Η πρώτη ομάδα που ήδη ξεκίνησε να λαμβάνει τα αναδρομικά της είναι αυτή των απασχολούμενων συνταξιούχων με πάνω από 30 έτη ασφάλισης και συνταξιοδότηση μετά τον Μάιο του 2016. Με εμβόλιμες πληρωμές εντός Νοεμβρίου εκτιμάται ότι θα εξοφληθούν σταδιακά στο σύνολό τους οι συνολικά 29.032 «δύσκολες» περιπτώσεις νέων συνταξιούχων.

Με εμβόλιμες αλλά και τακτικές πληρωμές θα λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνται, όπως και τις νέες αυξημένες τους συντάξεις, περισσότεροι από 50.000 συνταξιούχοι έως το τέλος του έτους.

Ηδη την εβδομάδα που διανύσαμε καταβλήθηκαν αυξημένες οι συντάξεις σε περίπου 130.000 δικαιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από την έναρξη του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ τμηματικά ξεκίνησε στο τέλος του μήνα και θα ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου η πληρωμή αναδρομικών για τις περίπου 30.000 «δύσκολες» περιπτώσεις συνταξιούχων, που δικαιούνται αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019.

Η πρώτη ομάδα που ήδη ξεκίνησε να λαμβάνει τα αναδρομικά της είναι αυτή των απασχολούμενων συνταξιούχων με πάνω από 30 έτη ασφάλισης και συνταξιοδότηση μετά τον Μάιο του 2016. Με εμβόλιμες πληρωμές εντός Νοεμβρίου εκτιμάται ότι θα εξοφληθούν σταδιακά στο σύνολό τους οι συνολικά 29.032 «δύσκολες» περιπτώσεις νέων συνταξιούχων.

Εντός Νοεμβρίου θα αποπληρωθούν 30.000 «δύσκολες» περιπτώσεις συνταξιούχων που δικαιούνται αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019.

Να σημειωθεί ότι ήδη, το καλοκαίρι, περίπου 65.000 νέοι συνταξιούχοι (μετά τον Μάιο του 2016) του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα είδαν μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους κατά μέσο όρο 5,1%, καθώς και αναδρομικά κατά μέσο όρο 1.000 και 860 ευρώ αντίστοιχα. Το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε ήταν τότε 58 εκατομμύρια ευρώ.

Βάσει του προγραμματισμού του e-ΕΦΚΑ και εκτός απροόπτου, εντός του Νοεμβρίου θα πρέπει να ακολουθήσουν εμβόλιμες πληρωμές για άλλες δύο ομάδες δικαιούχων.

Πρόκειται για τους συνταξιούχους χηρείας σε περίπτωση που ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019, καθώς και για τους κληρονόμους συνταξιούχων (προσοχή, αυτοί δεν δικαιούνται σύνταξη χηρείας) οι οποίοι θα λάβουν αναδρομικά για το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά, εφόσον ζούσε ο εκλιπών.

Η μεγαλύτερη ομάδα δικαιούχων αναδρομικών αφορά περίπου 215.000 περιπτώσεις συντάξεων, οι οποίες από τον e-ΕΦΚΑ έχουν χαρακτηριστεί ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις όσον αφορά τον επανυπολογισμό τους, με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για τα έτη ασφάλισης από 30,1 μέχρι 39. Και αυτές οι περιπτώσεις θα πληρωθούν, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του φορέα, έως το τέλος του έτους. Πρόκειται για παλαιούς συνταξιούχους, που ήταν δηλαδή συνταξιούχοι πριν από τις 13 Μαΐου 2016, όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου, όμως ο επανυπολογισμός τους αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη περίπτωση, καθώς είτε υπήρχαν λάθη είτε ελλιπή στοιχεία τα οποία χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασίας.

Βέβαια, όπως και στην περίπτωση του περίπου 1,8 εκατ. συνταξιούχων, για τους οποίους ναι μεν υπήρξε επανυπολογισμός, όμως μόνο το 8% έλαβε τελικά αναδρομικά στην τσέπη του, έτσι και για τις 215.000 εναπομείνασες περιπτώσεις εκτιμάται ότι μόνο το 20% –περίπου 40.000 με 50.000 συνταξιούχοι– θα λάβουν τελικά αναδρομικά και αυξήσεις. Οπως πλέον είναι ξεκάθαρο, οι αυξήσεις δεν θα είναι μεγάλες. Τόσο γιατί σε πολλές περιπτώσεις τις «κόβει» η ύπαρξη προσωπικής διαφοράς, όσο και γιατί φέτος θα καταβληθούν τα 2/5 της συνολικής αύξησης. Ειδικοί εκτιμούν ότι για τους παλαιούς συνταξιούχους η μέση αύξηση της σύνταξης λόγω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης είναι της τάξης του 2% με 3%. Βέβαια, στο τέλος Δεκεμβρίου, όταν και θα πληρωθούν τις συντάξεις Ιανουαρίου, θα λάβουν μια ακόμη μικρή αύξηση, καθώς για όλο το 2022 θα λαμβάνουν τα 3/5 της αύξησης που δικαιούνται, έως το 2024, όταν και θα λάβουν το σύνολό της.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.