις απώλειες, χανόμαστε σε πολύπλοκα συμπεράσματα, αγνοώντας την βασική αιτία που δεν είναι άλλη, από το ρητινοφόρο και πολύ εύφλεκτο δέντρο, που λέγεται πεύκο.
Το βασικό πρόβλημα των κωνοφόρων δέντρων (εκτός του κυπαρισσιού), είναι ότι μεταφέρουν ταχύτατα μια δασική πυρκαγιά μέσα στην πόλη, αναπτύσσοντας τεράστιο θερμικό φορτίο, με τις γνωστές σε όλους μας επιπτώσεις, σε ζώντες οργανισμούς, εγκαταστάσεις – υποδομές, άλλα και στο υπόλοιπο φυσικό περιβάλλον.
Δεν μπορούμε να φυτεύουμε πεύκα, δίπλα από Ιερούς Ναούς, Μοναστήρια, Εκπαιδευτικά ιδρύματα, , Ερευνητικά κέντρα, κατασκηνώσεις, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, τουριστικές επιχειρήσεις και να περιμένουμε ότι θα βγούμε αλώβητοι μετά από μια δασική πυρκαγιά.
Η Ιερά Μονή Παναγίας και Οσίου Δαυίδ Μάνδρας Αττικής, γλίτωσε από φετινή δασική πυρκαγιά, γιατί δεν υπήρχε κανένα πεύκο στον περίβολό της.
Για τον ίδιο λόγο, το Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Μυροφόρων Παλλήνης έμενε αλώβητο από την Δασική πυρκαγιά της Πεντέλης το έτος 2022.
Στα Μοναστήρια του Αγίου Όρους μέσα στον περίβολό τους, δεν υπάρχει κανένα πεύκο, μόνο κάποιακυπαρίσσια, τα λεγόμενα ”κτητορικά“.
Δέντρα όπως το κυπαρίσσι, η χαρουπιά, η μουριά, η βελανιδιά, η ιτιά, η φτελιά – καραγάτσι. η καρυδιά, η φλαμουριά, εμποδίζουν την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
Ο Χριστός μας βοηθά, όταν εμείς έχουμε κάνει πρώτα τα ανθρώπινα. Όπως και στην Ανάσταση του Λαζάρου ( Κατά Ιωάννην ια΄στ. 1-45 ), ” …Λέγει ο Ιησούς ‘ άρατε τον λίθον ….”.
Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να αναστήσουν τον Α. Λάζαρο…μπορούσαν όμως να μετακινήσουν τον λίθο, από την είσοδο του τάφου.