Μουρμουρητά και παράπονα για τα οικονομικά και άλλων μοναστηριών – Ενήμεροι και οι συνοδικοί που παρακολουθούν τις εξελίξεις – Ποιοι οφείλουν να ασκούν ελέγχους σε μοναστήρια και μονές.

Μετά το υπό διερεύνηση οικονομικό σκάνδαλο στην Μονή Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι που αποκάλυψε η Cyprus Times και μονοπωλεί την επικαιρότητα προκαλώντας τριγμούς στους κόλπους της εκκλησίας και όχι μόνο, φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος και για άλλες μονές

Ήδη πολίτες εξέφρασαν παράπονα και για άλλα μοναστήρια τα οποία αναμένεται να τεθούν στο μικροσκόπιο για τις οικονομικές τους δραστηριότητες. Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τα παράπονα πιστών για άλλα μοναστήρια της επαρχίας Λευκωσίας, είναι εις γνώση, όπως πληροφορούμαστε, και της Ιεράς Συνόδου.

Πάντως, εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν στη Cyprus Times πως ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος είναι αποφασισμένος να ελεγχθούν όλες οι ενδεχόμενες ατασθαλίες μέχρι τέλους, τόσο για την υπόθεση που αφορά στη Μονή του Οσίου Αββακούμ όσο και σε άλλα μοναστήρια εάν κριθεί αναγκαίο μέσα από στοιχεία.

Μέχρι στιγμής και παρά τα όσα καταγγέλλονται δημοσίως, δεν υπάρχει ενώπιον της αστυνομίας κάποια άλλη καταγγελία πέραν αυτής για την Μονή του Οσίου Αββακούμ.Εντός των ημερών η κατάθεση των δύο μοναχών στην ανακριτική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου
Πως και από ποιούς γίνεται ο οικονομικός έλεγχος των μοναστηριών

Το υπό διερεύνηση σκάνδαλο και τα μεγάλα χρηματικά ποσά που φαίνεται να εντοπίστηκαν στην υπό διερεύνηση μονή στο Φτερικούδι, κάθε άλλο παρά απαρατήρητα πέρασαν. Η προέλευση των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που εντοπίστηκαν κατά πληροφορίες και πως αυτά κατέληξαν στο περιβόητο χρηματοκιβώτιο, διερευνάται από την αστυνομία.

Ερωτήματα προκύπτουν μεταξύ άλλων και για τον οικονομικό έλεγχο που θα πρέπει να γίνεται από πλευράς εκκλησίας σε μονές και μοναστήρια.

Αρμόδια πηγή μιλώντας στη Cyprus Times εξηγεί πως τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο των ενοριακών ναών και επαρχιακών μονών την έχει η κάθε οικεία Αρχιερατική επαρχία δηλαδή οι οικείες Μητροπόλεις και το αρμόδιο τμήμα τους. Όσον αφορά τις σταυροπηγιακές (ή πατριαρχικές) μονές, αυτές έχουν ανεξαρτησία, ωστόσο ελέγχονται από την Αρχιεπισκοπή.

Όπως μας αναφέρθηκε αρμοδίως, σε ετήσια βάση πρέπει και γίνεται απολογισμός και παρουσίαση των οικονομικών τους δραστηριοτήτων. Όλοι οι ναοί και εκκλησίες υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις με έσοδα και έξοδα.

Υπενθυμίζεται πως οι εισφορές των πιστών, δεν υπόκεινται σε φορολόγηση, εννοείται βεβαίως στην περίπτωση που αυτές δεν λαμβάνονται με αθέμιτα μέσα ή δόλιο τρόπο.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.