Σπεύδουν να εμβολιαστούν οι μοναχοί μετά από δεκάδες κρούσματα και εννέα θανάτους.

Σε ένα από τα μοναστήρια στο Άγίο Όρος, ο πατήρ Μακάριος διαβάζει το Ευαγγέλιο κατά τη διάρκεια Θείας Λειτουργίας, κι ενώ περιμένει να κάνει το εμβόλιό του κατά του κορoνοϊού. Λέει ότι ξέρει να διαχωρίζει τη θρησκεία από την επιστήμη: “Είχα κάποιους ενδοιασμούς για το πόσο είναι απαραίτητο” το εμβόλιο, δηλώνει στο πρακτορείο Reuters και αποκαλύπτει ότι πλησίασε τον θάνατο όταν νόσησε με κορονοϊό.

‘Εχουν πεθάνει εννέα μοναχοί από κορονοϊό
Από το ξέσπασμα της πανδημίας έχουν πεθάνει εννέα μοναχοί, και πολλά από τα 20 μοναστήρια έχουν καταγράψει εξάπλωση του κορονοϊού. Όμως, το ποσοστό εμβολιασμού παραμένει πολύ χαμηλό, στο 40%.

Εκστρατεία εμβολιασμού
Ο κορονοϊός έχει σαρώσει το Άγιο Όρος. Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού των περισσοτέρων των 1.600 μοναχών της μοναστικής κοινότητας.

Από τις αρχές Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 100 κρούσματα στο Άγιο Όρος, σύμφωνα με τον Γιώργο Μητελούδη, γιατρό στο Κέντρο Υγείας.

Τουλάχιστον 30 μοναχοί έχουν σπεύσει αυτόν τον μήνα να εμβολιαστούν. Πολλοί από τους μοναχούς του Αγίου Όρους είναι ηλικίας 70 ετών και άνω.

“Η εικόνα που έχω για το Άγιο Όρος, από τις επαφές με όλους τους φορείς και από την συνεργασία με το Κέντρο Υγείας, είναι πως η εικόνα δεν είναι δύσκολη”, αποκάλυψε πριν από δέκα ημέρες ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, Θανάσης Μαρτίνος, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί με τα κρούσματα κορονοϊού σε μοναχούς.

“Αυτήν την στιγμή, το 75% των μοναχών και πλέον έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει. Στα μοναστήρια υπάρχει ανοσία και είναι ασφαλή για τους μοναχούς και τους επισκέπτες”, σημείωσε ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους προσθέτοντας ότι όλοι οι προσκυνητές πριν περάσουν στο Άγιο Όρος υπόκεινται σε rapid test.

> Διάβασε ακόμη: Τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό

“Eκεί που υπάρχει το πρόβλημα είναι σε σκήτες και σε κελιά στο νότιο Άγιο Όρος, όπου ζουν μόνοι τους οι μοναχοί ή σε ομάδες έως 3-5 μοναχών και όπου δεν υπάρχει ιατρική φροντίδα, καθώς στα μοναστήρια συμβαίνει κάποιος μοναχός να είναι και γιατρός”, είπε ο κ. Μαρτίνος, προσθέτοντας “πώς κολλούν αυτοί; Είτε πηγαίνοντας για προμήθειες εκτός Αγίου ‘Όρους ή πηγαίνοντας να επισκεφθούν την οικογένεια τους”.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.