Έναν χρόνο μετά τη σύναξη προκαθημένων επτά Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ιορδανία, ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος επιθυμεί να επαναλάβει τη συνάντηση. Ποια χρονική στιγμή επιλέγεται και για ποιο λόγο.

Ένας χρόνος (και δύο μήνες) πέρασε από τη σύναξη προκαθημένων επτά Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Αμμάν της Ιορδανίας και ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος επιθυμεί να επαναλάβει τη συνάντηση προσκαλώντας για προσευχή και συνομιλίες τους προκαθημένους όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Δεδομένου ότι ο Πατριάρχης Θεόφιλος εκφράζει ρητά την πρόθεσή του η διάσκεψη να πραγματοποιηθεί όταν οι συνθήκες με την πανδημία το επιτρέψουν, πληροφορίες του Sputnik θέλουν την πρώτη προσπάθεια για σύναξη να γίνεται το καλοκαίρι οπότε και εκτιμάται ότι οι επιδημιολογικές συνθήκες θα είναι καλύτερες.
Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, η αρχαιότερη Εκκλησία, που ιδρύθηκε μετά τη Σταύρωση του Ιησού, αντιλαμβάνεται το σχίσμα στην Ορθοδοξία με την απόδοση αυτοκεφαλίας στην αποκαλούμενη «Ουκρανική Εκκλησία» και ενώ βρίσκεται ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά Ισραηλινών και Παλαιστινίων -κάποιοι εκ των οποίων ζητούν να περάσει στα χέρια των Αράβων Ορθοδόξων- δηλώνει δυναμικό «παρών» και επιθυμεί να γεφυρώσει τις διαφορές στον Ορθόδοξο κόσμο.
«Ο πατριάρχης Θεόφιλος λειτουργεί σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες, δεν αναγνωρίζει την αυτοκεφαλία που έδωσε ο Βαρθολομαίος στους σχισματικούς (σ.σ. της Ουκρανίας). Μαζί του τάσσονται και οι μισές Ορθόδοξες Εκκλησίες που δεν αναγνωρίζουν την αντικανονική εκκλησιαστική ενέργεια. Όταν αποδεδειγμένα Εκκλησίες διαφωνούν με το Φανάρι και συγκεντρώνονται για να το συζητήσουν, τότε υπάρχει απόδειξη για ρήξη στην παγκόσμια Ορθοδοξία» επισημαίνει στο Sputnik ο συγγραφέας και πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Διώτης.

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία επιβραδύνει κατά περιπτώσεις τις εξελίξεις σε κομβικά ζητήματα διεθνώς, η αλλαγή στην αμερικανική πολιτική ηγεσία και η κινητικότητα που παρατηρείται στην Ουκρανία φέρνουν νέες εξελίξεις στο ζήτημα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας. Υπό τον φόβο της πυροδότησης νέων εντάσεων και ρηγμάτων στην Ορθοδοξία, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναλάβει δράση αυτή τη χρονική περίοδο.
Η αμερικανική «αγάπη» για την Ορθοδοξία
Όσοι γνωρίζουν το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μια διαμάχη ΗΠΑ και Ρωσίας που ξεπερνά κατά πολύ την Ορθόδοξη πίστη. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές, θεολόγοι, ιερείς, πολιτικοί και προσωπικότητες που έχουν υποστηρίξει ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναγνώρισε επίσημα το 2019 μια σχισματική εκκλησία υπό τον Επιφάνιο στο εσωτερικό της Ουκρανίας πέρα από τη δικαιοδοσία του, με τις ευλογίες των ΗΠΑ και σκοπό τον πολιτικό έλεγχο εκατομμυρίων πιστών της Κανονικής Εκκλησίας που υπάγεται στο ποίμνιο του Πατριαρχείου Μόσχας.
Από την προεκλογική του εκστρατεία ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται ισχυρός υποστηρικτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στην ανακοίνωση του εκλογικού του επιτελείου μάλιστα είχε τονιστεί, μεταξύ άλλων, ότι ο Τζο Μπάιντεν «θα συνεχίσει να είναι μια ισχυρή φωνή για τη θρησκευτική ελευθερία παγκοσμίως».
«Υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι ο Βαρθολομαίος είναι αμερικανοκίνητος και στόχο έχει να πλήξει τη ρωσική εκκλησία και το ποίμνιο της. Έχει στραφεί όμως απέναντι στο μισό κομμάτι της παγκόσμιας Ορθοδοξίας με 150 εκατ. πιστούς που βρίσκονται στο ποίμνιο της ρωσικής εκκλησίας και εκφράζονται από τον Πατριάρχη Κύριλλο» επισημαίνει ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Διώτης.

Μάλιστα δεν ξεχνά τη δήλωση του πρώην Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος, κάνοντας τον απολογισμό του, δήλωσε ότι ενεργούσε εις βάρος της Ρωσίας σε ποικίλα μέτωπα, μεταξύ άλλων και στο μέτωπο των θρησκευτικών ελευθεριών. Όπως είπε, ο ίδιος φρόντισε προσωπικά ώστε οι ΗΠΑ να βοηθήσουν τον «”μητροπολίτη της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ουκρανία” να αποφύγει τη ρωσική επιρροή».

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνεί με την άποψη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας ότι τα αποτελέσματα των ενεργειών των ΗΠΑ για την «εμφύτευση της δημοκρατίας» με τη βία σε περιοχές του πλανήτη όπως η Μέση Ανατολή ήταν η απότομη συρρίκνωση του αριθμού των χριστιανών που κατοικούν σ᾽ αυτές τις χώρες.
Από εκεί ξεκινά η σύμπλευσή του με τη Μόσχα σε μια σειρά κομβικών ζητημάτων, αναμεσά τους και η αυτοκεφαλία στην Ουκρανία.
Αναβρασμός στην Ουκρανία
Στην Ουκρανία, η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη για τους Ορθοδόξους τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με τοπικές εκκλησιαστικές πηγές που μίλησαν στο Sputnik, μετά από μια περίοδο αδράνειας, οι ουκρανικές Αρχές φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα της έναρξης ισχύος του νόμου, σύμφωνα με τον οποίο θέλουν να αφαιρέσουν το όνομα της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ καταθέτουν νομοσχέδια προς ψήφιση στην ουκρανική Βουλή με στόχο την καταστροφή και στέρηση της περιουσίας της.
Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι υπέγραψαν έκκληση προς τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμρ Ζελένσκι, σχετικά με τους διωγμούς κατά της κανονικής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας.
Αν και συνεργάτες του Ουκρανού Προέδρου διακηρύσσουν ότι υποστηρίζει τα δικαιώματα της κανονικής Ουκρανικής Εκκλησίας, οι επισκέψεις του Ζελένσκι στο Φανάρι δείχνουν το αντίθετο.
«Δεν είναι τυχαία η αναμενόμενη άφιξη Βαρθολομαίου στο Κίεβο με αφορμή τον εορτασμό της 30ής επετείου της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Τον ισχυροποιούν, ενώ κατέστρεψε δεκάδες ζωές στην Ουκρανία» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι ίδιες πηγές.
Έχει το δικαίωμα το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων να συγκαλέσει συνάντηση των Προκαθημένων;
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατέκρινε έναν χρόνο πριν τον Πατριάρχη Θεόφιλο λέγοντας ότι δεν μπορεί να συγκαλέσει Σύνοδο:
«Του έστειλε και μια προσβλητική επιστολή. Πρόκειται για δικτατορική συμπεριφορά του Κωνσταντινουπόλεως η μη αναγνώριση του γεγονότος ότι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων δικαιούται να συναντηθεί με τους άλλους Προκαθημένους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών» τονίζει ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Διώτης.
«Ας θυμηθεί την Ιστορία. Το 1443 συνεκλήθη Σύνοδος στα Ιεροσόλυμα των Πατριαρχών Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, που αποκήρυξε την ψευδοένωση της Φλωρεντίας. Ας θυμηθεί τη Σύνοδο στα Ιεροσόλυμα το 1672, που ασχολήθηκε με τις απόψεις του τότε Οικουμενικού Πατριάρχη Κύριλλου Λούκαρη» προσθέτει.
«Όμως, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων δεν συγκάλεσε Πανορθόδοξη Σύνοδο, αλλά παρακάλεσε τους Προκαθημένους των κατά τόπους Εκκλησιών να συναντηθούν για ένα σκοπό, όπως συνέβη και στην Κύπρο για τον ίδιο σκοπό, με τη συνάντηση των τριών Πατριαρχών Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, καθώς και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου» συμπληρώνει.
Οι συνέπειες της απόφασης Βαρθολομαίου
Την ίδια στιγμή ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Διώτης απαριθμεί τις συνέπειες της απόφασης Βαρθολομαίου για την αυτοκεφαλία όπως διαμορφώνονται έως σήμερα.
«Δέκα αυτοκέφαλες εκκλησίες αρνούνται επί δύο και πλέον χρόνια να αναγνωρίσουν το εκτρωματικό εκκλησιαστικό μόρφωμα του Κιέβου.
Διεκόπη η κοινωνία του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Πατριαρχείο Μόσχας.
Υπάρχει κόντρα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι σε πλήρη διάσταση με τον νέο Πατριάρχη Σερβίας.
Ο διακεκριμένος θεολόγος και Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας επισήμανε ότι το ουκρανικό ζήτημα διατάραξε την ενότητα της παγκόσμιας Ορθοδοξίας και έχει προτείνει τη σύγκληση Πανορθόδοξης Συνόδου.
Στην Ελλάδα, αρκετοί ιερείς, θεολόγοι και μητροπολίτες διαφωνούν με αυτή την απόφαση και εκφράζονται δημόσια κατά καιρούς.
Στην Κύπρο, δημιουργήθηκε συνταρακτική διάσταση απόψεων μεταξύ του αρχιεπισκόπου και κάποιων μητροπολιτών.
Η αυτοκεφαλία έφερε σύγχυση και στο Άγιο Όρος.

Η θέση της ρωσικής εκκλησίας
Δεν αποτελεί μυστικό η σύμπλευση του Πατριαρχείου Μόσχας και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Οι Ρώσοι τίμησαν την ημέρα των ονομαστηρίων του Πατριάρχη Θεόφιλου (27 Μαρτίου 2021), ενώ επιθεώρησαν μαζί με αξιωματούχους του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ορθόδοξο ναό που ανεγείρεται στο Βόρειο Ισραήλ με τη βοήθεια της ρωσικής εκκλησίας.
Σύμφωνα με την άποψη του προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι διορθόδοξες συναντήσεις κατά το «σχήμα του Αμμάν».
«Τέτοιου είδους συνάντηση είναι απαραίτητη» υπογράμμισε σε πρόσφατες δηλώσεις του.
«Είναι πολύ σημαντικό οι εκπρόσωποι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών να συναντώνται προκειμένου να συζητούν τα υφιστάμενα προβλήματα. Και ο μηχανισμός, που λειτουργούσε μέχρι προσφάτως, όταν ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως αναλάμβανε πρωτοβουλίες τέτοιων συναντήσεων, δεν λειτουργεί πλέον, διότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συντάχθηκε με το σχίσμα, συλλειτούργησε με τους σχισματικούς και έχασε τη νομιμότητα ως πρώτος μεταξύ ίσων στην οικογένεια των Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών» πρόσθεσε.

Μητροπολίτης Ιλαρίων
Προέδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας

Γι’ αυτό, εκτιμά ο μητροπολίτης Ιλαρίων, ακόμα και αν ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως συγκαλέσει τέτοιες συναντήσεις, ορισμένες Εκκλησίες ίσως συμμετάσχουν, αλλά πάρα πολλές, με ποικίλα προσχήματα, θα το αποφύγουν. «Αυτό θα οφείλεται ειδικά στο ότι παραβίασε τη θεμελιώδη αρχή συνυπάρξεως των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, και αυτή η αρχή στη γλώσσα της Εκκλησίας καλείται συνοδικότητα, δηλαδή όλες οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται συνοδικά. Εάν οι αποφάσεις λαμβάνονται σε διορθόδοξο επίπεδο, σε αυτές θα πρέπει να συμμετέχουν οι κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες» υπογράμμισε ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας.
Και εάν ένας εκ των Προκαθημένων, έστω και πρώτος μεταξύ ίσων, λαμβάνει αποφάσεις εις βάρος άλλων κατά τόπους Εκκλησιών, παραβιάζοντας τη βούληση αυτών των Εκκλησιών, δημιουργείται σχίσμα, διαπίστωσε ο ιεράρχης και επεσήμανε ότι «ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ενεργεί στην κατεύθυνση της περαιτέρω εμβαθύνσεως αυτού του σχίσματος».
«Σε αυτή την κατάσταση είναι σημαντικό να συναντώνται οι ορθόδοξοι Προκαθήμενοι» τόνισε και πρόσθεσε: «Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων προΐσταται του αρχαιότερου ορθόδοξου Πατριαρχείου, διότι, όπως γνωρίζουμε, ακριβώς από την Ιερουσαλήμ και από τους Αγίους Τόπους άρχισε η ιστορία του Χριστιανισμού και δεν είναι τυχαίο ότι στα λειτουργικά μας κείμενα, η Εκκλησία των Ιεροσολύμων χαρακτηρίζεται “Μήτηρ πασών των Εκκλησιών”. Γι’ αυτό πέρυσι εκφράσαμε την ευγνωμοσύνη μας στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων για τη σχετική πρωτοβουλία του. Και εφέτος θα καλωσορίσουμε αυτή την πρωτοβουλία. Ελπίζω ότι μια τέτοιου είδους συνάντηση θα πραγματοποιηθεί».

Μητροπολίτης Ιλαρίων
Προέδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας

sputnik

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.