Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στην εκπομπή Πανόραμα του BNT, ο νέος Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Δανιήλ, τόνισε ότι η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν πάντα στο πλευρό του λαού της, προσφέροντας υποστήριξη σε δύσκολες στιγμές και μαρτυρώντας αιώνιες αλήθειες.
Αναφερόμενος στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο Πατριάρχης κ. Δανιήλ υπερασπίστηκε την ειρήνη και τον διάλογο. «Αν ξεκινήσουμε από την αρχή της φιλανθρωπίας, θα είμαστε στο πλευρό όλων των ανθρώπων και δεν θα επιτρέψουμε να μας διαιρέσουν με διάφορους φόβους και φοβίες,» απάντησε όταν ρωτήθηκε για τη στάση του στη σύγκρουση. «Ακόμη και πριν αναλάβω το πατριαρχικό μου ρόλο, έχω επανειλημμένα δηλώσει ότι σε αυτήν τη σύγκρουση, όπως και σε οποιαδήποτε σύγκρουση, το καλύτερο είναι να σταματήσουν οι στρατιωτικές ενέργειες και η αιματοχυσία, και τα εμπλεκόμενα μέρη να καθίσουν και να μιλήσουν.»
Επιπλέον, ο Πατριάρχης κ. Δανιήλ στην συνέντευξή του υπογράμμισε ότι το κράτος δεν μπορεί να λύσει τα θεμελιώδη προβλήματα της ανθρώπινης ζωής, όπως το νόημα της ζωής και τη σωτηρία της ψυχής. «Ο δημόσιος λειτουργός, ο ηγέτης, είναι υπηρέτης του Θεού, αφιερωμένος μέρα και νύχτα σε αυτή την υπηρεσία. Είναι ευεργετικό για όλους να υπάρχει νόμος και τάξη στο κράτος και στην κοινωνία, και η ευθύνη για αυτό ανήκει στην κυβέρνηση,» είπε.
Ο Πατριάρχης επίσης τόνισε τη σημασία του διαλόγου και του σεβασμού διαφορετικών απόψεων. «Σέβομαι την προσωπική άποψη του καθενός. Όταν αυτή η άποψη θέτει σε κίνδυνο το ίδιο το άτομο, δεν μένω αδιάφορος, αλλά συμμετέχω σε συζήτηση για να εξηγήσω τις ανησυχίες μου,» σημείωσε.
Ο Πατριάρχης κ. Δανιήλ υπογράμμισε την αναγκαιότητα της συνεργασίας μεταξύ των κρατικών και εκκλησιαστικών αρχών σε όλους τους τομείς. «Μεταξύ των Ορθοδόξων Χριστιανών, υπάρχουν άνθρωποι από όλα τα πολιτικά κόμματα με διαφορετικές απόψεις. Αυτό που μπορεί να μας ενώσει δεν είναι να αναζητούμε ο καθένας τη δική του δικαιοσύνη. Η ανθρώπινη δικαιοσύνη μας είναι συχνά ελαττωματική,» δήλωσε. Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ανθεκτική πίστη πολλών Βουλγάρων, αποδίδοντας την αποξένωση και την απαισιοδοξία στην αμαρτία. «Η αμαρτία εργάζεται για να μας απομακρύνει από τον Θεό, να μας απογοητεύσει, να μας σταματήσει στον δρόμο μας. Όταν υπάρχει σχέση ανθρώπινης αδελφοσύνης, ευθύνης και φροντίδας για τον άλλο, θα φέρει αναπόφευκτα τον παράδεισο του Θεού στις ψυχές μας και θα γίνει ορατός γύρω μας.»
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Πατριάρχης της Βουλγαρίας έκανε διαφορετικές δηλώσεις πριν από την εκλογή του, ενώ υπηρετούσε ως Μητροπολίτης Βιδίνου. Σε συνέντευξή του στο bnr.bg, συνέκρινε την ίδρυση της «λεγόμενης» Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το 2019 με τις διώξεις της Εκκλησίας στη Σοβιετική Ένωση.
Θυμήθηκε ότι παρά την ύπαρξη της αναγνωρισμένης κανονικής Εκκλησίας στην Ουκρανία, που ηγείται ο Μητροπολίτης του Κιέβου κ. Ονούφριος, τόνισε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU) ιδρύθηκε αντικανονικά. «Αυτή η αντικανονική ενέργεια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου έχει οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη διαίρεση μέσα στην Ουκρανία,» τόνισε. Επίσης, επέκρινε τη θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη σχετικά με τη αποστολική διαδοχή της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.