Γράφει στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE ο πρωτοπρεσβύτερος Κυριακός Αναστ. Μανέττας κληρικός - εκπαιδευτικός , εφημέριος του πανεπιστημιακού ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης - Τριών Ιεραρχών Αιγαίου Ρόδου.

Ξεχωριστές οι εκδηλώσεις του Αγίου Δημητρίου στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη. Λαμπρή η παρουσία του Μητροπολίτη Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου Τασσιά.

Γράφει ο πρωτοπρεσβύτερος Κυριακός Αναστ. Μανέττας κληρικός – εκπαιδευτικός , εφημέριος του πανεπιστημιακού ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης – Τριών Ιεραρχών Αιγαίου Ρόδου στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE.

Δεν αποτελεί σχήμα υπερβολής ότι για όλους τους Αγίους της πίστης μας χαιρόμαστε και συγκινούμεθα .

Για τον Άγιο Δημήτριο , το παλληκάρι αυτό της Ορθοδοξίας μας , νιώθουμε ρίγη ακατάπαυστης υπερηφάνιας και τιμής.Για μένα αποκτά ιδιαίτερη συγκινησιακή ανάμνηση, γιατί έζησα φοιτητικά χρόνια εκεί και συνδέθηκα πνευματικά με τη ξεχωριστή αυτή πόλη , τη νύμφη του Θερμαϊκού , την πανέμορφη ,τη Βυζαντινή , την Ιστορική Θεσσαλονίκη.Δεκάδες φορές την έχω επισκεφθεί από το 1983 . Δεν τη χορταίνεις , δεν την ξεχνάς , πάντα σου γεννά καινούριες εμπειρίες , σε ξεναγεί μόνη της στα τείχη , στα ερείπεια , στους ιστορικούς ναούς της , στο μεγαλείο και την αρχοντιά της .

Υπηρετώ στο πανεπιστημιακό ναύδριο της Ρόδου και έχω τεμάχιο του ιερού Λειψάνου και πανάρχαιες εικόνες του καβαλάρη Αγίου Δημητρίου 17ου και 18ου αιώνα , έργα τέχνης , ο νους και η καρδιά μου όμως κτυπά στο μεγαλοπρεπή ναό του , τη Βασιλική του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης.Έζησα πανηγύρεις στην εορτή του από φοιτητής και το συνέχισα σαν κληρικός .

Το συναίσθημα αυτό μου το ενίσχυε η λατρεία του πνευματικού μου πατέρα μακαριστού Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνος Συνοδινού, που σαν βοηθός επίσκοπος του αειμνήστου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Γενναδίου Αλεξιάδη ( 1945-1951) υπήρξε πρωτεργάτης της εκ θεμελίων ανοικοδόμησης του μεγαλοπρεπούς και προσκυνηματικού ναού του Αγίου Δημητρίου .

Γι αυτό στις εκδηλώσεις 20ετίας από της κοιμήσεως του τέλεσα ειδικό επετειακό μνημόσυνο στο ναό αυτό που τόσο αγάπησε .Παρευρέθηκαν ο σεβάσμιος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος , πολλοί κληρικοί και λαός με επικεφαλής τον τότε πρωτοσύγκελλο της ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και σημερινό Μητροπολίτη Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης ομογάλακτο, ευγενή και ακούραστο κ. Ιωάννη Τασσιά.

Ο εφιάλτης του κορωνοϊού μου έδωσε την ευκαιρία , όπως και σε εκατομμύρια Έλληνες ανά την υφήλιο λαϊκούς και κληρικούς, να απολαύσομε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία της εορτής του Αγίου Δημητρίου από δύο κρατικά κανάλια της Ελληνικής τηλεόρασης. Αυτή η εικόνα της απλότητας και του μέτρου ξεκουράζει και ενισχύει τις πονεμένες ψυχές των ταλαίπωρων στην καθημερινότητα πιστών χριστιανών που ζητούν την ταπείνωση και όχι την επίδειξη και τη φλυαρία.

Ο σεμνός και πολύπειρος γέροντας Ιεράρχης Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος Ρούσας έκρινε φρόνιμο , δίκαιο και μια δικαίωση στην υική αγάπη , την πολύχρονη προσφορά του αγαπημένου μας Μητροπολίτη Λαγκαδά, να προεξάρχει της πανηγυρικής Λειτουργικής σύναξης μαζί με τους Αγίους αρχιερείς : Ιερισού κ. Θεόκλητο, Τρίκης κ. Χρυσόστομο, Καβάλας κ. Στέφανο και Γρεβενών κ. Δαβίδ.Οι τρεις πλην του Αγίου Ιερισούείναι πνευματικά παιδιά και αναδεδειγμένοι ιεράρχες , όπως και άλλοι πολλοί του πολυσέβαστου γέροντος Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου. Η αρχοντιά , η επιβλητικότητα , η καθόλα άξια παρουσία όλων των κληρικών , ιδιαιτέρως του προεξάρχοντος Αγιου Λαγκαδά κ. Ιωάννη Τασσιά μας συγκίνησε.

Ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Δημητρίου , το ωραίο του στόλισμα , τα ιερά Λείψανα, και οι εικόνες των Αγίων , η Παναγία η Παραμυθία , η σεμνή παρουσία των ιεροψαλτών , των ιεροπαίδων , του πιστού και υπομονετικού λαού της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης μας πρόσφεραν ξεχωριστή Μυσταγωγία και γαλήνη.Απλά , ήρεμα ,ταπεινά , μυστηριακά.Ο Σεβασμός του Αγίου Λαγκαδά κ. Ιωάννου , στη μνήμη του μεγαλοπρεπούς γέροντά του και σε όλους μας αξέχαστου , δυναμικού , αγιοπνευματικού , φιλοάγιου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Πανταλεήμονος του Β του Χρυσοφάκη και τα όμορφα λόγια του προς τον νυν Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης μας γύρισαν χρόνια πίσω.

Έκλεισα τα μάτια μου και αντίκρυσα τον Ρόδου Σπυρίδωνα Συνοδινό , τον Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα Χρυσοφάκη που τα ‘αμφιά του τα φορούσε ο Λαγκαδά Ιωάννης . Ο μακαριστός Π.Δημήτριος Βακάρος , οι Σχολάρχες μας πατήρ Παρασκευάς Ζωγράφος και Αθανάσιος Θεοχάρης , παλαιοί ιεροψάλτες , Νεοκόροι , Θεσσαλονικείς , παρέλασαν σαν σκέψη , σαν γλυκό όνειρο γεμάτο εικόνες , αναμνήσεις , ήχους , ψαλμωδίες , αρώματα θεία , θεϊκά.

Θυμάμαι ακομα τους αγώνες του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Χρυσοφάκη και του τότε Πρωτοσυγκελλου , σημερινού Μητροπολίτη Βερροίας Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος Καλπακίδη για τον ερχομό των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Δημητρίου από την Ιταλία στη Θεσσαλονίκη.Τα ζήσαμε έντονα όταν τα συνόδευε ο τότε επίσκοπος Κρατείας και πριν λίγες μέρες κοιμηθείς δεύτερος Μητροπολίτης Ιταλίας μακαριστός Γεννάδιος Ζερβός από τη Ρόδο.

Το όνομα Γεννάδιος από Τσαμπίκος του το έδωσε ο Μακαριστός Μητροπολίτης Ρόδου Σπυρίδωνας Συνοδινός τιμώντας το όνομα του γέροντά του Θεσ/κης Γενναδίου Αλεξιαδη .Παρήλασε , όπως κι εγώ τότε λαίκός , αξιοπρεπής , ευλαβής ο Γεώργιος Χρυσοστόμου , που σήμερα επαξίως είναι Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης .Αναμνήσεις ιερές , γεμάτες θύμησες , δάκρυα συγκίνησης, νοσταλγία ήτανε η Λειτουργία αυτής της εορτής του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

Έχω κάθε λόγο προσωπικά να αγαπώ ιδιαίτερα τον Άγιο Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη Τασσιά γιατί ξέρει να αγαπά , να σέβεται , να τιμά με ευγνωμοσύνη . Είναι φιλόξενος , απλός ,άξιος Ιεράρχης , αγαπητός από όλο τον κλήρο και λαό.

Στη Θεσσαλονίκη υπηρέτησε επάξια πάνω από 24 χρόνια σαν Διάκος και προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου , ηγούμενος της Αγίας Θεοδώρας και πρωτοσύγκελλος επί Παντελεήμονος Χρυσοφάκη και Άνθιμου Ρούσα.

Στη μητρόπολή του εργάζεται επί 10ετία , από το ΜάΪο του 2010 με αυταπάρνηση , οργασμό έργων και θαυμασίων εκδηλώσεων , Ιερατικών συνάξεων , πανηγύρεων , εορτών και πανεπιστημιακών δικτύων.

Τέλος τον αγαπώ ιδιαιτέρως για την αγάπη του την άδολη , την αληθινή , την πατρική στην αδελφότητα του πατρός Αμβροσίου Πουτούκη , του Γρηγορίου Κωστοπούλου , Γεωργίου Παναγιωτίδη και Γερασίμου Λευτεράτου, των αδίκως πονεμένων πατέρων , αληθινών πνευματικών και εξαίρετων κληρικών και μοναχών.

Απέδειξε ο Άγιος Λαγκαδά κ. Ιωάννης ότι η πατρική αγάπη στον πόνο , στον άδικο διωγμό είναι θεϊκή εντολή σε αντίθεση με κάποιους άλλους ψευτομασκοφόρους , υποκριτές που προβάλλουν διαδικτυακά τη δήθεν πνευματική τους πατερική υποκριτική αγάπη καταδιώκοντας με μένος , με μίσος αθώους ανθρώπους, κληρικούς , λαοπρόβλητους , λαοφιλείς, κάποιοι δε από αυτούς ξέχασαν ότι είχαν περάσει από την αδελφότητά τους. Περιμένομε να μιλήσει κι ο Θεός για όλα αυτά.

Για τον Άγιο Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη Τασσιά πάντα άξιος με υγεία και μακροημέρευση , για να τον χαιρόμαστε όλοι μας. Αμήν!

Καραγιάννης Ανδρέας

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.