Παραδίδονται το Σάββατο συντηρημένα τα ψηφιδωτά στην παλαιοχριστιανική βασιλική της Αγίας Τριάδας και η εκκλησία του Αγίου Φίλωνα, στην Καρπασία, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) και την ΕΕ.

Όπως είχε δηλώσει ο Ε/κ Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής, Τάκης Χατζηδημητρίου, η τελετή παράδοσης θα γίνει στην παρουσία εκπροσώπων της ΕΕ.

Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Φίλωνα χρονολογείται από τον 12ο αιώνα μ.Χ., ενώ προηγούμενες ανασκαφές στις περιοχή έχουν αποκαλύψει μέρος του παλαιοχριστιανικού επισκοπικού συγκροτήματος του 5ου αιώνα μ.Χ., καθώς και πιο πρώιμες δομές, οι οποίες ανάγονται στην ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο (4ο αιώνα π.Χ. έως 4ο αιώνα μ.Χ.).

Τα ψηφιδωτά στη βασιλικής της Αγίας Τριάδας χρονολογούνται από τον 5ο και 6ο αιώνα μ.Χ. Σύμφωνα με τον Θεολόγο-Βυζαντινολόγο Ανδρέα Φούλια, η βασιλική της Αγίας Τριάδας είναι μια σχετικά μικρών διαστάσεων τρίκλιτη βασιλική με τρεις προεξέχουσες ημικυκλικές αψίδες με νάρθηκα και αίθριο δυτικά, ενώ το δάπεδο των κλιτών όπως και του νάρθηκα καλυπτόταν με σημαντικά γεωμετρικά και μερικά εικονιστικά ψηφιδωτά.

Το κτίσιμο της βασιλικής χρονολογείται γύρω στο 425 μ.Χ., ενώ στον χώρο υπάρχει επίσης βαπτιστήριο με σταυρόσχημη κολυμβήθρα όμοιο με αυτό της βασιλικής του Αγίου Επιφανίου στην περιοχή της αρχαίας Σαλαμίνας/Κωνσταντίας.

philenews

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.