Ι.Μ. Διδυμοτείχου
570 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την αποφράδα ημέρα της 29ης Μαΐου 1453 και η βυζαντινή Καστροπολιτεία του Διδυμοτείχου συμμετέχει κατ’ έτος στο θρήνο της Ρωμιοσύνης και του Ελληνισμού με σειρά εκδηλώσεων, υπό τον τίτλο «Παλαιολόγεια», τιμώσα την θυσία του μαρτυρικού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ΙΑ΄ του Παλαιολόγου και των ηρωικών συναγωνιστών και υπερασπιστών της αιώνια Βασιλεύουσας Πόλης.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας στο Διδυμότειχο, το προαύλιο του οποίου κοσμεί ο ανδριάντας του Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου, που φιλοτεχνήθηκε προνοία του μακαριστού Μητροπολίτου Διδυμοτείχου κυρού Νικηφόρου (1988 – 2009) και δαπάναις της Ιεράς Μητροπόλεως.
Το εσπέρας της Κυριακής, 28ης του μηνός Μαΐου ε.έ., και αφού προηγήθηκε ο Εσπερινός επί την μνήμη της Αγίας Υπομονής, μητρός του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου, ανεπέμφθη επιμνημόσυνη δέηση προ του ανδριάντος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό.
Στη συνέχεια κατατέθησαν δάφνινοι στέφανοι από τον Σεβασμιώτατο, τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου και τον Διοικητή της XVI Μεραρχίας Στρατηγό Κωσταντίνο Καραμανίδη.
Υπό την σκιά του ανδριάντος στο προαύλιο του Ναού ακολούθησε εκδήλωση στην μνήμη του Κωνσταντίνου ΙΑ΄ και των υπερασπιστών της Πόλης, καρπός της συνεργασίας της Ιεράς Μητροπόλεως, του Δήμου Διδυμοτείχου και της XVI Μεραρχίας. Στην προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος έδωσε το στίγμα της εκδήλωσης «Μνήμη – Περισυλλογή και Ευθύνη – Τιμή».
Συγκεκριμένα είπε ότι η εκδήλωση αυτή είναι πρωτίστως εκδήλωση μνήμης για εκείνους που θυσίασαν τη ζωή τους και έπεσαν μαχόμενοι υπερασπιζόμενοι τα τείχη της Πόλεως, απαντώντας στον πολιορκητή Μωάμεθ: “Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοι δοῦναι, οὔτ’ ἐμόν ἐστιν οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ· κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν”· δεύτερον ότι είναι εκδήλωση περισυλλογής μεν για μας τους νεότερους, οι οποίοι θα πρέπει να διδαχθούμε από το παράδειγμά εκείνων και να εμπνευσθούμε από τη θυσία τους, ευθύνης δε για την πρόοδο και την ευημερία του τόπου μας και την ακεραιότητα της Πατρίδας μας. Τιμής, τέλος, προς τα στελέχη της XVI Μεραρχίας οι οποίοι έχοντας ως λογότυπο του σχηματισμού τους τα τελευταία αυτά λόγια του Κωσταντίνου Παλαιολόγου “πάντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν” με γενναίο και ακμαίο φρόνημα υπερασπίζονται τα σύνορα της Πατρίδας μας με αυτοθυσία.
Ο Σεβασμιώτατος σε έκφραση τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς των στελεχών της XVI Μεραρχίας προσέφερε στον Διοικητή της Στρατηγό Κωνσταντίνο Καραμανίδη μία εικόνα του ευλογούντος Χριστού, με την ευχή ο Κύριος να κατευθύνει το στράτευμα και να φωτίζει τις δραστηριότητές του. Μετά την προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου ακολούθησε χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, με χορ, άρχη τον Χρήστο Κισσούδηη Ορχήστρα της XVI Μεραρχίας μαζί με τους καλλιτέχνες Χρήστο Γκρέμο και Βάγια Ζυγογιάννη, και χορευτικά συγκροτήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Δίδυμα Τείχη».
Στην εκδήλωση, εκτός τουΣεβασμιωτάτου, του Δημάρχου Διδυμοτείχου και του Διοικητού της XVI Μεραρχίας, παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο Υποδιοικητής και ο Επιτελάρχης του Δ΄ Σώματος Στρατού Υποστράτηγος Δημήτριος Πετρούλιας και Ταξίαρχος Χρήστος Καραγκούνης αντιστοίχως, οι Διοικητές της 3ης και 30ής Ταξιαρχίας Ταξίαρχοι Θωμάς Γερασίμου και Ιωάννης Ματθαίου αντιστοίχως, ο Διοικητής του 21ου Συντάγματος Συνταγματάρχης Πέτρος Σκουφάκης, ο επίτιμος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αναστάσιος Δημοσχάκης και πλήθος κόσμου.
Το πρωί της επομένης, 29ης Μαΐου ε.έ., ετελέσθη Θεία Λειτουργία, επί τη μνήμη της Αγίας Υπομονής, και Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του μαρτυρικού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου και των υπερασπιστών της Πόλεως.