Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε σήμερα, Σάββατο 4 Ιουνίου 2022 ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός των Αγίων 318 Θεοφόρων Πατέρων της Α' εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίων Πατέρων της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο κτήτορας της Μονής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, συγχοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Χριστιανουπόλεως κ. Προκοπίου και του Καθηγουμένου Γέροντα Πολυκάρπου.

Να αναφερθεί ότι η Ιερά Μονή, η οποία φέτος συμπληρώνει 13 έτη συνεχούς και απρόσκοπτης λειτουργίας, ανεγέρθηκε σε μία πενταετία, από το έτος 2004 έως το 2009, με πρωτοβουλία, έμπνευση και επίβλεψη του Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλεξίου, του οποίου υπήρξε όραμα από την αρχή της Ποιμαντορίας του.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στην εορτή των Αγίων 318 Θεοφόρων Πατέρων της Α’ Οικουμενικής Συνόδου.

“Οι 318 Πατέρες διετύπωσαν με ακρίβεια την ορθή πίστη. Αυτούς τους Αγίους Θεοφόρους Πατέρες τιμάμε σήμερα στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή μας, εδώ στο ιστορικό Όρος Αιγάλεω, που τον 5ο αιώνα προ Χριστού ο Ξέρξης έστησε τον θρόνο του για να παρακολουθήσει την Ναυμαχία της Σαλαμίνος” – ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο ο κ. Αλέξιος πρόσθεσε: ”Οι Θεοφόροι Πατέρες χαρακτηρίζονται ως «μυρίπνοα άνθη του Παραδείσου και πάγχρυσα στόματα του Λόγου». Γνώριζαν αυτοί οι ανατόμοι της ψυχής ότι η καλύτερη διδασκαλία είναι το προσωπικό παράδειγμα. Πάνω από τα λόγια είναι η ζωή μας και συνιστά ματαιοπονία να συμβουλεύει κάποιος και την ίδια στιγμή να αναιρεί με τη συμπεριφορά του αυτά που λέει”.

“Όσο πιο πολύ πλησίασαν στον Θεό οι Άγιοι Πατέρες, τόσο περισσότερο εξελίχτηκαν σε Φώτα και η ζωή τους έγινε Φωτεινή. Τόσους αιώνες μετά, και ενώ κατακλυζόμαστε από πολλά και ποικίλα μηνύματα, στους Θεοφόρους Πατέρες ανατρέχουμε για να καθαρίσουμε τη σκέψη μας, για να φωτιστούμε και να βρούμε λύσεις στα τωρινά μας προβλήματα” – συμπλήρωσε ο κ. Αλέξιος.

Κλείνοντας ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος υπογράμμισε: “Οι Θεοφόροι πατέρες επικαλέστηκαν τον φωτισμό του Παναγίου Πνεύματος προκειμένου να αντιταχτούν επιτυχώς στην αίρεση του Αρείου και στην συνέχεια καθοδήγησαν τον λαό του Θεού στην ορθή πίστη με κορυφαίο έργο την σύνταξη του «Συμβόλου της Πίστεως», που συνιστά σύντομο εγχειρίδιο Δογματικής διδασκαλίας.”

Να σημειωθεί ότι στον εσπερινό συμμετείχαν νέοι από τις Ενοριακές Κατηχητικές Συνάξεις και πλήθος λαού, που προσέρχονται στο Μοναστήρι καθ’ όλο το έτος για να προσκυνήσουν και να λάβουν την ευλογία των Αγίων.

Τέλος, αύριο, ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλεξίου, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά από την κρατική τηλεόραση από τις 8 το πρωί έως τις 11π.μ.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.