ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: Έντονος προβληματισμός για την νεοϊδρυθείσα Εξαρχία των Ρώσων στην Αφρικανική Ήπειρο επικρατεί στους κόλπους της παγκόσμιας ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ για αυτό άλλωστε και το θέμα που αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας έχει να κάνει με την «Αντιμετώπιση εισπήδησης Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Αφρικανική ήπειρο».

Με την Θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στο πατριαρχικό παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων ξεκίνησαν σήμερα το πρωί οι εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, υπό την προεδρία του προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, πατριάρχη Θεοδώρου Β’.

Αμέσως μετά, οι αρχιερείς του Πατριαρχείου μετέβησαν στην Αίθουσα της Συνόδου, όπου ξεκίνησαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου, η οποία θα διαρκέσει έως τις 12 Ιανουαρίου και επικεντρώνει τα θέματα που θα συζητηθούν στο ιεραποστολικό έργο του Παλαίφατου Πατριαρχείου.

Mετά τον απολογισμό του έργου του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου το έτος που πέρασε από τον πατριάρχη Θεόδωρο, η πρώτη εισήγηση είναι από τον μητροπολίτη Καμερούν, Γρηγόριο, με θέμα «Η αντιμετώπιση εισπήδησης Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Αφρικανική ήπειρο», ένα θέμα που αποκτά ιδιαίτερη σημασία με δεδομένη την πρόσφατη απόφαση της Ρωσικής Εκκλησίας να ιδρύσει Εξαρχία στην Αφρική.

Σε ανακοινωθέν του, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας είχε εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για την την ένεργεια του Πατριαρχείο Μόσχας:

«Το παλαίφατο Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας εκφράζει βαθύτατη θλίψη για τη συνοδική απόφαση του Πατριαρχείου Ρωσίας περί συστάσεως Εξαρχίας στα κανονικά όρια της δικαιοδοσίας της Παλαίφατης Εκκλησίας της Αλεξανδρείας, μια απόφαση η οποία ελήφθη εν μέσω των εορτών της Χριστού Γεννήσεως και της θείας Επιφανείας, κατά τις οποίες προβάλλεται ο Βασιλεύς της Ειρήνης Χριστός.

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας θα συνεχίσει να επιτελεί το ποιμαντικό του καθήκον απέναντι στο εμπιστευθέν υπό του Κυρίου ποίμνιό του, υπαγόμενο στις πνευματικές παρακαταθήκες των μεγάλων Ελλήνων Πατέρων της Εκκλησίας, οι οποίοι, κατά τον σύγχρονο Ρώσο Θεολόγο αείμνηστο π. Γεώργιο Φλωρόφσκυ, άφησαν ανεξίτηλη την σφραγίδα στην Ορθόδοξη Θεολογία και Εκκλησία.»

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.