«Η θέληση του ανθρώπου να έρθει στον Χριστό είναι το πρώτο βήμα της σωτηρίας. Ο Σωτήρας Χριστός προσκαλεί στη σωτηρία, αλλά δεν εξαναγκάζει, προτείνει αλλά δεν επιβάλλει». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, από το ιστορικό Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου της Πατριαρχικής Κατοικίας στο Βουκουρέστι, ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ.
Στο κήρυγμά του για την Κυριακή μετά την Ύψωση ο Μακαριώτατος μίλησε για το πνευματικό νόημα του Τιμίου Σταυρού.
Η αυταπάρνηση είναι η σταύρωση του εγωισμού
“Μετά την αποδοχή του καλέσματος, έρχεται η αυταπάρνηση. Όταν ζητά από τον άνθρωπο να αρνηθεί τον εαυτό του, ο Σωτήρας Χριστός ζητά πραγματικά ο άνθρωπος να έχει τον Θεό στο κέντρο της ζωής του, και από αυτή την αγάπη να σκορπίσει φως γύρω του και να δείξει γενναιόδωρη, αλλά όχι κτητική, αγάπη προς τους συνανθρώπους του.
Αυταπάρνηση σημαίνει σταύρωση του εγωισμού και απόκτηση της ταπεινής και δοτικής ή ελεήμονας αγάπης του Χριστού. Σημαίνει πνευματική ανανέωση, ανάσταση ψυχής”.
Η ανάληψη του σταυρού μετατρέπει τον πόνο σε ελπίδα
“Το επόμενο βήμα μετά την αυταπάρνηση είναι «η ανάληψη του σταυρού». Η ανάληψη του σταυρού είναι ο αγώνας μέσω του οποίου ο άνθρωπος μεταμορφώνει τον πόνο ή το ανεκπλήρωτο της ζωής σε ελπίδα. Ο άνθρωπος φέρνει μπροστά στον Χριστό κάθε βάρος ζωής για να μην το κουβαλάει μόνος του.
Για κάποιους, ο σταυρός μπορεί να είναι η δυστυχισμένη παιδική ηλικία του ορφανού που δεν μπορούσε να απολαύσει τη γονική αγάπη, για άλλους ο σταυρός μπορεί να είναι μια ταραγμένη νεολαία με πολλές στερήσεις ή για κάποιον άλλον ο σταυρός μπορεί να σημαίνει έναν δυστυχισμένο γάμο. Για άλλους ο σταυρός ήταν η φτώχεια, για άλλους μια ανίατη ασθένεια.
Ωστόσο, για τους περισσότερους χριστιανούς, σταυρός σημαίνει την προσπάθεια αγιασμού της ζωής του μέσω της ταπεινής και φιλεύσπλαχνης αγάπης. Αυτή είναι η πιο ολοκληρωμένη κατανόηση του σταυρού”.
Δια του σταυρού η χαρά ήρθε σε όλους
“Με τις δικές μας δυνάμεις δεν μπορούμε να μεταφέρουμε τον σταυρό ως σκάλα στον ουρανό, αλλά με τη βοήθεια του Χριστού γίνεται ο δρόμος για την ανάσταση.
Όσοι πέρασαν πολλά βάσανα, προβλήματα και ένιωσαν τη βοήθεια του Θεού είναι νικητές, γιατί έχουν γνώση του Θεού όχι από βιβλία, αλλά μέσα από τις συγκεκριμένες καταστάσεις της ζωής, μια γνώση που αποκτήθηκε με πολλές προσπάθειες, αλλά επίσης και με απρόσμενες χαρές.
Ο Σωτήρας, όταν ζητά να σηκώσουμε όλοι τον σταυρό του, στην πραγματικότητα, μας ζητά να βρούμε όλοι το πνευματικό νόημα στα βάσανά μας και να το μετατρέψουμε σε ελπίδα σωτηρίας”.
ope