Υπάρχει μία νέα ψυχική νόσος με την οποία ίσως κάποιοι στιγμή οι ψυχίατροι του μέλλοντος θα άξιζε να ασχοληθούν. Μιλάμε για τη νόσο: «Ορθοδοξίλα», «Υπερορθοδοξισμός», «Ταλιμπανορθοδοξία». Όποιον όρο και να διαλέξετε, μιλάμε για το ίδιο πράγμα.

Οι άνθρωποι που νοσούν από αυτό το νόσημα, νομίζουν ότι έχουν ήδη κλείσει θέση στον Παράδεισο, ότι ο Θεός τους χρωστάει τη σωτηρία τους και βλέπουν τα πράγματα υπό το πρίσμα της φανταστικής τελειότητας τους. Θεωρούν τους εαυτούς τους σεσωσμένους και όλους τους άλλους κακούς και αμαρτωλούς. Παντού βλέπουν τον διάβολο αλλά χάνουν τον Χριστό. Όνειρο τους, να κάνουμε πορεία με λαμπάδες και εξαπτέρυγα στη Λεωφόρο Μεσογείων ενάντια στην αθεΐα και τον υλισμό.

Πάμε σε δύο παραδείγματα για να καταλάβουμε τι εννοώ:

Αν για παράδειγμα ένας ιερέας με τεράστιο κοινωνικό έργο, δεν ήταν ιερέας αλλά στέλεχος της αριστεράς και δηλωμένος άθεος, οι «ΥπερΟρθόδοξοι» θα έλεγαν το εξής:

«Ε! Βέβαια! Ποιός ελέγχει τις ΜΚΟ, γνωστή απάτη των αριστερών. Παίρνουν Μουσουλμανάκια τα οποία όταν μεγαλώσουν θα θέλουν να κατακτήσουν την Ορθόδοξη Ελλάδα μας. Όλες αυτές οι παράνομες ΜΚΟ θέλουν το κακό της Ορθόδοξης Ελλάδας. Σατανικά πράγματα!!!».

Από την στιγμή όμως που ο άνθρωπος που επιτελεί το τεράστιο κοινωνικό έργο είναι Ιερέας τα πράγματα αλλάζουν.

«Είναι Άγιος ο Πατήρ! Πολεμούν Ελλάδα, Ορθοδοξία και ράσο. Πολεμούν την αγάπη προς τα παιδιά.!».

Διαβάστε λίγο, σας παρακαλώ όλοι εσείς τη Δογματική της Ορθοδόξου Εκκλησίας και Ανθρωπολογία των Πατέρων της Εκκλησίας, να δείτε ότι όταν φοράς ράσο μπορεί να συκοφαντήθείς για το καλό που κάνεις, αλλά μπορεί και να πέσεις σε αμάρτημα και να κρυφτείς πίσω από το καλό που κάνεις. Το ράσο , το βάπτισμα, ο ιερατικός τίτλος ΔΕΝ αγιάζει, ούτε κολάζει κάποιον με τη λογική της ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ. Ο κάθε άνθρωπος είναι ικανός για όλα.

Πάμε σε άλλο παράδειγμα . . .

Αν βγει ένα εμβόλιο ΜRNA για τον παιδικό καρκίνο από κάποιον Αμερικάνο Επιστήμονα θα πουν το εξής : «Ψέματα ! Καλύτερα τα παιδιά να πεθάνουν από καρκίνο και να πάνε στον Παράδεισο παρά να βάλουν μέσα τους τα δηλητήρια των Μασόνων!!!!».

Αν το ΙΔΙΟ εμβόλιο το έβγαζε για παράδειγμα ένας επιστήμων Μητροπολίτης με Έλληνες γιατρούς θα έλεγαν το εξής : «Μπράβο! Μίλησε ο Θεός ! Θα σωθούν τα παιδάκια! Ευλόγησε ο Θεός να βγει ένα τέτοιο εμβόλιο!».

Υπάρχει φυσικά και η κατηγορία αυτών που δεν πιστεύουν και θεωρούν ότι το ράσο σημαίνει απάτη και λαμογιά. Οι «Υπερορθόδοξοι» θεωρούν ότι αυτόματα ράσο σημαίνει αγιότητα χωρίς κόπο και όποιος πειράξει τον παπά που είναι αυτόματα Άγιος είναι άνθρωποι της νέας τάξης πραγμάτων. Υπάρχουν και οι υγιείς πνευματικά που σέβονται το ράσο αλλά φυσικά θεωρούν ότι ένας παπάς μπορεί να γίνει Άγιος αλλά και δαίμονας και όλα αυτά εξαρτώνται από τον προσωπικό αγώνα και όχι από ταμπέλες.

Αν ακούσουν τη φράση : «Γέροντας του Αγίου Όρους» αυτόματα ό,τι πει είναι δόγμα και πρέπει να κάνουμε τυφλή υπακοή, είτε αυτό λέγεται εμβόλιο, βηματοδότης, ασφαλιστική εταιρεία για το αυτοκίνητο, ή πάροχος κινητής τηλεφωνίας. Θεωρούν το ότι κάποιος έχει μούσια μέχρι το πάτωμα και ζει μέσα στα δέντρα, είναι αυτόματα Άγιος και ό,τι πει είναι δόγμα, άσχετα αν η επίσημη εκκλησία πει το αντίθετο.

Βλέπεις πολλούς στο Άγιον Όρος να κάθονται με τις ώρες στη σειρά για να δουν «διάσημους» «γεροντάδες» και τους αντιμετωπίζουν όπως κάποιες κυρίες τις καφετζούδες της γειτονιάς! «Για πες μας γέροντα! Πόσες κονσέρβες να πάρω σπίτι ώστε να ζήσω ΕΓΩ»!!!

Φυσικά υπάρχει διάβολος και σκοτεινές δυνάμεις αλλά δεν μπορούμε όλα να τα ρίχνουμε εκεί με τη λογική ότι : «Εγώ είμαι Άγιος και με πολεμάει ο διάβολος». Πολλοί «Ορθοδοξοταλιμπάν» βαπτίζουν τα κόμπλεξ , τις νευρώσεις, τα κολλήματα, και τους ζηλωτισμούς χωρίς επίγνωση ως ενοχλήσεις του διαβόλου, για να μπορούν σε αυτή τη φράση να αναπαύουν την υψηλή «Αγιότητα» τους.

Υπάρχει γιατρειά για αυτή την ψυχική νόσο; ΟΧΙ! Διότι είναι δεξιά πλάνη. Τόσο απλά. Κάποιοι βλέπουν αυτό που αρέσει στην εσωτερική τους ψυχοσύνθεση. Όσοι αυτές τις μέρες πάνε να αγιάσουν τον π.Αντώνιο ή να τον κολάσουν βράζουν όλοι μαζί στο ίδιο καζάνι.

Την περίοδο του covid εμφανίστηκαν πολλοί από τους «ταλιμπανάδες». Όλοι αυτοί θέλουν να βλέπουν και να βαπτίζουν τα γεγονότα με τη δική τους ζηλότυπη λογική και έχουν τον Θεό στην άκρη. Φυσικά πιστεύουν σε έναν Θεό που με το ζόρι θα φέρει κάποιους στη μετάνοια και τους αμαρτωλούς θα τους κάψει στην κόλαση. Οι ίδιοι θεωρούν ότι είναι στον δρόμο του Θεού και μάλιστα όσοι έχουν και προφίλ στα social, συχνά πυκνά στα άρθρα τους βάζουν και τις λεγόμενες ψευτοταπεινολογικές φράσεις για να δείχνουν και λίγο την «αγιότητά» τους στον έξω κόσμο. Φυσικά θεωρούν τον εαυτό τους υποστηρικτή του Χριστού και της Ορθοδοξίας.

Όπου ακούω για πολλές μετάνοιες, σταυρούς, ευλογίες, «Το είπε ο γέροντας», . Φεύγω χιλιόμετρα μακριά. Προτιμώ καφεδάκι στα Εξάρχεια με τους αναρχικούς παρά σε Αρχονταρίκια με «Υπερορθόδοξους». Ίσως σε αυτά τα «κακά παιδιά» όπως λανθασμένα τα χαρακτηρίζουμε βρούμε τελικά περισσότερο Χριστό από κάποιους φανατικούς. Έχω κάτσει σε Αρχονταρίκια για καφέ και έχω νιώσει σαν να βρίσκομαι σε υπόγεια στοά της Αλ-Κάϊντα.

Το να βρεις Ορθόδοξους με ψυχική ισορροπία, λογική, κριτική σκέψη και ισορροπημένη πνευματικότητα χωρίς αρρώστια είναι λίγο σπάνιο, αλλά υπάρχουν τέτοιες ψυχούλες εκεί έξω που «μυρίζουν» ορθόδοξη πνευματική «φυσιολογικότητα».

«Δεν έχουμε ανάγκη από πλακάτ στο Σύνταγμα που να γράφουν για το Χριστό και την Ορθοδοξία. Αυτή είναι ομολογία του χαβαλέ. Έχουμε ανάγκη από Χριστιανούς με επαναστατημένες καρδιές που να είναι μέσα στον κόσμο και να κινούνται μέσα σε αυτόν, αλλά να τον μεταμορφώνουν με τη συμπεριφορά τους και τη ζωή τους και όχι να τον παραμορφώνουν με τους ταλιμπανισμούς τους».

Δυστυχώς πολλοί διαβάζουν στα γεροντικά ότι οι Χριστιανοί δεν ζουν για αυτόν τον κόσμο αλλά για τον άλλον κόσμο ,όμως αυτοί το «παραφράζουν» και τελικά ζουν στον κόσμο τους. Στον κόσμο του ναρκισσισμού και της αυτοδικαίωσης τους.

Προσοχή . . .

Προσπαθώ να βλέπω τον Χριστό στα πράγματα, το έλεος και τη Θεία Οικονομία με σιωπή και προσευχή και όχι το διάβολο και τις σκοτεινές δυνάμεις. Δεν με απασχολεί το σκοτάδι προσπαθώ να ανέβω στο Φως του Χριστού. –
Καλά μυαλά σε όλους μας αδέρφια !

π. Σπυρίδων Σκουτής

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.