Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, εορτάσθηκε στη Λέρο η εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα επιβλητικό Ιερό Ναό Λέρου.

Το πρωί του Σαββάτου 6 Αυγούστου τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του εφημερίου π. Νικοδήμου Φωκά. Στο ιερό αναλόγιο έψαλλαν οι ιεροψάλτες Ισίδωρος Λιβανός και Ανάργυρος Νταλλαρής. Τέλος, και σύμφωνα με την παράδοση, ευλογήθηκαν τα σταφύλια και ο Θεοφιλέστατος τα μοίρασε σε όλο το εκκλησίασμα.

Την Παρασκευή 5 Αυγούστου, παραμονή της εορτής, τελέσθηκε μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του εφημερίου π. Νικοδήμου Φωκά, πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου και Αρχιερατικού Επιτρόπου στη Λέρο, και ιερέων της νήσου.

Στα ιερά αναλόγια έψαλλαν οι ιεροψάλτες Ισίδωρος Λιβανός, Ανάργυρος Νταλλαρής, Πέτρος Κουτούζος, Φώτης Καζηλιέρης, Αναστάσιος Χατζηλάρης, και Ραφαήλ Χατζηλάρης.

Παρόντες στον εορτασμό της ιεράς πανηγύρεως ήταν ο Δήμαρχος Λέρου Μ. Κόλιας, ο αντιδήμαρχος Ν.Μπίλλης και πλήθος ευσεβών προσκυνητών.

Ο εορτασμός της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού τελέσθηκε και σε πολλά παρεκκλήσια της Ιεράς Μητροπόλεως Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας όπου εόρτασαν πανηγυρικά.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.